Planinski krožki‎ > ‎OŠ Poljane‎ > ‎

Pohodi v letu 2013


Planinski izlet na Bevkov vrh

V soboto. 7. 12. 2013, smo se poljanski planinci odpravili na Bevkov vrh. S kombiji smo se odpeljali do Laniš nad Sovodnjem. Brž nas je pozdravilo jutranje sonce ter krasen pogled na Novo Oselico in Blegoš v ozadju. Oprtali smo nahrbtnike in pri smerokazu, ki označuje dve poti na Bevkov vrh, krenili po desni poti, ki je speljana po grebenu. Po nekaj metrih poti po travniku, se nam je le-ta kmalu postavila pokonci.

Strmino smo vztrajno premagovali, vmes naredili nekaj počitkov za pijačo ter po eni uri prispeli na vrh, ki je bil tokrat skrit v gozdu, med drevesi. Sončno vreme, ki je ponujalo krasne razglede, nas je kar vabilo naprej do kapelice, ki stoji  na travnatem pobočju Bevkovega vrha.

Tam smo se udobno namestili, pomalicali, požigosali knjižice ter si ogledali in poimenovali okoliške vrhove. Na koncu smo se igrali različne igre. Vračali smo se po drugi, položnejši poti. Bili smo zelo hitri, zato smo sestop podaljšali kar do Sovodnja, kjer so nas že čakali kombiji. Prijetno utrujeni smo se odpeljali nazaj v Poljane.

zapisala: Alenka Jelovčan

Planinski izlet na Slajko

V soboto 12. 10. 2013 smo planirali pohod na Slajko. Napovedi so bile kljub deževnemu tednu vspodbudne, vendar se je izkazalo drugače. Kljub sončnemu petkovemu popoldnevu, nas je zjutraj presenetil dež in tako smo naš 1.izlet prestavili na petek 18. 10.

Izbira je bila odlična saj smo imeli idealen dan, sončno brez oblačka.

Zbrali smo se ob 13.uri pred šolo, kjer nas je prijazni voznik odpeljal na Hotavlje.

Pot smo začeli pri »mlinu« na Hotavljah, kjer smo prečkali most in se odpravili proti cerkvici. Najprej smo se povzpeli strmo po asfaltni cesti, kjer pa se pot odcepi levo po travniku navzgor, kjer smo opazili prvo značilno oznako za Slajko, ki so nas spremljale vse do vrha. Sprva smo se  vzpeli po travniku naravnost navzgor, nato pa nas je stezica pripeljala v gozd. Po nekaj minutah hoje po gozdu smo prišli na cesto, katero pa smo samo prečili in naprej nas je stezica pripeljala v travnato dolinico, ki jo obdaja gozd, za tem pa se je umaknila nekoliko desno in nas povzpela na širok poraščen greben. Od tu smo se podali skozi gozd do pašnikov, s katerega se je z vrha že videl  Dom na Slajki. Uživali smo v čudovitem razgledu.

Nazaj smo se vrnili po drugi poti, mimo lovske opazovalnice, krmilnice za živali in krasnih jas, ki smo jih uporabili za različne igre. V dolino smo prišli za delavnicami Jezeršek, kjer nas je že čakal kombi.


Zapisala: Katja Zorko


LOGARSKA DOLINA IN SLAP RINKA – skupni izlet za 1. in 2. skupino


Na čudovito, že s soncem obsijano sobotno jutro sredi junija, smo se planinci obeh skupin iz Poljan podali na zadnji izlet v tem šolskem letu. Pot nas je tokrat vodila v enega izmed najlepših in najbolj skritih kotičkov naše Slovenije, Logarsko dolino. S hojo smo pričeli na začetku naravoslovno-etnološke poti po Logarski dolini. Da pa smo o tej prelepi dolini izvedeli čim več stvari, smo v svoje spremstvo povabili lokalno vodičko Marjeto, ki nam je povedala veliko zanimivih stvari o zgodovini Logarske doline, njenih prebivalcih, rastlinstvu in živalstvu. Po uri in pol hoje po gozdu smo prispeli do turistično-informacijskega centra, kjer smo si odpočili in natočili vode. Z avtobusom smo se odpeljali naprej po dolini, do vznožja pri slapu Rinka. Čakal nas je še krajši vzpon do slapu. Nekateri so s povzpeli tudi do razgledne točke - Orlovega gnezda. Pri okrepčevalnici smo pomalicali, si pritisnili žig, kupili sladoled, nekateri tudi spominke. Kar od tam pa smo se prijetno utrujeni, polni nepozabnih vtisov in zelo zadovoljni odpeljali nazaj proti Poljanam.  


zapisala: Alenka Jelovčan

Plezalni tabor v Vipavi  za 2. skupino planinskega krožka


petek, 7. 6. in sobota, 8. 6. 2013

V petek popoldne smo se z učenci 2. skupine odpravili na dvodnevni plezalni tabor, organiziran v sodelovanju Plezalnim društvom Cempin iz Poljan. Plezali smo v plezališču v pod Gradiško Turo v Vipavi, taborili pa v lepo urejenem kampu pod plezališčem.

Vreme je zdržalo, čeprav v petek, ko smo prispeli ni kazalo ravno najbolje. Navdušeni in željni novih doživetij smo se zbrali takoj, ko so bili šotori postavljeni.  Naši plezalni inštruktorji Drago, Janez in Jaka so nas po uvodni predstavitvi plezalne opreme in pogovoru o primernem in varnem obnašanju v plezališču, odpeljali do plezališča. Na taboru se je večina otrok prvič srečala s plezanjem v skali. Prvi nerodnosti navkljub, so otroci hitro pridobili občutek ter s tem veselje in zagnanost. Plezanju kar ni bilo konca in v tabor smo se vrnili, ko se je že mračilo. Potrebno je bilo pripraviti še večerjo, ki nam je nadvse teknila. Ura je bila že kar pozna, ko smo se odpravili v umivalnico in se pripravili za nočni počitek.

V soboto so se prvi zagnani plezalci zbudili že zelo zgodaj in ob igranju nogometa ter drugih igrah komaj dočakali, da se zbudijo še ostali.

Po slastnem zajtrku (evrokrem) smo se s svojimi plezalnimi inštruktorji zopet odpravili v plezališče, kjer smo preživeli plezalno naporno, a zelo zanimivo dopoldne. Prav vsi smo se preizkusili v različnih plezalnih smereh.

Po vrnitvi v tabor so nam inštruktorji pripravili kosilo, sami pa smo pričeli s pospravljanjem

zapisala: Alenka Jelovčan

Planinski izlet na goro čarovnic - SlivnicoV soboto, 18. 5. 2013, smo se z učenci 1. in 2. razreda odpeljali proti Notranjski. Naš tokratni cilj je bila gora čarovnic – Slivnica. Vsi smo se zelo veselili, a tudi malček bali, da se povzpnemo do njihovega domovanja. Pot se je najprej vzpenjala po gozdu, nato pa po planoti, s katere smo imeli čudovit razgled na Cerkniško jezero. Do koče smo potrebovali eno uro in petinštirideset minut. Zaradi oblačnega vremena in vetra smo pomalicali v koči, kjer smo izkoristili priložnost za ogled nagačenih gozdnih živali, med njimi tudi medveda, po katerem je poleg čarovnic znana Slivnica.

Po malici smo požigosali naše knjižice, nekateri so si kupili tudi spominke in se veselo razpoloženi vrnili nazaj v dolino.

Izlet na Hleviško planino


Deževno sobotno jutro, 13. 4. 2013, nas ni odvrnilo od planinskega izleta in z učenci 2. skupine smo se odpeljali proti Idriji. Naš tokratni cilj je bila Koča na Hleviški planini. S hojo smo pričeli pri sankališču Kodrov rovt, od koder smo jo peš mahnili po lovski poti proti Hleviški planini. Pot nas je hitro pripeljala do koče, saj smo zaradi dežja naredili le malo postankov. V koči smo si odpočili, se okrepčali z malico iz nahrbtnika in si pritisnili žig v knjižico.  Nekateri so si kupili tudi spominek. Ta čas se je zunaj zjasnilo in posijalo je sonce. Veseli in zadovoljni smo se odpravili nazaj v dolino. Na koncu smo si ogledali še Idrijo in bili navdušeni nad pravim mestom, ki leži skrito med strmimi hribi in griči.

zapisala: Alenka Jelovčan


Planinski izlet v Tamar


V petek, 8. 3. 2013, po pouku, smo se z učenci 1. in 2. razreda odpravili na planinski izlet v Tamar. Z avtobusom smo se peljali do Planice, od tam naprej pa smo z izletom nadaljevali peš. V Planici smo se najprej preoblekli v zimska oblačila in primerno obutev, si ogledali planiške skakalnice ter se pogovorili o obnašanju v planinah. Občudovali smo tudi okoliške gore, ki so se visoko dvigale nad nami. Pot nas je po zasneženi cesti po dobri uri in pol hoje pripeljala do koče, kjer so nas pričakali prijazni oskrbniki. Okrepčali smo se z malico, ogreli s toplim čajem ter si pritisnili žig v planinsko knjižico. Po daljšem počitku smo se odpravili nazaj v dolino. Ob šestih smo prispeli nazaj do avtobusa, se preoblekli v suha oblačila ter se prijetno utrujeni odpeljali nazaj v Poljane …nekateri so na avtobusu miže podoživeli čudovit izlet …


zapisala: Alenka JelovčanComments