U-Izleti 2014

PLANINSKI IZLETI V LETU 2014

Namen sekcije je ponuditi članom-upokojencem oziroma vsem udeležencem izletov varen in prijeten obisk gora, sproščeno doživljanje narave in drugih značilnosti obiskanih območij.

Splošno o izletih:

  • Izleti so ob četrtkih, čas odhoda avtobusa je napisan ob opisu posameznega izleta.

  • Izlet odpade, če je vreme neprimerno, v tem primeru je izlet prestavljen na naslednji četrtek. Udeleženci se sami pozanimajo o izvedbi izleta.

    • Prijave zbira: Tine Bogataj, Ob jezu 2, 4224 Gorenja vas, GSM: 040-377-356, e-naslov: val.bogataj@siol.com, in sicer do nedelje pred odhodom na izlet.

Planinski vodnik: Franci Fortuna, GSM: 041-451-684, e-naslov: franci.fortuna@siol.net.

    • Obvezna dokumenta udeležencev: osebna in zdravstvena izkaznica, /izkaznici planinskega in upokojenskega društva - neobvezno/.

  • Oprema udeležencev: primerna planinska oprema, pohodne palice.

    • Opozorilo: s prijavo na izlet udeleženec potrdi, da je seznanjen z njegovo zahtevnostjo ter izpolnjuje zdravstvene, psihofizične in tehnične pogoje za varno sodelovanje na izletu. Udeleženec je dolžan upoštevati navodila in odločitve organizatorja in planinskega vodnika.

  • Cena prevoza: 10,00 € za člane Planinskega društva Gorenja vas, 15,00 € za nečlane.

1. IZOLSKA KROŽNA POT P1

Datum: 13. 3. 2014

Idealne vremenske razmere, številna udeležba in prijetno vzdušje med pohodniki so bili porok, da je prvi planinski izlet Upokojenske sekcije Planinskega društva Gorenja vas v tem letu po IZOLSKI KROŽNI POTI P1 izpolnil naša pričakovanja.

Hojo smo pričeli v mestnem središču, prehodili nekaj ulic in se med oljčniki in vinogradi kmalu dvignili na razgledno sleme nad mestom. Razcveteli lovorovci in rožmarin ob poti so že naznanjali bližajočo pomlad. Vso pot so se nam ponujali razkošni razgledi na Izolo, njeno okolico in morske širjave. Pot nas je pripeljala do cerkvice sv. Jakoba in naprej do Šareda, od koder smo se spustili med obširne vinograde Livade. Prečkali smo nekdanjo železniško progo Parenzano in si v Simonovem zalivu ogledali ostanke rimske vile in pristanišča. V gostišču Primavera smo se še okrepčali z bobiči-primorsko mineštro in se odpeljali proti domu.

2. VREMŠČICA (1027 m)

Datum: 3. 4. 2014

Na VREMŠČICO smo se odpravili po planinski poti, ki se prične v Senožečah. Lepo označena nas je peljala najprej skozi stari del naselja z lepo obnovljenim kamnitim vodnjakom in koritom za napajanje živine, nato pa v gozd, ki ga je močno opustošil februarski žled. Po na novo uhojeni stezici smo se prebijali mimo in čez podrto drevje. Višje smo stopili na širne travnike Vremščice, kjer narava še ni kazala pomladnega prebujenja. Razgled z vrha gore je zastirala rahla meglica, kljub temu smo lahko prepoznali njeno ožje območje: Vremsko dolino, Brkine, Košansko dolino, Kras… Z vrha smo se spustili po udobni Magajnovi poti do naselja Gornje Vreme. Tu nam je g. Ivko Spetič prijazno pripovedoval o bratih dr. Bogomirju in Francetu Magajna, ki sta bila tu rojena. Vračali smo se skozi Vremski Britof in Famlje, kjer so skoraj 200 let izkopavali črni premog. V Gostilni pri Čotniku v Dolnjem Ležečem smo se okrepčali s pristno kraško joto in s tem sklenili prijetno in poučno pot po delu našega Krasa.

3. KRIM (1107 m)

Datum: 22. 5. 2014

Planinski izlet na KRIM smo pričeli v naselju Gornji Ig. Že po nekaj korakih prijetne hoje smo prispeli do vhoda v manjšo kraško jamo-Veliko Pasico, ki je poznana po svojem edinstvenem in bogatem živalstvu. Nadalje smo hodili po dobro označeni in senčni poti, speljani skozi bogate krimske gozdove. Vrh Krima »krasijo« antenske naprave, na njem pa je tudi planinski dom, kjer smo se odpočili in okrepčali. Lepo vreme nam je omogočalo razglede na Ljubljano, Ljubljansko barje in hribe, ki ga obdajajo. Vračali smo se po poti, ki pelje mimo kraja Planinca s starodavno cerkvico sv. Tomaža. Prijetno hojo smo sklenili v gostišču v vasi Jezero ob kraškem jezeru, ki je prijetna turistična točka tega območja. Jezero je z globino okr. 49 m najgloblje naravno jezero v Sloveniji. Z avtobusom smo se vračali mimo Podpeči, ki je znana po kamnolomu podpeškega marmorja, ki so ga izkoriščali že Rimljani in so za njegov prevoz celo preusmerili del struge Ljubljanice bliže Podpeči.

4. ZASAVSKA SVETA GORA (852 m)

Datum: 12. 6. 2014

Zasavska Sveta gora je bila cilj junijskega izleta. Iz vasi Mlinše smo se skozi vasi Zabava, Breznik in Ravne povzpeli na razgledni vrh Zasavske Svete gore. Po kratkem počitku in okrepčilu pri tamkajšnjem planinskem domu smo pot nadaljevali proti Vačam. Hodili smo po južnih pobočjih Zasavske gore. V Kleniku smo si ogledali kopijo znane situle. V Vačah nas je čakal avtobus, s katerim smo se odpeljali še v Sp. Slivno in se v gostilni Vrabec okrepčali z okusnim segedinom. Dobre volje smo se potem vrnili domov, saj nam je bilo tudi to pot vreme naklonjeno.

5. DOBRČA (1634 m)

Datum: 3. 7. 2014

Hojo na Dobrčo (1634 m), na goro, ki se nahaja med Begunjami na Gorenjskem in Tržičem, smo pričeli v Brezjah pri Tržiču. Sončen, ne pretopel dan, je napovedoval prijetno hojo. Kar strma pot zato ni bila prenaporna in jasno dopoldne je nudilo pohodnikom širne razglede po delu Gorenjske ter po bližnjih in oddaljenih hribih in gorah. Še posebno razkošni razgledi so se ponujali izpred Koče na Dobrči. Tam smo se dobro odpočili, prijazen oskrbnik pa nam je postregel z okusno joto in še s šilcem domačega ob odhodu. Vračali smo se preko Lešanske planine, kjer so že odzvanjali zvonci živine, ki se je pasla okrog pastirskega naselja. Po kar strmem kolovozu smo se spustili do širne Bistrške planine in od tam do avtobusa, ki nas je čakal ob izhodišču pohoda. Lepo planinsko doživetje smo sklenili na terasi lokala na Deteljici.


6. PRISTOVŠKI STORŽIČ (1759 m)

Datum: 7. 8. 2014

Pohod na Pristovški Storžič smo pričeli na Jezerskem vrhu (1218 m), na nekdanjem mejnem prehodu med Slovenijo in Avstrijo. Sprva udobna pot se je polagoma spremenila v kar strmo, občasno kamnito in prepredeno s koreninami, tako da previdnost pri hoji ni bila odveč. Prešli smo Pastirkov vrh pa Kepp in po stezi med rušjem prišli na vrh. Prijetne vremenske razmere, brezvetrje, obširni razgledi na gore Karavank in Kamniško-Savinjskih Alp so bile pravi dar tega pohoda. Vračali smo se po poti vzpona. Hoja med visokimi travami, ob zobanju borovnic in opazovanju gobjih rastišč je bilo še dodatno doživetje. Moči obnovili in žejo pogasili smo v idiličnem okolju Gostišča pri Planšarskem jezeru, ki nudi vsako leto tudi primerno okolje za izvedbo tradicionalnega Ovčarskega bala


7. KRAJINSKI PARK ZGORNJA IDRIJCA

Datum: 18. 9. 2014

V septembru smo se udeleženci planinskega izleta odpravili na Idrsko. Prehodili smo krožno pot po Krajinskem parku Zgornja Idrijca. Začetek in sklep poti je bil v Lajštu, na sotočju rek Belce in Idrijce. Ob Belci navzgor smo spoznavali pester svet, ki ga je izoblikovala ta reka ter njeno naravno (Babji zob, slapovi, soteske) in tehniško izročilo (Brusove in Putrihove klavže). Na prehodu med dolinama, na Krekovšu, smo se odpočili in okrepčali z okusnima smukavcem in ocvirkovco, ki so nam ju pripravili člani tamkajšnjega Lovskega društva. Vračali smo se ob bistri Idrijci, si ogledali triasne megalodontidne školjke, gozd v Majnšku in tehniško posebnost Idrijski lauf. Ogledali smo si tudi znamenito Divje jezero, največji in najzanimivejši kraški izvir v Sloveniji. Lepo vreme in prijetno vzdušje med pohodniki je še dodatno obogatilo tudi ta izlet.

8. PO HRIBIH NAD SORIŠKO PLANINO

Datum: 2. 10. 2014, nadomestni: 9. 10. 2014

Zaradi neprimernih vremenskih razmer je bil izlet odpovedan.

9. PLANINSKI IZLET »V MANJ ZNANO«

Datum: 11. 12. 2014

Na zadnji letošnji planinski izlet, imenovan V manj znano, smo se odpravili na Rašico/Vrh Staneta Kosca (641 m). Lepo jutro je napovedovalo prave razmere za prijetno hojo in uživanje v naravi. In res je bilo tako. Nezahtevna pot, ki smo jo pričeli pri gradu Jable in razkošni razgledi, so izpolnili pričakovanja udeležencev izleta. Na vrhu hriba smo se povzpeli na 17 metrov visok razgledni stolp, s katerega smo občudovali in prepoznavali širno okolico. Odpočili in okrepčali smo se v Planinski domu Rašiške čete, ki nam je ponudila toplo zavetje. Vračali smo se v smeri vasi Rašice in Srednjih Gameljn, od koder smo se odpeljali domov.


Pripravila: Valentin Bogataj in Franci Fortuna