U-Izleti v 2013

1. ŠILENTABOR (751 m)

Datum: 4. 4. 2013

Cilj prvega letošnjega izleta Upokojenske sekcije Planinskega društva Gorenja vas je bil Šilentabor. Z avtobusom smo se peljali do Pivke, od tam pa po zložni poti po lepi kraški pokrajini na njegov vrh, ki se pne med pivško planjavo in Košansko dolino. Hrib velja za enega najlepših razgledišč daleč naokrog. Kljub delni oblačnosti smo prepoznali podobe Nanosa, Vremščice, Sv. Trojice, Snežnika, Brkinskega hribovja ter naselij pod njim. Na domačiji Pri Andrejevih v Narinu so nam prijazno postregli in nasuli prgišče zgodb njegove zgodovine in legend. Zanimivo: v grbu kraja imajo Ribo Faroniko. Posijalo je še sonce in dopolnilo prijetno počutje in vzdušje ob hoji na izhodišče naše poti.


2. VEGOVA POT

Datum: 11. 4. 2013

Pohod po Vegovi poti smo pričeli v Dolskem pri Ljubljani. Od tam nas je pot popeljala do Žerjavovega gradu pa mimo cerkve sv. Helene ter po gozdnih in razglednih poteh pod Murovico do Zagorice. Tu se je na Vehovčevi domačiji rodil Jurij Vega (1754-1802), znameniti slovenski matematik (izdal je prvi logaritmovnik), topniški častnik in balistik ter osebnost svetovnega slovesa. Na lepo urejeni domačiji so nas prav prijazno sprejeli in pogostili. Po počitku smo nadaljevali pot na prelaz Buven in se spustili na moravško stran. Prijetna hoja skozi vasi in med polji nas je pripeljala do gradu Tuštanj. Ta znameniti, lepo ohranjeni grad v Moravški dolini, je dobil ime po nemškem izrazu za kamnino lehnjak. Gospa Petra Pirnat nam je ljubeznivo razkazala njegove znamenitosti. In res je bilo kaj videti. Pred nami je bila le še prijetna hoja čez Hribce do Moravč, kjer smo Pri Jurku sklenili pestro in poučno hojo.


3. PAŠKI KOZJAK (Basališče 1272 m)

Datum: 23. 5. 2013

Še preden smo pričeli pohod pri Domu na Paškem Kozjaku, smo si v vasi ogledali zanimivo zasebno zbirko rudarskih svetilk zbiratelja g. Mirana Mošnika, inženirja rudarstva iz Velenja. Pot nas je potem vodila do cerkve sv. Jošta in nato po nezahtevni grebenski poti do Basališča (1272 m), najvišjega vrha Paškega Kozjaka. Po počitku in malici ter voščilu Lojzetu za rojstni dan je sledil spust proti Vitanju. Pot se je kar strmo spuščala, vijugala skozi bogate gozdove, mimo samotnih domačij, nas usmerila na imenitno razgledno točko in nato v dolino do urejenega občinskega središča.

V mestu smo si ogledali verjetno eno najkompleksnejših arhitektur v Sloveniji vseh časov Kulturno središče evropskih vesoljskih tehnologij (KSEVT). Zgradba je poklon in spomenik Hermanu Potočniku Noordungu, pionirju kozmonavtike, ki je s knjigo Problemi vožnje po vesolju prvi odprl človeku vrata v kozmična prostranstva.

Lep planinski izlet smo tako združili s spoznavanjem lokalnih posebnosti in zanimivosti.

4. KRIŠKA GORA / TOLSTI VRH (1715 m)

Datum: 13. 6. 2013

Četrti planinski izlet Upokojenske sekcije smo pričeli v vasici Gozd nad Golnikom.

Začetni ravninski del poti se je prav kmalu spremenil v dokaj strmo nadaljevanje. Strmina je popustila le par krat in takrat je bil čas za oddih in okrepčilo, predvsem pa za uživanje ob prelestnih razgledih na širšo gorenjsko ravan. Vrh Tolstega vrha je ponujal razkošne razglede tudi na njegovo severno stran: na Dobrčo, Begunjščico, na greben Košute, Obir. Z njega smo se spustili do Koče na Kriški gori in nato do izhodišča naše poti. Tam nas je Vida počastila z izvrstnim zdravilnim napitkom in slaščicami, mi pa smo ji s pesmijo in iskrenimi čestitkami voščili za življenjski jubilej.

Datum: 4. 7. 2013

Na julijski planinski izlet Upokojenske sekcije Planinskega društva Gorenja vas smo se odpravili na Dobrač (2166 m), goro nad Beljakom v Avstriji. Mejo smo prevozili na Korenskem sedlu, obvozili Beljak in se po razgledni Beljaški alpski cesti pripeljali na 1732 m visoko planino Trata, izhodišče našega pohoda. Od tam smo se v dveh urah prave planinske hoje povzpeli na vrh. Obdajata ga dve cerkvici, slovenska in nemška ter planinska koča in 160 m visok TV stolp. Ob vzponu in na vrhu smo uživali v lepih razgledih na Julijce in Ziljsko dolino. Občudovali smo pisano planinsko cvetje, ki krasi tamkajšnje obširne pašnike. Vračali smo se po severnem delu Dobrača in lepe vtise sklenili pri Aljažu v Dovjem.

5. DOBRAČ (2166 m)

Datum: 1. 8 . 2013

Planinskega izleta na Veliko planino nad Kamnikom se je udeležilo kar 47 pohodnikov. Hoditi smo pričeli na Kranjski Ravni in po začetnem strmejšem delu poti skozi gozd so se nam najprej pričele odpirati lepote tega področja na Gojški planini. Navduševali so nas urejeni obširni pašniki ter značilni velikoplaninski stanovi-bajte. V Domžalskem domu na Mali planini smo se prvič okrepčali in nadaljevali pot na Poljanski rob (1569 m), od koder so se nudili razkošni pogledi na Kamniško-Savinjske Alpe in na ljubljansko kotlino. Po mehkih tratah, v idealnih vremenskih razmerah, in ob poslušanju zvoncev krav vodnic smo se sprehodili do kapele Marije Snežne in nadaljevali pot mimo stanov Velike planine na Gradišče (1666 m), najvišji vrh planote. Zopet razkošje razgledov. Daljši sproščujoč počitek smo si privoščili v gostišču pod Zelenim robom, se nato spustili po pašniku do Šimnovca in se z gondolsko žičnico odpeljali v dolino Kamniške Bistrice, kjer smo sklenili avgustovski planinski izlet Upokojenske sekcije.


6. VELIKA PLANINA


7. PRISTOVŠKI STORŽIČ (1759 m)

Datum: 12. 9. 2013

Zaradi neprimernega vremena je bil planinski izlet odpovedan.

8. KOLOVRAT

Datum: 3. 10. 2013

Opis poti: Na oktobrskem planinskem izletu Upokojenske sekcije Planinskega društva Gorenja vas smo prehodili Kolovrat, mejni gorski greben med Posočjem na slovenski in Beneško Slovenijo na italijanski strani. Hojo smo pričeli v Livških Ravnah, od koder smo se povzpeli najprej na Kuk (1243 m), najvišji vrh Kolovrata. Z njega pa po stezi, ki poteka pretežno po mejni črti med državama, preko Nagnoja (1193 m), Trinškega vrha (1139 m) do vzpetine Na gradu (1114 m), kjer smo sklenili hojo. Pretežno sončno, le rahlo vetrovno vreme, nam je nudilo lepe poglede na krnsko pogorje ter na hriboviti del Beneške Slovenije z značilnimi gručastimi vasicami. Ogleda vreden je bil muzej na prostem Na gradu z obnovljenimi objekti iz 1. svetovne vojne. Vračali smo se preko Solarjev in po novi cesti do Volč, naprej skozi Tolmin do doma.

9. PLANINSKI IZLET »V MANJ ZNANO«

Datum: 5. 12. 2013

Na zadnji, dodatni planinski izlet Upokojenske sekcije, smo se odpeljali oziroma odšli »V manj znano«. Med vožnjo proti in mimo Žirov so udeleženci ugibali, kam nas naj bi peljala pot. Dve udeleženki sta pravilno uganili smer. Avtobus nas je pripeljal v Ravne nad Žirmi, od tam pa smo se v sončnem in hladnem dopoldnevu sprehodili po zglajeni planjavi mimo sveže zoranih njiv in svetlih travnikov do naravne znamenitosti: velike kamnite mize. Stoji sredi kraške udorne kotline in je že na prvi pogled videti kot brezčasno čudo narave.

Mimo mejnikov rapalske meje smo se vrnili v vas in nadaljevali pot po prijazno ovinkasti cesti skozi gozd in mimo jas v vas Dole, kjer smo v Gostilni Pr´Gantari sklenili hojo. Prijazno so nam postregli, svečano smo podelili nagradi Zorki in Andreji in se preko Medvedjega Brda odpeljali domov.


Besedila in fotografije: Valentin Bogataj