Vrtec Zala

Vrtec Zala Gorenja vas

Trata 40

4224 Gorenja vasMentorice: Petra Homec, Helena Oblak

               Silva Peternelj, Kati Kavčič

 


LJUBEZEN DO NARAVE IN GORA SE VSEJE ŽE V RANIH LETIH !

Slednjega se še kako zavedamo  vzgojiteljice starejših skupin, zato smo se odločile, da v našem vrtcu Zala zopet obudimo planinsko dejavnost »Ciciban planinec«, ki jo izvajamo v dopoldanskem času, v naši bližnji okolici.

V letu 2011 je vključenih 46, pet do šest letnih otrok.

V današnjem načinu in tempu življenja je še kako pomembno gibanje v naravi, ki otrokom in nam omogoča fizično krepitev, sprostitev, razvijanje samozavesti in odkrivanje čudovitega sveta narave, v kateri želimo doživeti mir, tišino in srečo, ker zmoremo osvojiti vrh, dobro voljo in veselje, da smo skupaj. Skratka, dosežemo boljšo kvaliteto življenja.

Na vsak izlet  se odpravimo v jutranjih urah, primerno obuti in oblečeni, z nahrbtnikom na rami, v katerem je malica in vrečka za odpadke, ki jih odnesemo v dolino.

Do cilja je včasih tudi nekoliko naporno, vendar si pot krajšamo s pesmijo, opazovanjem narave in tako pozabimo na utrujenost.

Na vrhu najprej poskrbimo za lačne želodčke, nato pa sledi obvezna skupinska fotografija in naša planinska himna Planinci Gorenje vasi. Včasih nam ostane tudi še čas za kakšno družabno igro.

Vtise  si po vsakem izletu likovno zabeležimo v planinsko knjižico Ringa – raja. Za vzpodbudo in nagrado otroci prejmejo za opravljenih pet izletov našitek Cicibana planinca, za osem pohodov značko, za dvanajst izletov pesmarico Pesmi z gora in dnevnik Mladi planinec, za opravljenih petnajst izletov, ki zahteva zahtevnejše ture.

Pohvaljeni tudi starši, saj manjkajoči pohod nadomestijo doma, tako, da nam jih bo letos uspelo opraviti vseh petnajst.

In na katere vrhove smo se že povzpeli? Pretovč, sv. Urban, Brda, sv. Križ, Jermanca, Volčja njiva,  Jejdovo Brdo, Slajka, Hlavče njive, Karlovski mlin, le na pet pohodov smo šli z avtobusom, kar je bilo za otroke še posebej zanimivo (Sivka, Planina nad Horjulom, Ruparski grič, Bevkov vrh in Ermanovec ) vse ostale pa peš iz vrtca in nazaj.


Planinci Gorenje vasi

 

"Smo mladi planinci iz Gorenje vasi,

ko pridemo v gore vsak nas pozna.

Tri hojla , rija, rija, rija, hojla rija rom

tri hojla rija, rija , rija rom pom!

 

Klobuk in nahrbtnik, pa čevlje na noge,

ko vsi smo veseli, da gremo v gore.

Tri hojla , rija, rija, rija, hojla rija rom

tri hojla rija, rija , rija rom pom!

 

Ko pridemo v kočo se imamo lepo,

še drugi planinci, pa z nami zapojo.

Tri hojla , rija, rija, rija, hojla rija rom

tri hojla rija, rija , rija rom pom!"

Comments