Planinski krožki‎ > ‎OŠ Poljane‎ > ‎

Pohodi v letu 2014

Pohod na Ratitovec (1643m)

V soboto smo se s planinci 2. skupine zbrali pred šolo v Poljanah na našem standardnem zbirnem mestu. Kazalo je zelo klavrno, saj je bila okrog nas sama megla in tudi starši, ki so prišli z nekoliko višjih leg, nam niso dali kake spodbudne besede o kakem sončnem žarku…..vendar pa so spletne kamere bližnjih vrhov kazale drugače J.

Naše izhodišče je bilo na Prtovču. V planu smo imeli čudovito krožno pot z vzponom čez Poud'n in sestopom na Razor.

Zagrizli smo v meglo, počasi smo se vzpenjali mimo številnih potočkov in mini slapov (kot so jih poimenovali otroci) in kmalu so nas pobožali sončni žarki. Pod seboj smo občudovali meglico in se okrepčali s pijačo. Nadaljevali smo pot, sonce je bilo vse močnejše in navdušenje otrok je naraščalo ob misli, da nas na vrhu čaka čisto prava zimska idila.

Povzpeli smo se mimo koče na sam vrh, od koder smo imeli pogled na Julijske Alpe, Karavanke in Kamniške in Savinjske Alpe. Naredili smo skupinsko sliko in se nato odpravili v kočo na zasluženo malico.

Osebje v koči nam je pot na Razor odsvetovala, saj je v popolnoma senčni legi in ledena. Tako smo se odločili za vrnitev po isti poti in si pred spustom privoščili čisto pravo rajanje na snegu J.

2.pohod, 2.skupine
Izhodišče: Prtovč
Čas hoje: 4 ure
Vreme: sončno brez oblačka J
Zapisala:Katja Zorko in Nina ŠorliPohod na Sv. Volbenk v okviru projekta Priložnost za vsakogar!

V mesecu oktobru smo na naši šoli v okviru projekta SKK – PRILOŽNOST ZA VSAKOGAR! organizirali pohod na Sv. Volbenk. Povabili smo še druge šole: učence OŠ Ivana Groharja, OŠ Škofja Loka – Mesto, OŠ Cvetka Golarja in njihove mentorje.

V petek ob tretji uri popoldan smo se zbrali pred našo šolo in se podali na čudovit jesenski pohod. Pot nas je vodila skozi Poljane, nato pa smo kmalu zavili na markirano pot, ki nas je vodila vse do cerkvice Sv. Primoža. Cerkev smo si ogledali samo od daleč, nato pa nadaljevali pot proti Sv. Volbenku. Tam nas je sprejel poljanski župnik, ki je potrpežljivo počakal, da so otroci potešili svojo lakoto. Odprl nam je cerkev in nam o njej povedal nekaj zanimivosti in anekdot. Zahvalili smo se mu s sladko pozornostjo in se podali naprej na pot, ki nas je vodila mimo Visokega, od tam pa smo se z lučkami vrnili v Poljane malo pred 19. uro.

Tako je minilo še eno prijetno druženje učencev različnih šol in njihovih mentorjev.

Zapisala:Katja Zorko


PLANINSKI POHOD NA BLEGOŠ


V soboto, 4. 10. 2014, smo poljanski planinci opravili 1. pohod v tem šolskem letu. Odpravili smo se na nam vsem dobro poznan Blegoš. S potjo smo pričeli na Kalu, od koder smo jo po strmi grebenski poti mahnili proti vrhu Blegoša. Vmes smo naredili štiri postanke, saj nam je klanec pošteno 'pobiral' moči. Po uri in pol hoje smo pripeli na vrh Blegoša, odetega v meglo. Oblaki in megla so pospešili naš spust do koče, kjer smo pomalicali, se igrali različne igre ter žigosali knjižice. Nazaj smo se vračali preko Jelencev v Leskovico. Na Jelencih smo spet naredili krajši postanek ter si ogledali urejeno zavetišče našega planinskega društva. Pot smo nadaljevali po kljub podrtim drevesom odlično markirani in urejeni poti do Leskovice.Čas hoje (brez postankov): 3 ure
Vreme: oblačno, megleno
Zapisala: Alenka JelovčanPLANINSKI POHOD NA PLANICO-KRIŽNO GORO


Avtobus nas je peljal v vas Crngrob. Od tam smo se peš odpravili mimo cerkve Marijinega oznanenja na markirano pot, ki vodi na Planico. Pot se je najprej strmo vzpela, nato pa se je lepo počasi vzpenjala proti Planici.
Na Planici smo si vzeli čas za malico in oddih, nato pa smo se odpravili proti Križni gori. Tam nas je ujela krajša ploha,zato smo se zatekli v zavetje k lovski koči.
Pot smo nadaljevali v smeri Trnja, kjer smo se preizkusiliv »oviratlonu«, saj je tam kar nekaj podrtih dreves. Otroci so se pri tem neizmerno zabavali. Na postaji v Podlubniku nas je že čakal avtobus.
Zadovoljni in utrujeni smo se odpravili proti domu.
Planinski izlet: 1. Skupina
Planica – Križna gora (824m)
Vreme: oblačno
Čas hoje: 4 ure
Zapisala: Katja Zorko
ZAKLJUČNI PLANINSKI IZLET V BOHINJ - 1. in 2. skupina

V soboto, 7. junija, smo se že ob 7. uri zbrali pred šolo. Kazalo je na čudovit, sončen in vroč dan. Z avtobusom smo se odpeljali v Bohinj, kjer sta nas v Ribčevem Lazu pričakali vodički Triglavskega narodnega parka, Mojca in Špela. S potjo smo pričeli pri cerkvi Svetega Janeza Krstnika ob jezeru. Vodički sta učencem dodelili naloge in nas popeljali ob severni obali Bohinjskega jezera. Poiskati so morali določene rastline, katerih primerke so imeli v mapi, ki so jo dobili od vodičk na začetku poti. Celo pot smo proučevali rastline, cvetlice, drevesa in živali. Mladi raziskovalci so pozorno opazovali rastlinski in živalski svet ob jezeru. Po treh urah hoje smo prispeli v Ukanc, kjer smo si po dolgi poti privoščili sladoled, se igrali na zanimivih eko igralih in si ogledali nekaj postaj zlatorogove pravljične dežele. Ob 14.10 smo v kampu vstopili na ladjico, ki nas je popeljala nazaj na izhodiščno točko. Vodička na ladji nam je povedala veliko zanimivosti o Bohinju in njegovem nastanku. Izlet smo popestrili še s postankom na Bledu, kjer smo namočili izmučene noge. Veseli, polni lepih vtisov in novega znanja smo se vrnili v Poljane.Alenka Jelovčan in Katja Zorko

PLANINSKI POHOD NA VRH Sv. TREH KRALJEV

Tik pred počitnicami, v petek, 25. 4. 2014, smo mladi planinci opravili tretji letošnji izlet. Tokrat nas je pot vodila proti Vrhu Svetih Treh Kraljev. S hojo smo pričeli v centru Žirov. Sledili smo markacijam in za fotografskim ateljejem prešli na gozdno pot, ki vodi proti Goropekam. Strmo smo se vzpenjali in po 45-ih minutah prispeli do vpisne knjige na Goropekah. Nadaljevali smo po kolovozni poti v vas Goropeke, od tam pa po asfaltirani cesti do Doma na Goropekah. Takoj za domom nas je planinska tabla usmerila proti Vrhu Svetih Treh Kraljev. Pot je potekala po gozdu, nato pa nas je pripeljala do asfaltirane ceste in vasice Opale. Na križišču smo nadaljevali levo po markirani poti, prispeli do samotne kmetije in tam spet zavili v gozd. Z gozdne poti smo spet stopili na asfalt in sledili markacijam in tablam za Vrh Svetih Treh Kraljev. Sledil je še vzpon mimo gasilskega doma do koče na Vrhu Svetih Treh kraljev. Precej utrujeni smo stisnili zadnje moči in v desetih minutah osvojili vrh, na katerem stoji mogočna cerkev. Deležni smo bili prekrasnih razgledov na Rovte, Praprotno Brdo, Logatec, Lavrovec, Žiri … ter druge kraje in hribe.

Pri cerkvi smo pomalicali, nazaj grede pa smo se ustavili pri koči, kjer smo žigosali knjižice, nekateri so kupili tudi spominek. Povratek v dolino je bil občutno krajši, saj smo se spustili le do Račevskega 'jezera', kjer nas je že čakal avtobus.  


Zapisala: Alenka Jelovčan

PLANINSKI POHOD NA SLAVNIK

V soboto, 15. 3. 2014, smo jo poljanski planinci mahnili na Primorsko, in sicer na 1028 m visok Slavnik. S potjo smo začeli v majhni primorski vasici Podgorje. Na križišču sredi vasi smo si ogledali  planinske table ter se odločili za levo, strmo pot. Široka pot se je kmalu zožala in nas popeljala v gozd ter se dokaj strmo vzpenjala po skalnatem terenu. V hitrem tempu, z dvema kratkima počitkoma, smo prispeli do razglednih pobočij. Kmalu smo zagledali tudi vrh Slavnika, do katerega pa ni bilo tako blizu kot je sprva izgledalo. Na vrhu smo s pomočjo razgledne plošče prepoznali okoliške kraje in hribe. V koči smo se okrepčali, nato pa se po isti poti vrnili nazaj v dolino, kjer smo pohod zaključili z igro na otroških igralih, za katero je ostalo še kar nekaj moči in energije.

Zapisala: Alenka Jelovčan


PLANINSKI POHOD NA SV. JOŠT (845m)


V petek, 11. 4. 2014, smo s planinci 1.skupine odpravili na Sv. Jošta. Obeti za vreme so bile ugodne, zato smo se odločili, da izlet vsekakor izpeljemo.

Naša pot se je začela malo pred vasjo Pševo, kjer je bila oznaka za Sodarjevo pot. S parkirišča smo prečili cesto in se vzpeli po poti, ki preči travnik in se nato vzpeli vzporedno s cesto. Pot je nato šla v gozd, kjer nas je kmalu pripeljala do manjših stopnic za katerimi smo prečili kolovoz. Vzpenjati se  je začela skozi gozd, ki se konča z večjo jaso, kjer smo naredili postanek in se okrepili s pijačo. Na drugi strani jase je  pot nadaljevala v gozd in se začela strmeje vzpenjati. Nekoliko višje se je priključila  širokemu kolovozu, ki nas v rahlem vzponu pripelje do Jošta na katerem stoji cerkev in planinski dom. Za mizami smo pojedli zasluženo malico in se tudi malce posladkali. Pod seboj smo videli mesto Kranj, Sorško polje in opazovali hribovje, ki so ga že obiskali (Šmarna gora, Lubnik), najbolj pa so jih prevzela letala, ki smo jih lahko videli zelo od blizu, ko so vzletali z letališča Jožeta Pučnika.

Vreme nas je malo presenetilo, saj smo začutili nekaj kapelj in zapihal je hladen veter, zato ni bilo na vrhu nič kaj prijetno. Sprostili smo se na igralih, ki so bila na voljo. Ker je kazalo, vedno slabše, smo vrh zapustili predčasno. Vrnili smo se po smeri na Rakovico, kjer nas je na postaji za Zabukovje že čakal kombi. Ostalo nam je še nekaj minut ob prihodu v Poljane, zato smo izkoristili sonček, ki ga tam nismo bili deležni in pomalicali, ter izlet zaključili z igro Med dvema ognjema.

VREME: Oblačno

ČAS HOJE: 2 uri

Zapisala: Katja Zorko
PLANINSKI POHOD NA LUBNIK


V soboto, 25. 1. 2013, smo se s planinci iz OŠ Poljane podali na naš 2.planinski pohod na Lubnik. Pot smo pričeli pri Sv. Tomažu nad Praprotnim na nadmorski višini 666m. Bili smo med prvimi, ki smo lahko zagazili v sveže zapadli sneg. Vreme je bilo idilično, sončno brez oblačka.

Povzpeli smo se po markirani poti do kmetije »Zalubnikar« in nato sledili označbam, ki so nas usmerile naprej proti našemu cilju – Lubniku. Pot je bila shojena in gladka, zato smo hodili previdno. Po dveh urah hoje, smo prispeli na vrh. Naš trud je bil poplačan s čudovitim razgledom na Škofjo Loko, Škofjeloško in Cerkljansko hribovje, Polhograjsko hribovje, Kamniško-savinjske Alpe in tudi Triglav smo lahko videli.

Osebje v koči nas je prijazno postreglo, podprli smo se, se ogreli, posušili in se podali nazaj v dolino. Del poti smo se vračali po isti poti, nato pa smo se odcepili proti Loki, na pot čez Lužo. Tu nas je presenetila blatna kopel, saj je pot izrazito na sončni legi, tako da je bilo snega bolj malo…namesto njega pa blato. Kljub temu smo uživali in srečno prispeli na cilj. Na »Kobili« nas je že čakal kombi.

VREME: sončno

ČAS HOJE: 4 ure

Zapisala: Katja Zorko


Ratitovec
Blegos


Planica-Krizna gora
BOHINJ


Sv. Trije Kralji

POHOD NA SLAVNIK
Sv. Jost

LUBNIKComments