Izleti, aktivnosti 2016


16. pohod po Vertovčevih poteh - 20. november 2016
Fotografije: Zorka Jereb


Primorska vsako leto povabi na pohod po Vertovčevih poteh. Vabilu se je odzvalo kar lepo število pohodnikov. Skupaj smo v lepem vremenu prehodili 16 kilometrov dolgo pot. Na cilju, pod hrastom smo si nahrbtnike napolnili z domačimi izdelki lokalnih ponudnikov. V soncu smo zapustili Primorsko in se odpravili domov proti Gorenjski.


30. popotovanje od Litije do Čateža - 12. november 2016
Fotografije: Zorka Jereb


Levstikova pot ni nikoli lahka, je pa vedno prijetna. Tudi letos že 30. jubilejni pohod je potekal po ustaljenih poteh in stezah ob dobro založenih stojnicah vse do cilja na Čatežu. Vreme je bilo naklonjeno vsem pohodnikom, ki smo se ga udeležili.
Izlet v neznano - 16. oktober 2016 - Županova jama in Radensko polje
Fotografije: Darko Miklavčič

Zjutraj ob 7.00 smo se izpred kmetijske zadruge odpeljali takrat še neznanemu cilju naproti. Po okrepčilu (pecivu in žganemu okrepčilu) smo s pomočjo namigov skupaj ugotavljali končni cilj. Le tega je uspešno ugotovila Stanka Brišar, za kar je prejela nagrado (2x pica v gostilni Blegoš).
Letos smo se odpeljali v bližino Grosuplja, kjer smo si najprej ogledali Županovo jamo. S pomočjo prijaznega vodiča TD Županova jama smo spoznali skrivnosti podzemnega sveta. Predstavil nam je tudi zgodovino jame, ki letos praznuje 70. letnico odkritja.
Po ogledu nas je v mestu že čakal g. Franc Štibernik, predsednik PD Grosuplje, ki nas je prijazno popeljal po Radenskem polju. Njegovo vodenje je imelo še dodano vrednost, saj je domačin in polje pozna zelo dobro. Društvo se mu je zahvalilo z izvodom zbornika, majice in bidonom.
Ker po dobri hoji paše tudi dobro kosilo, smo se le tega privoščili v gostilni pri Vodičarju, ki so jo to nedeljo odprli samo za našo druščino.
Pot nazaj proti domu je minila hitro saj je bilo na avtobusu predstavljno tudi delo v društvu, ki ga bo potrebno opraviti še v prihodnje (prapor, dežurstva na Jelencih, akcije, izleti.
Vsekakor smo preživeli lep dan, ki je bil v prvi vrsti namenjen kot zahvala vsem prostovoljcem, članom, ki so med letom doprinesli k aktivnemu in dobremu delu našega društva.
Zahvala vsem!

                                                                                                                                                                                                Darko MIklavčič ;predsednik PD Gorenja vasDelovna akcija na Jelencih - priprava zavetišča na zimsko sezono 2016/17 - 9. oktober 2016
Fotografije: Darko MiklavčičJavornik (11 september 2016)
Tekst in fotografije: Zorka Jereb

Pot smo pričeli na prelazu med Notranjsko in Primorsko, pri Kampelcu, navzgor v gozd na uhojeno stezo. Po uri hoje smo prispeli na neporaščen Čelkov vrh. Iz njega je lep razgled na vse strani. Po krajšem postanku je sledil manjši spust do sedla na Šajsni Ravni, od tu naprej pa zopet v hrib po gozdni poti do obledele table, ki so jo postavili astronomi. Hoja po ravni cesti nas pripelje do zadnjega vzpona na Javornik z razglednim stolpom. Malo nižje v Pirnatovi koči naredimo daljši postanek. Od koče se spustimo po stezi, nato po cesti mimo doma za starejše skozi vas do avtobusne postaje Črni Vrh, kjer nas že čaka prevoz do avtobusne postaje v Gorenji vasi. Vas dan nas je spremljalo lepo vreme ob rahli burji.Lepena-Velika Baba-Krnsko jezero-Komna-Savica (27. in 28. avgust 2016)
Tekst in fotografije: Zorka Jereb

Pot našega dvodnevnega izleta se je pričela v Lepeni. Po dveh urah hoje smo zapustili mulatjero in nadaljevali po lepo uhojeni stezi do vrha Velike babe. Prespali smo v domu pri Krnskih jezerih. V jutranjem soncu smo si najprej ogledali jezero, nato pa z zmerno hojo nadaljevali po lepo speljani stezi s panoramskimi razgledi vse do Komne. Daljši počitek nam je dal moči za zadnji spust v dolino do Savice, kjer nas je že čakal prevoz nazaj do doma. Da smo se imeli lepo in da smo uživali ob lepem vremenu ter razgledu na gore in hribe pa povedo slike.


MADEIRA - JULIJ 2016
Tekst in fotografije: Fani Debenc

Fotografije predstavljajo enega najvišjih klifov v Evropi, spust s sanmi v Funchal in njihovo tržnico. Sprehodili smo se po levadah (namakalni sistem), povzpeli na najvišje vrhove, ki dosegajo nekaj preko 1800 m. Občudovali smo nasade banan, gozdove evkaliptusa in raznovrstnega zelenja in cvetja. Mnogo smo se pregrevali na soncu in hladili v oceanu.... Imeli smo se prekrasno.

Fani 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


Viševnik- 24.7. 2016
  
 
  
https://sites.google.com/a/pdgorenjavas.com/www/home/novice/izleti-aktivnosti-2016/20160724_102512.jpg

Škabrijel - 24. april 2016
Tekst in fotografije: Zorka Jereb

   
   
   
   

Iz Gorice smo pot pričeli po asfaltu, a ga kmalu zapustili in prispeli na kolovoz. Nato smo hodili skozi gozd po ozki stezi do gostišča Kekec. Prvi postanek smo naredili pri skali s pitno vodo in klopco. Do prvega spominskega obeležja smo hodili rahlo navzgor po kamniti poti mimo bivaka Štefan. Nato smo hodili po strmi poti do borovega gozda in prišli na vrh do razglednega stolpa. Ob njem stoji spomenik padlim za Škabrijel. Za povratek smo izbrali stezo na Prevalo, mimo vojaških jaškov in spomenika iz 1. sv. vojne. Prvi krog smo naredili pri gostišču, kjer smo se okrepčali. Od tu se odpira lep razgled na Gorico in njeno okolico. Po lažji poti smo sklenili še drugi krog do avtobusa.

Kljub slabi napovedi vremena, so dežniki ostali suhi. Vsi prijavljeni pohodniki pa so brez težav prehodili pohodno pot na Škabrijel. 


23. Pohod po Jurčičevi poti - 5. marec 2016
Tekst in fotografije: Zorka Jereb

   
   
   
   

Kljub slabši vremenski napovedi smo se v jutranjih urah z manjšim avtobusom odpeljali do Višnje gore. Vozili smo se po dežju, začetek pohoda pa je bil suh. Za strmo pot na grad smo si pridobili »tatu« višnjegorskega polža. Po položni poti smo prispeli do hotela na Polževem, kjer nas je pozdravila pihalna godba, kuhano vino in čaj. Po zasneženem smučišču smo dosegli najvišji vrh (630m), potem pa smo se spustili v dolino mimo cerkve Sv. Janeza Krstnika do Muljave. Na osrednji slovesnosti s kulturnim programom je pohodnike nagovoril Primož Kozmus. Po lepo urejenih in očiščenih poteh smo pohod končali s suhimi dežniki. Za slovo z Jurčičeve domačije nas je pozdravilo sonce. V zgodnjih popoldanskih urah smo se vsi pohodniki srečno vrnili domov.
SEZNAM IZLETOV V LETU 2016


SMER

DATUM

VODNIKI

ZAHTEVNOST

ČAS HOJE

12. pohod: Med vrhpoljskimi vinogradi

28. 2.

Drago Trček

Lahka

5 ur

23. pohod po Jurčičevi poti

5. 3.

Zorka Jereb

Lahka

4 ure

Škabrijel (646m)

24. 4.

Zorka Jereb

Lahka – družinski izlet

3 ure

40. spominsko-rekreativni pohod na Blegoš

8. 5.

 

Lahka – družinski izlet

 

Snežnik (1796m)

19.6.

Drago Trček

Lahka

4 ure

Viševnik (2050m)

17.7.

Drago Trček

Lahka

4 ure

Lepena–Velika Baba–Krnsko jezero–Vratca–Mahavšček–Komna-Savica

27. in 28. 8.

Zorka Jereb

Lahka

6+6 ur

Javornik

11.9.

Zorka Jereb

Lahka – družinski izlet

4 ure

Otok Lastovo

24.9.

Agencija Balkanika

 

7 dni

Izlet v neznano

16.10.

Predsednik

 

 

30. popotovanje od Litije do Čateža - Levstikova pot

12.11.

Zorka Jereb

Lahka

6 ur

16. pohod po Vertovčevih poteh

20.11.

Zorka Jereb

Lahka

5 ur

14. pohod na Brda

17.12.

Janko Oblak

Lahka

 

18. zimski pohod na Blegoš

8.1.2017

Vsi vodniki

 

 


Comments