Planinsko društvo Gorenja vas - 50 let

Praznujejo petdeset let delovanja 

Leta 1974 je bilo na pobudo akademskega kiparja Antona Logonderja ustanovljeno Planinsko društvo Gorenja vas, ki bo 6. julija zaznamovalo 50-letnico delovanja. Dne 16. februarja so se v avli Osnovne šole Gorenja vas zbrali člani društva, podporniki in obiskovalci, ki so se v zanimivem in hudomušnem programu sprehodili po zgodovini društva 

Na Jelencih, v majhni bajti z dušo, se srečajo člani društva, ki nekateri krajši, drugi daljši čas pišejo zgodbo planinskega društva in skozi pogovor obujajo spomine na prehojeno pot. Predsednik Rafael Krvina poudari, da je društvo družina planinskih zanesenjakov, ljubiteljev narave, rekreacije in druženja. »Obletnica – 50., najlepša, saj smo nekaj že prehodili, naredili, ustvarili. 

Predvsem je med nami še veliko tistih, ki so tukaj od vsega začetka društvenega dogajanja.« Med drugim primerja domače društvo z Jakobom Aljažem: »Imamo Triglav v teh prelepih poljanskih koncih, ko nad Poljansko dolino kraljuje Blegoš: za nekatere najvišji osvojeni vrh, za druge znanilec lepega in tudi slabega vremena. Pod Blegošem je bila rojena najlepša slovenska zgodba o ljubezni med Meto in Janezom iz Cvetja v jeseni. Iz skromnih začetkov društva, ko ni bilo kaj prijeti v roke, se je v vseh teh letih vedno našel pomanjšan Jakob Aljaž, ki je peljal društvo naprej iz enega do drugega grabna in naprej na greben z idejami in rokami. Marsikaj smo pretovorili na lastnem hrbtu, da imamo identiteto pod Blegošem – zavetišče na Jelencih. Še danes brez ožuljenih hrbtov ne gre. A kje so junaki, ki so 50-kilogramske žaklje cementa nosili na Jelence? Še so tukaj! Hvala vam in kapo dol. Kaj kapo dol, ponižno še priklonim vašim dejanjem in močem. Dajmo jim slediti in najti moči za naprej. Ne sme biti pretežko, saj je danes žakelj cementa težak le 25 kilogramov!« 

Zamisel o gradnji zavetišča se je Marku Miklavčiču porodila leta 1978. Skupaj z drugimi člani društva so začeli iskati lokacijo in izbrali Jelence, kjer so 20. oktobra 1985 slavnostno odprli zavetišče. Prvo dežurstvo je 16. novembra istega leta opravil takratni predsednik Marko Miklavčič. Vse od takrat dalje je zavetišče odprto od začetka novembra do začetka maja, ob koncih tedna in praznikih. Zadnja leta je odprto tudi julija in avgusta. Ta majhna bajta na gozdni jasi je sčasoma dobila dušo, ki so ji jo vdahnili ljubitelji Blegoša in predani člani društva, dežurni, ki so vsi prostovoljci. Zgodba o Jelencih je tudi zgodba o prostovoljstvu, prijateljstvu in predanosti društvu. Zavetišče se oskrbuje z nahrbtniki in krošnjami. Dve leti po ustanovitvi društva je bil organiziran prvi pohod na Blegoš, katerega organizacijo je društvo prevzelo po letu 1990 v soorganizaciji s PD Škofja Loka. Pohoda ni brez kulturnega programa, ki ga vsako leto sooblikuje slavnostni govornik ter posamezniki ali skupina, ki deluje na območju občine Gorenja vas - Poljane. 

Planinci ne zahajajo samo v Jelence in na Blegoš, temveč osvajajo različne vrhove drugod po Sloveniji in zunaj nje. Tam jih spremljajo izkušeni vodniki. Med njimi sta Franci Fortuna in Drago Trček, ki to dejavnost opravljata več kot 40 let. Da se tisti, ki prvič zaidejo v Poljansko dolino in s tem na Jelence in Blegoš, ne izgubijo, skrbijo markacisti. Prvo markiranje so Marko Miklavčič, Franci Tavčar in Drago Trček opravili na poti iz Volake čez Čabrače, mimo Izgorca na Prvo Ravan in Blegoš. Danes društvo šteje deset markacistov, med njimi so tudi tri ženske – Melita Kokalj, Andreja Miklavčič in Marta Pintar. 

Z namenom, da bi Jelence še bolj približali ljudem, so pred leti pripravili akcijo Prijatelji Jelenc. Maja ali junija letos bo zaključek že 13. izvedbe. 

V slavnostnem delu prireditve so bila podeljena priznanja Planinske zveze Slovenije (PZS), in sicer trije bronasti in en zlati častni znak. Bronasti častni znak PZS so prejeli Andreja Miklavčič, Darja Krek in Rafael Krvina. Prejemnik zlatega častnega znaka je Silvo Pivk. Najvišje priznanje planinskega društva, častni član društva, sta prejela Franci Fortuna in Drago Trček, ki sta v društveno delovanje zelo aktivno vpeta od vsega začetka. Priznanja so podelili Valentin Rezar, predsednik meddruštvenega odbora planinskih društev Gorenjske, Rafael Krvina in častni član društva Peter Jelovčan. 

Čestitke in dobre želje ob jubileju so društvu v svojem nagovoru zaželeli tudi Valentin Rezar, župan Milan Čadež, predsednik PD Škofja Loka Janez Pintar in predsednica PD Sovodenj Barbara Telban. Prireditev so s pesmijo sklenili mladi planinci, ki so dokazali, da se za prihodnost društva ni bati. 

Lidija Razložnik


Članek je povzet po zapisu Lidije Razložnik in je bil objavljen 22. marca v Podbčegaških Novicah - letnik XXVIII | številka 02 Marec 2024 

Celotno foto galerijo si lahko ogledate na tej povezavi:  PD Gorenja vas - 50 let

Predogled galerije pa je na voljo spodaj!