Ljubitelji Bukovega vrha

Spoštovani člani in nečlani PD Gorenja vas, ljubiteljski pohodniki ter vsi sedanji ter bodoči Ljubitelji Bukovega vrha!

Besedilo pripravila: Neža Pivk

1. marca 2012 smo na Bukovem vrhu uvedli vpisno knjigo ter tako pričeli z vpisovanjem. Prav tako se je na novo ustanovila pohodniška skupina Ljubitelji Bukovega vrha. Poskusna doba vpisovanja bo trajala od 1.3. – 19.8.2012. Najbolj prizadevni pohodniki oziroma tisti, ki bodo do 19.8. 832 m visok vrh osvojili navečkrat, bodo nagrajeni. Vpisno knjigo najdete v sivi kovinski skrinjici pred vhodom v cerkvico sv. Sobote na Bukovem vrhu. Velja le en vpis dnevno.

Ker je poti na vrh veliko in je večina poznanih le domačinom, si spodaj lahko preberete opis Koroške poti, ki je tudi markirana. Tudi če se odločite za neoznačene poti, vam bodo prijazni domačini z veseljem pomagali in vas usmerili na pravo pot do vrha. V spodnji galeriji je na ogled nekaj fotografij Bukovega vrha in Koroške poti.

KOROŠKA POT (Hotovlja – Bukov vrh)

Je redko markirana in le na trenutke strma pot. Dobra obutev in palice zato ne bodo odveč. Na vrh se lahko povzpnete v vseh letnih časih, najlepše pa je spomladi in jeseni.

Z avtomobilom se pripeljete do Poljan nad Škofjo Loko, kjer je ob gostilni Na Vidmu tudi informacijska točka, ob kateri lahko parkirate. Pot vas nato vodi čez most, preko reke Poljanske Sore, zavijete na levo, proti Hotovlji. Čez lesen mostiček na levi strani, v najožjem delu Hotovlje, preko potoka Hotoveljščica, nato sledi kratek položen vzpon čez travnik na gozdno cesto, planinska pot pa se nato kmalu spet odcepi desno v gozd. Kmetiji Ahternik se boste lahko izognili in po naslednjem kolovozu prišli nad kmetijo Platiša, kjer gojijo jelene. Nad Platišem se vam odpre razgled proti jugozahodu, na pobočja Žirovskega in Mrzlega vrha. Kolovoz vas nato vodi nad kmetijo do gozdne ceste, ki se po slemenu nad travniki vzpenja proti gozdu. Po nekajminutni hoji skozi gozd se boste znašli pred kmetijo Kamenšek. Od Hotovlje ste nabrali že zadosti višinske razlike, da boste onkraj sedla med Blegošem in Koprivnikom zagledali vrh Triglava. Do cilja pa vas loči le še krajši vzpon – na hribu pred vami namreč že vidite cerkev sv. Sobote na Bukovem vrhu. Razgled izpred cerkve je fenomenalen – pogled na jug zastira Pasja ravan, od jugozahoda do vzhoda se vam odpira pogled na Cerkljansko in Škofjeloško hribovje z Blegošem, v ozadju se vidi Porezen, bolj proti vzhodu Stari vrh in Lubnik, za njim pa Karavanke in Kamniške Alpe. Lepo se vidita tudi podružnični cerkvici sv. Volbenka na Logu in sv. Primoža in Felicijana na Gabrški Gori.

Z vrha se lahko vrnete nazaj proti Hotovlji, se odločite za nadaljevanje poti na Pasjo ravan ali izberete vrnitev po precej dolgi poti čez Vinharje (skupna dolžina več kot 13 km, precej asfaltiranih cest). Pot proti Vinharjem je sicer označena, vendar zelo slabo. Če se boste znašli v težavah, le povprašajte prijazne domačine na kmetijah pod vrhom – Mežnar in Bukovec. Brez dvoma vam bodo z veseljem pomagali.

Lep pohodniški pozdrav!