Upokojenci

PLANINSKI IZLETI V LETU 2015

Namen sekcije je ponuditi članom-upokojencem oziroma vsem udeležencem izletov varen in prijeten obisk gora, sproščeno doživljanje narave in drugih značilnosti obiskanih območij.

Splošno o izletih:

    • Izleti so ob četrtkih, čas odhoda avtobusa je napisan ob opisu posameznega izleta.

  • Izlet odpade, če je vreme neprimerno, v tem primeru je izlet prestavljen na naslednji četrtek. Udeleženci se sami pozanimajo o izvedbi izleta.

  • Prijave zbira: Tine Bogataj, Ob jezu 2, 4224 Gorenja vas, 040-377-356,

e-naslov: val.bogataj@siol.com, in sicer do torka pred odhodom na izlet.

Planinski vodnik: Franci Fortuna, 041-451-684, e-naslov: franci.fortuna@siol.net.

    • Obvezna dokumenta udeležencev: osebna in zdravstvena izkaznica, /izkaznici planinskega in upokojenskega društva - neobvezno/.

  • Oprema udeležencev: primerna planinska oprema (obutev in oblačila), pohodne palice.

    • Opozorilo: s prijavo na izlet udeleženec potrdi, da je seznanjen z njegovo zahtevnostjo ter izpolnjuje zdravstvene, psihofizične in tehnične pogoje za varno sodelovanje na izletu. Udeleženec je dolžan upoštevati navodila in odločitve planinskega vodnika in organizatorja.

  • Cena prevoza: 10,00 € za člane Planinskega društva Gorenja vas, 15,00 € za nečlane.

1. PO NAPOLEONSKI CESTI NAD TRSTOM

Datum: 12. 3. 2015

Opis poti: Prvi izlet Upokojenske sekcije Planinskega društva Gorenja vas v tem letu je v polni meri izpolnil pričakovanja udeležencev. Temu je botrovala številna udeležba (57 udeležencev), primerno vreme, dobro vzdušje med pohodniki in lepa doživetja prehojene poti.

Hojo smo pričeli pri obelisku na Openskem vrhu. Sprehodili smo se po peščeni poti, s katere so bili izjemni pogledi na Trst, grad Miramar, Gradež, izliv Soče in silhuete Dolomitov, ki jo na koncu popestri skalovje hriba Vejna, priljubljeno plezališče spretnih plezalcev po navpičnih stenah. Vračali smo se po planinski gozdni stezi do mogočne Marijine cerkve na Griži (322 m), od koder so se ponujali široki razgledi po Tržaškem zalivu in okolici. Od tam naprej smo hodili po prijetni poti med borovci do izhodišča poti ob progi Openskega tramvaja.

Zapeljali smo se še v Sežano, kjer smo se v Gostilni pri Dragici okrepčali z okusno joto in se nato dobre volje odpeljali proti domu.

2. PO OSRČJU SUHE KRAJINE

Datum: 2. 4. 2015

Opis poti:

Lep pomladni dan je pripravil pravo vzdušje za polno doživeto pot Po osrčju Suhe krajine.

Krožno pot smo pričeli v njenem središču, v Žužemberku. Kar takoj po osvežilni kavi smo ubrali pot na Cvibelj, vzpetino nad mestom, s spomenikom padlim v 2. svetovni vojni. Prijetno hojo smo nadaljevali do mogočne cerkve sv. Mohorja in Fortunata, ki krasi pokrajino in vabi ljudi v lepo obnovljeno notranjost. Udobna pot nas je v nadaljevanju peljala med polji in sadovnjaki, polnimi pisanega zgodnjega pomladnega cvetja. Ustavili smo se ob zanimivem Naralovem križu in se spustili v Dvor. V Železo-livarskem muzeju so nam so nam predstavili izjemno livarsko izročilo tega kraja in njihove izdelke.

Po Petrunovem mostu, ob katerem je dobro ohranjeno perišče, smo prečili Krko in občudovali lehnjakove slapove. Vračali smo se po starodavni furmanski cesti po desni strani Krke na začetek naše poti. Izgubljeno energijo smo nadomestili z okusno pripravljeno hrano v prijazni gostilni »Pri gradu« v Žužemberku. Število udeležencev: 51.

3. NA GOLICO MED NARCISE

Datum: 28. 5. 2015

Opis poti: Izjemno lepo vreme ja spremljalo pohodnike na Golico (1835 m), goro nad Jesenicami. Pohod smo pričeli v naselju Planina pod Golico, šli po udobni poti mimo Savskih jam, kjer so lepo označena mesta nekdanjega rudarjenja v teh krajih (Korlnov rov). Prečili smo Markljev rovt in po kar strmi poti prišli na sedlo Suha. Nekaj udeležencev je nadaljevalo pot do Koče na Golici, večina nas pa smo zagrizli v strmo pot pod Krvavko (1784 m) proti vrhu Golice. V začetnem delu poti smo občudovali preproge belih narcis ali ključavnic, značilnih za to goro. Vrh nas je nagradil s širnimi razgledi po okolici, brezvetrju in prijetno svežino. Spustili smo se do koče, se okrepčali, še uživali v lepih razgledih in se po kar strmi poti vrnili na izhodišče. Na vaškem pokopališču v Planini pod Golico smo se poklonili tam pokopanemu alpinistu Joži Čopu, pred župniščem poklepetali s "triglavskim župnikom" Francetom Urbanijo ter se z avtobusom ob spremljavi Avsenikove glasbe (Na Golici) odpeljali domov. Udeležencev: 52.


4. OB KOLPI OD RADENCEV DO DAMLJA

Datum: 11. 6. 2015

Opis poti: Zaradi razgibanosti terena je Bela krajina nadvse primerna za pohodništvo. Pohodniki ob pristnem stiku z naravo spoznavajo tako naravno kot kulturno dediščino. Taka je bila tudi nadvse zanimiva pot Ob Kolpi od Radencev do Damlja, ki smo jo prehodili udeleženci Upokojenske sekcije Planinskega društva Gorenja vas.

Hodili smo tik ob najtoplejši slovenski reki Kolpi mimo izvira Trpotec do vasi Breg. Tu še stoji stari mlin na reki Kolpi, nedaleč stran pa smo šli mimo vhoda najdaljše belokranjske kraške jame Kobiljače. O tem in še o nadaljnjih značilnostih nam je pripovedoval naš dober znanec, v Damlju rojeni Franci Žagar. Povedal je tudi zgodbo o Francoskem kamnu in nam predstavil vas Kot, kjer je označena najjužnejša točka Slovenije.

Pohod smo sklenili v Damlju na Turistični kmetiji Žagar, kjer so nas počastili z domačim aperitivom in pogostili z okusnim ričetom. K dobremu vzdušju med pohodniki je prispevalo tudi izredno lepo vreme. Vračali smo se mimo Semiča, skozi Sotesko, Žužemberk, Muljavo, Ivančno Gorico do doma. Udeležencev: 55.


5. PO GORAH NAD BOHINJSKIM JEZEROM

Datum: 2. 7. 2015

Opis poti:

Tudi peti planinski izlet Upokojenske sekcije Planinskega društva Gorenja vas je potekal v zelo ugodnih vremenskih razmerah. Z gondolsko žičnico smo se zapeljali do Ski hotela Vogel (1541 m), od tam pa nadaljevali pot po progah smučišča Vogel in naprej po planinski stezi do Šije (1880 m). Zavili smo proti zahodu, sestopili na sedlo Vratca (1625 m) in se od tam spustili med rušjem in cvetočimi pašniki do planine Zadnji Vogel. Še pol ure lahke hoje in že smo se vrnili na izhodišče poti. V planinski koči Merjasec smo se odpočili in obnovili porabljeno energijo. Vso pot so se nam ponujali širni razgledi po naših Julijcih s Triglavom načelu. Udeležencev: 41.

6. DOLOMITI – Po poti okoli Treh Cin

Datum: 21. 8. 2015

Opis poti:

Po udobni pet urni vožnji z avtobusom, smo pohod pričeli v osrčju Dolomitov, pri planinski koči Auronzo, na višini 2.320 m. Koča je priljubljeno izhodišče odkrivanja Treh Cin in njene enkratne okolice. Jutranja megla ni dopuščala sicer razkošnih razgledov, rahel dež je napovedoval spremenljivo vreme. Kljub temu smo se dobre volje odpravili na načrtovano pot okoli »Treh Zob«. Vremenske razmere so se postopoma izboljševale in pri koči Locatelli so nas že obsijali sončni žarki. Odprl se nam je v vsej lepoti in mogočnosti tudi pogled na Tri Cine. Osončeni, navpično postavljeni kamniti skladi, rdečkasto obarvani, resnično jemljejo dih in vzbujajo občudovanje. Raj za fotografe. Po okrepčilu se nas je kar dolga kolona usmerila proti izhodišču poti. Pot se je spuščala pa spet dvigala, z vsakim korakom so se odpirali osupljivo lepi pogledi na pestro okolico. Pa ne za prav dolgo, pooblačilo se je in v zadnjem delu poti je bil dež naš spremljevalec.

Vračali smo se, zopet po s soncem obsijani pokrajini, mimo jezera Misurina, po dolini Cadore, mimo Ampezza do Tolmezza in skozi Trbiž domov. Udeležencev: 51.


7. KAMNIŠKI VRH (1259 m)

Datum: 10. 9. 2015

Opis poti:

Kamniški vrh je razgledna gora blizu Kamnika in priljubljeni cilj ljubiteljev planin.

Z avtobusom smo se peljali skozi Cerklje in vas Grad, kjer smo krenili po kar strmi cesti v smeri Ambroža pod Krvavcem. Jutranjo kavo in čaj smo si privoščili na Turistični kmetiji Pr´ Ambružarju, od koder je bil tudi lep razgled na kranjsko in ljubljansko ravan. Sledila je še kratka vožnja z avtobusom in že smo se peš usmerili po označeni poti našemu cilju naproti. Hoja ni bila zahtevna. Po krajšem počitku na Planjavi (1243 m) je sledil krajši spust in nato lahek vzpon po grebenski poti na vrh. Z vrha Kamniškega vrha so se nam nudili lepi razgledi na okoliške kraje in hribe: Kamnik, Domžale, Krvavec, Velika planina, sv. Primož in sv. Peter idr. Po počitku in malici smo se spustili po strmi poti proti Županjim Njivam, prečili bistro Kamniško Bistrico in v Gostilni pri Planinskem orlu sklenili septembrski planinski pohod. Udeležencev: 49.

8. PO POTI: BEGUNJE NA GORENJSKEM - SV. PETER - SANKAŠKA KOČA - RODINE

Datum: 1. 10. 2015

Opis poti:

Na prvi oktobrski dan smo se zapeljali na Gorenjsko. Izstopili smo v Begunjah, značilnem naselju pod Begunjščico z bogatim zgodovinskim in sodobnim izročilom. Na tamkajšnjem pokopališču smo se najprej z glasbenim utrinkom poklonili velikanu slovenske narodno-zabavne glasbe Slavku Avseniku. Pot smo nadaljevali skozi vas: mimo begunjskega gradu, cerkve sv. Urha in spomenika knezoškofu Antonu B. Jegliču. Za vasjo smo se usmerili po udobni poti proti znameniti cerkvici sv. Petra na Gori. Tam nas je sprejela mežnarica Milka in nam razkazala in predstavila njeno notranjost. Še pogled na gorenjsko ravan in že smo spešili proti Sankaški koči pod Smokuškim vrhom. Ponovno so se nam odpirali širni razgledi po okolici. V koči nam je prijazna rojakinja Mimi postregla s potrebnimi okrepčili. Po ne prestrmi poti smo sestopili v Rodine in se tamkaj poklonili v tej vasi rojenemu duhovniku in pisatelju Janezu Jalnu. Izlet smo sklenili v Gostilni Gala pri Lescah. Udeležencev: 44.


9. PLANINSKI IZLET »V MANJ ZNANO«

Datum: 3. 12. 2015

Opis poti:

»V manj znano« smo se letos odpravili na Kras. Pohod po TERANOVI KROŽNI POTI DUTOVLJE smo pričeli na osrednjem vaškem trgu pred Bunčetovo domačijo. Lepe smerne tablice so nas usmerjale na prijetno hojo in ogled vaških zanimivosti sedanjosti in preteklosti. Z »Dulnjega konca« vasi smo občudovali okoliške vinograde in stare kamnite objekte. Prečili smo Kraško železnico, šli skozi značilen kraški gozd do škavnice, lepo oblikovane skale z vdolbino na vrhu, v kateri se zadržuje deževnica. Pot nas je vodila po cesti Marije Terezije do avstro-ogrskega pokopališča iz prve svetovne vojne. Ob lagodnem vračanju proti vasi smo se ustavili na vaškem pokopališču, si ogledali zatem s kamni obdano Križmanovo lokovco, šli mimo kapelice sv. Roka iz leta 1865 in krožno pot sklenili pri mogočni pozno renesančni cerkvi sv. Jurija v Dutovljah. Porabljeno energijo smo obnovili v prijazni Gostilni Ukmar, kjer so nam ponudili pristno domačo joto in seveda kraško vinsko posebnost – teran. Prijetna in pestra hoja je potekala v prijaznih vremenskih razmerah, ki so dopolnile prijetne občutke doživetja Krasa tudi v pozni jeseni. Med pohodniki (51 nas je bilo) je prevladovala dobra volja in sproščeno razpoloženje.

Besedila in fotografije:

Valentin Bogataj in Franci Fortuna

Gorenja vas, december 2014