Planinski krožki‎ > ‎OŠ Poljane‎ > ‎

Pohodi v letu 2017


Zaključni planinski izlet za obe skupini - JEZERSKO

Pa smo ga dočakali … zaključni planinski izlet, na katerega smo se tako kot vsako leto odpravili z obema skupinama planinskega krožka.

Dobre volje in željni novih dogodivščin smo se na čudovito sobotno jutro, 3. 6. 2017, zbrali pred šolo. Z avtobusom smo se odpeljali na Jezersko. Med potjo smo opazovali kraje skozi katere smo se peljali. Učiteljica Alenka je med vožnjo povedala veliko zanimivosti. Peljali smo se skozi najdaljšo slovensko vas Kokro ter po ovinkasti cesti najprej prispeli na Spodnje Jezersko, nato pa na Zgornje Jezersko, kjer se je naša vožnja končala.

Naše izhodišče je bilo Planšarsko jezero. Sledil je prijeten pohod po dolini Ravenske Kočne. Nezahtevna pot nas je vodila ob potoku Jezernica prek travnikov, kjer se odpira veličasten pogled na Kamniško-Savinjske Alpe z najvišjim vrhom Grintovcem. Na poti smo spoznali, kako je nastala ta ledeniška dolina, njeno živalsko in rastlinsko bogastvo ter ostale znamenitosti.

Naš cilj pohoda je bila razgledna točka na Prodih s čudovitim razgledom na dolino in gore okoli nas. Ob vznožju gora si je vsak našel svoj prostor pod soncem in se okrepčal z dobrotami, spravljenimi v nahrbtniku.

Pot smo nadaljevali čez melišče, mimo postaje žičnice in nazaj proti gostišču Ob Planšarskem jezeru.

Tam so nas postregli s slastnim kosilom, na katerega so vsi otroci sila težko čakali.

Po kosilu nas je presenetil dež, zato smo se v gostišču zadržali malo dlje. Ta čas smo izkoristili za klepet, sladkanje s sladoledom in nakup spominkov. K prijetnemu druženju so se nam pridružili tudi inštruktorji agencije Feel Green, ki so nas kljub rahlemu dežju odpeljali na kratek sprehod okoli jezera. Njihova pozitivna energija je priklicala sonce in pregnala dež. Ob vrnitvi s sprehoda so se tako pričele igre v naravi.

Učenci so se razdelili na dve popolnoma mešani skupini. Naučili so se osnov preživetja v naravi, izdelave zasilnega prenočišča, oskrbe ponesrečenca, izdelave nosil, preizkusili pa so se tudi v vožnji s kanujem in streljanju z lokom.

Igrali so tudi igre, ob katerih so urili svoj timski duh in se ob tem tudi pošteno nasmejali.

Nasmejani, zadovoljni in tudi malo mokri, smo se okrepčali še z zadnjimi dobrotami iz nahrbtnikov, nato pa se prijetno utrujeni posedli v avtobus, ki nas je odpeljal proti domu.

Katja Zorko
Planinski izlet na ŠKOFJE (973 m)

V petek po šoli smo se z najmlajšo skupino odpravili na prijeten lahek pohod na Škofje.
Avtobus nas je peljal do prelaza Kladje. Od tam smo se rahlo povzpeli po asfaltirani cesti in sledili markacijam. Kmalu nas je pot usmerila levo v smeri Škofij. Široka gozdna pot nas je vodila skozi gozd in čez jase ter nas kmalu pripeljala do odcepa za Ermanovec in Škofje. Od tam se je razlegal čudovit razgled na Blegoš in Karavanke. Na kratko smo se okrepčali in se podali naprej proti cilju. Pot se je pričela vzpenjati in občudovali smo lahko gore in hribe v okolici, ter se razvajali s pogledom na travniška pobočja, ki so bila vijolična od žafranov. Pri kočici smo pojedli zasluženo malico, nato pa nekaj časa posvetili otroškim vragolijam, saj je bil prostor na vrhu za to, več kot primeren. Otroci so uživali v lovljenju, rajalnih igrah ali pa so si preprosto našli kotiček in klepetali.


Vrnili smo se po isti poti in tako prijetno zaključili naš delovni teden.

Mentorici planskih skupin:
Alenka Jelovčan in Katja Zorko


DATUM: 24.3.2017
IZHODIŠČE: Podlanišče (787m)
SMER POHODA: Škofje (973m)

Planinski izlet na JAVORČ (901 m)
V petek, 10. 3. 2017, po pouku, smo z učenci 3., 4. in 5. razreda odšli na 3. planinski pohod. S kombijem smo se peljali na Dobravšce do kapelice in od tam pot nadaljevali peš. Pri zadnji hiši na Dobravšcah je cesta prešla v gozdno pot. Sledili smo markacijam, ki so nas vodile po strmem terenu vse do asfaltirane ceste. Prečili smo cesto in nadaljevali pot proti Javorču. Ko smo prispeli do travnika, so se nam odprli razgledi na Kamniško-Savinjske Alpe, Pasjo ravan, Blegoš in okoliške hribe. Le nekaj korakov je bilo še potrebnih in pripeli smo na vrh. Najprej smo si ogledali bunker, nato pa smo pri koči pomalicali in si odpočili. Zaradi vetrovnega vremena smo se hitro odločili za povratek, tokrat na drugo stran Javorča, proti Žirem. Preizkusili smo se še na nekaj postajah trim steze, nato pa smo se spustili do transformatorske postaje, kjer je bil tudi cilj našega pohoda.Alenka Jelovčan

Jezersko 2017
Škofje.pps

Javorč.pps


Comments