Planinski krožki‎ > ‎OŠ Poljane‎ > ‎

Pohodi v letu 2015

Planinski izlet na Vinharje - Sv. Urban (570m)

V petek po pouku, smo se z 2. skupino planincev odpravili na pohod po okoliških gričih. Pot nas je peljala skozi kraj Predmost, nato pa smo kmalu zavili na ozko pot, s katere smo imeli čudovit razgled na celotne Poljane. Od tam nas je vodila v gozd, mimo zanimivih dreves obraščenih z mahom, prečili smo mali potoček in občudovali igro svetlobe, ki se je prebijala skozi gosto drevje.
Prispeli smo da smerokaza, ki nas je usmeril proti Vinharjam, čez čudovit travnat grič, kjer smo se okrepčali s pijačo. V daljavi smo občudovali s soncem obsijan Grintavec, pa Kokrško in Jezersko Kočno, Storžič...in nato še naše bližnje hribovje: Porezen, Blegoš, Koprivnik, Mladi vrh, Stari vrh, Gabrško goro, Bukov vrh, Pasja ravan…
Mimo kmetij v Vinharjah smo se sledili makedamski cesti, nato pa se odcepili desno na markirano čebelarsko pot, ki se je spuščala med čudovitimi borovci do domačije Mežnar. Od tam smo se samo še strmo povzpeli do majhne idilične cerkvice Sv. Urbana.
Okrepčali smo se s hrano in pijačo, se vpisali v zvezek, nato pa se “oboroženi” z lučkami in odsevniki odpravili nazaj mimo Brodarja na staro cesto skozi Žabjo vas v Poljane.

DATUM: 18. december 2015
IZHODIŠČE: Poljane
SMER POHODA: Vinharje – Sv. Urban

Zapisali: Katja in Nina

Planinski izlet na Gabrško goro

V petek po pouku smo se odpravili na pohod po okoliškem hribovju. Odpravili smo se na Gabrško goro. Z Loga smo se povzpeli v hrib po gozdnih poteh in stezicah. Skozi meglico nas je že božal sonček, vendar pravo presenečenje nas je čakalo na Okršljah, saj je bil hrib v soncu, brez oblačka, pod nami pa pravo morje oblakov. Okrepčali smo se s pijačo in se urno podali na pot. Opazovali smo sonce, kako hitro zahaja, zato smo stopili malce hitreje in…uspelo nam je. Ujeli smo ga….sončni zahod. Z vrha Gabrške gore je bil to čudovit razgled. Pomalicali smo ob tem čudovitem razgledu, nato pa se z lučkami odpravili v dolino, mimo cerkve SV. Primoža, v Poljane

DATUM: 11.12.2015 
SMER: GABRŠKA GORA
IZHODIŠČE: LOG
ČAS POHODA: 4 ure 
VREME: sončno

Zapisala: Katja Zorko


Planinski izlet na Mrzli vrh (987m)Bila je čudovita, sončna sobota, ko smo se z 2.skupino planinskega krožka zbrali pred šolo ob 8.uri zjutraj. Hitro smo napolnili kombija, ki sta nas odpeljala v stare Žiri, od koder smo štartali dogodivščinam na proti.

Zmerno napeta pot nas je peljala do vasi Breznica pri Žireh, kjer smo nadaljevali mimo kmetij po makedamski cesti. Ta nas je po dobrem kilometru pripeljala do oznake za Mrzli vrh. Malo smo si oddahnili, namočili suha grla in zagrizli v strmo gozdno pot. Uživali smo ob pogledu na jesenske barve in šumenju listja pod nogami. Kmalu smo prišli na travnat greben, od koder se nam je odprl čudovit razgled na Žiri, Kamiško-Savinjske Alpe, Karavanke , Blegoš, Ratitovec in Porezen izza katerega je kukal mogočni Triglav.

Nadaljevali smo pot čez pašnik na pot, ki nas je usmerila proti koči na Mrzlem vrhu. Premagali smo še zadnjo strmino, nato pa smo se pri koči udobno namestili na soncu in se okrepčali z zasluženo malico.

Vrnili smo se po poti na Ledince.

DATUM: 7.11.2015
SMER: MRZLI VRH (987 m)
IZHODIŠČE: STARE ŽIRI (pri muzeju)
ČAS POHODA: 4,5 ure
VREME: sončno

Zapisali: Katja Zorko in Nina Šorli


Planinski izlet na Kopo (1350m)

S 1.skupino planinskega krožka, smo se zapeljali do izhodišča našega pohoda na Razpetu (Davča). Tam smo peš nadaljevali po makedamski cesti v smeri Porezna. Po približno treh kilometrih smo se odcepili levo na planinsko pot proti Kopi in Poreznu, ki je bila markirana s posebnimi markacijami – lesenimi okroglimi tablicami, na katerih je narisana lok smučka. Pot se je s prva strmo vzpenjala, nato pa prešla v lepo planinsko pot, ki nas je  vodila mimo čudovitega sedla s klopjo, kjer nas je z megle pozdravilo sonce. 

Z razglednega sedelca smo nadaljevali rahlo desno v gozd in nadaljevali po grebenu Cimprovke. Že tako občasno redek gozd se je kmalu še dodatno razredčil, nas pa je razmeroma razgledna pot hitro pripeljala na označeno razpotje, kjer smo nadaljevali levo v smeri Kope (desno Porezen).

Tu se je greben zožil, pobočje pa je postalo tudi bolj strmo. Od tam je sledil le še krajši vzpon na razgleden pomol Kope, na katerega pa zaradi varnosti nismo šli, vendar smo pot nadaljevali naprej v smeri Porezna, na čudovito travnato površino, kjer smo si oddahnili, se okrepili in se igrali. Vrnili smo se po makedamski cesti nazaj na izhodišče, kjer nas je že čakal prevoz.

DATUM: 24.10.2015
SMER: KOPA (1350 m)
IZHODIŠČE: RAZPET (1060 m)
ČAS POHODA: 3,5 ure
VREME: sončno

Zapisala: Katja Zorko

Zaključni planinski pohod KRVAVEC – ZVOH (1971m)Kot se za zaključni izlet spodobi, je bil neka posebnega.

Že sama pot je bila za nekatere zelo zanimiva, saj nas je vodila mimo Brnika, kjer smo občudovali letališče in letala na njem.
Avtobus nas je odpeljal do spodnje postaje žičnice na Krvavcu.
S kabinsko žičnico smo se popeljali na naše izhodišče pohoda. Za mnoge je bilo to posebno doživetje in so bili nad vožnjo v kabinski žičnici in razgledom navdušeni.
Pričakalo nas je sonce in nas spremljalo do vrha Zvoha.
Z Zvoha smo se spustili na znano »Plažo na Krvavcu«, kjer smo se odpočili in si nabrali novih moči za dejavnosti v »Poletnem parku«. Kmalu sta se nam pridružila vodiča in nas popeljala v svet igre in športnih aktivnosti. Preizkusili smo se v lokostrelstvu, »Gorskem« mini golfu, metanju frizbija, skakanju po trampolinu, »slacklinu«, plezanju po plezalni steni in najbolj odmevni vožnji s tubo.
Utrujeni in polni vtisov, smo se zadovoljni še enkrat popeljali v kabinski žičnici do spodnje postaje, kjer nas je že čakal avtobus.

Za piko na I, pa smo se v domačem kraju posladkali s sladoledom.
V imenu vseh članov planinskega krožka, se iskreno zahvaljujem PD Gorenja vas in Športnemu društvu Mladi vrh, brez katerih nam takšnega izleta nebi bilo mogoče izpeljati.

Sobota: 6. 6. 2015
Vreme: Sončno

Zapisala: Nina Šorli in Katja Zorko

Planinski izlet na Osolnik (858m)Po deževnem tednu, smo se zbudili v čudovito, sončno, sobotno jutro. Zbrali smo se pred osnovno šolo, pregledali opremo, se prešteli ter se udobno namestili na avtobusu. Odpeljal nas je na naše izhodiščno mesto – vas Sora.
Podali smo se po markirani gozdni poti proti Osolniku.
Pot je bila sprva strma, vendar se je na določenih odsekih lepo poravnala in smo si tako lahko odpočili naše utrujene noge. Ves čas nas je spremljalo sonce in veter, ki pa nam ni dovolil odložiti toplejših oblačil. Na poti smo opazovali gozd in rastje in se čudili, moči narave, ki je v času žleda ruvala drevesa. Opazovali smo hribe in gore okoli nas. Razgled je bil resnično izjemen, saj smo lahko videli celotne Kamniško-Savinjske Alpe, Karavanke in v ozadju Julijce. Za našim Lubnikom, se je svetil s soncem obsijan Triglav. Ta prizor je naše planince še posebej navdušil.
Na Osolniku si je vsak poiskal svoj kotiček v zavetrju in se okrepčal z zasluženo malico.
V dolino smo se odpravili v smeri Škofje Loke, natančneje v Puštal, od kjer pa smo se po idilični potki za Soro sprehodili do vasi Lipica, kjer nas je že čakal avtobus.

Preživeli smo čudovit dan v naravi, v enkratni družbi.

Izhodišče: SORA ( Cerkev Sv. Štefana)

Čas hoje: 2uri – vzpon, 2uri sestop 

Zapisali: Katja Zorko in Nina Šorli


Planinski izlet na Kofce (1488m)

Na sobotno jutro smo se s planinci prve skupine, z avtobusom odpeljali proti Podljubelju. Cesto smo kmalu zapustili in se povzpeli proti parkirišču pod kmetijo Matizovec. Vreme ni izgledalo ravno obetavno, vendar nas je na naše presenečenje, na izhodišču pozdravilo sonce.

Začetek poti je potekal po makedamski cesti, ki pa smo jo krajšali z lepimi markiranimi bližnjicami.

Kmalu smo prispeli do kmetije Matizovec in nadaljevali pot po markirani poti na Kofce. Pot je bila sprva lepa in kopna, kmalu pa smo prispeli do zasnežene poti, ki pa je bila ponekod tudi poledenela.. Hodili smo počasi in zbrano, ter se tako ognili morebitnim zdrsom. Pot je bila kar naporna, ampak zelo lepa. Na vrhu smo se »pomartinčkali« na soncu, ko pa je potegnil veter, smo našli zavetje v koči, kjer nas je sprejelo zelo prijazno osebje. Okrepčali smo se z malico, sladkimi prigrizki in okusnim planinskim čajem, nato pa se po isti poti vrnili v dolino.

Izhodišče: parkirišče pod kmetijo Matizovec

Zapisali: Nina Šorli in Katja ZorkoPlaninski izlet na Sv. Ožbolt (859 m)

S hojo smo pričeli malo pred 9.uro s kopališča v Puštalu, na nadmorski višini 340 m. Sprehodili smo se nad obvoznico in se usmerili desno, v vas Žolšče, kjer smo pot nadaljevali po markirani poti na Sv. Andreja. Tam so nas presenetili »škratje« s priboljškom in nas motivirali za nadaljno hojo prav do vrha Sv. Ožbolta. Po krajši pavzi, smo nadaljevali pot, ki se je vila skozi gozd in se počasi vzpenjala proti vrhu. Prispeli smo na gozdno pot od kjer se nam je odprl pogled na cerkev Sv. Ožbolta. Prispeli smo do vznožja zadnjega vzpona, ki nekako spominja na našo planiško velikanko….zato smo se preizkusili v teku na vrh. Prisopihali smo do cerkve, kjer smo si poiskali zavetrje in se podkrepili z zasluženo malico in priboljški.

Vrnili smo se po isti poti do gostilne pri Andreju, kjer nas je čakal avtobus.

Izhodišče: Puštal (340 m)

Čas hoje: 4 ure

Vreme: pretežno oblačno in vetrovno

Zapisali: Nina Šorli in Katja Zorko


Vinharje - Sv. Urban


Gabrska gora
Mrzli vrh


KopaKrvavec-ZvohOsolnik

Kofce

Sv. Ožbolt

Comments