Sezona 2016

VPISNA KNJIGA NA BUKOVEM VRHU (832m.n.v.)

Poskusna doba se je začela v letu 2012 s pomočjo Neže Božnar iz Bukovega vrha.

6. septembra 2012 so se začeli vpisi od številke 1, vpisno obdobje je trajalo do konca avgusta 2013, vpisov 920. Na podlagi tega je bil s strani PZS odobren nakup planinske knjige za vrhove ter žiga. Oboje je nameščeno v skrinjici PD Gorenja vas v pokritem predprostoru ob vhodu v cerkev Žalostne Matere Božje.

Priznan je en vpis dnevno.

Iz prejšnje knjige je moč razbrati, da je bilo od maja do decembra 2014 - 635 vzponov, 222x Tončka Oblak; leta 2015 beležimo 1146 vzponov, kar 360x Tončka Oblak.

V začetku avgusta 2016 sem skrb za vpisno knjigo in blazinico prevzela Majda Debeljak iz Hotovlje, takrat sem prinesla tudi novo vpisno knjigo. 7.8. 2016 so se začeli vpisi spet s številko 1. Med avgustom 2016 in marcem 2017 je Bukov vrh obiskalo že preko 610 pohodnikov, Tončka Oblak 210x. Po mesecih je sicer prednjačil avgust z 102 vpisoma. Kako priljubljena točka je ta čudoviti razglednik, kaže tudi podatek, da je že v dveh zimskih mesecih leta 2017 vpisanih 220 pohodnikov, v januarju 101 in februarju 95! Vedeti je treba tudi, da se ne vpišejo vsi pohodniki! Pohvaljeni pa prav vsi obiskovalci Bukovega vrha!

Iz vpisne knjige je razvidno, da med vpisanimi iz prejšnjih let ni več Lojzeta Koviča in Jožeta Koširja, se pa v tem letu vpisujeta Mici Železnik in Milan Jelovčan oba iz Bukovega vrha, nekaj več vpisov imata še sestri Valerija in Tanja Bizovičar iz Hotovlje, nekaj posameznikov. Nihče, razen Tončke, ne označuje število vpisov.

Rekorderka Tončka Oblak, Planinčarjeva, Bukov vrh 14 (roj.1948), ki sicer živi na južni strani zadnje vzpetine, pa se je do letošnje pomladi vpisala že 210 x. Povedala je, ''da gre na Bukov vrh vsak dan, razen če je precej bolna ''.

Želje in predlogi za prihodnje:

Ø  Če se bo vpisovanje števila pohodov nadaljevalo v prihodnjih letih, je treba razmisliti, kako pridobiti ljudi, ki bodo to počeli oz. je to smiselno, če je en sam ? ,- ter določiti datum za vpisno obdobje (jaz  predlagam od jan. – dec. v koledarskem letu). V vsakem primeru pa naj vpisna knjiga na Bukovem vrhu ostane.

Ø  V vpisni knjigi, ki sem jo pregledala, je večkrat opomba ''pes!''. Pot iz Hotovlje po Koroški poti, ali obratno, je Pri Platišu nevarna zaradi spuščenega psa (včasih sta celo 2). Bilo je že več napadov. Domačija, (mislim da samo občasno prihaja gospodar Prosen iz Dragočajne), sicer spada pod občino Šk. Loka, a glede na to, da je Koroška pot vključena tudi v Pohodni krog občine GVP, je nedopustno, da lastnika nihče ne prijavi. Prosim, da se ta zadeva obravnava kot javno vprašanje širše, ne le naPD.

Ø  Predlagam, da se smerna tabla za Koroško pot in Bukov vrh, ki sedaj stoji pri manjšem parkirišču, namesti nazaj pri novi leseni brvi čez Hotoveljščico, kjer že je Knafeljčeva markacija. Obenem pa bi bilo treba na tem vstopu utrditi pešpot v bregu takoj nad skupino hiš in namestiti leseno ograjo na kočljivih mestih.

Srečno vsem in pridite na Bukov vrh, ki vas bo navdušil s širnim razgledom!

Majda Debeljak

 

Hotovlja, 8.marca 2017

Comments