Pohodi v šolskem letu 2023/24

Planinski pohod za učence od 1. do 5. razreda

DATUM: 20. april 2024

Z mladimi planinci iz Poljan in Javorij smo se tokrat odpravili na Primorsko. Ob prihodu na izhodišče v Podgorju smo si najprej privoščili manjši sendvič in si tako nabrali moči za pot. S parkirišča smo sledili markacijam, ki so nas vodile skozi idilično primorsko vasico do široke poti, ki se je počasi in vztrajno začela vzpenjati skozi gozd. Ob prehodu iz gozda smo pred seboj zagledali obsežno vršno pobočje Slavnika. Ustavili smo se pri tabli, ki nas je obvestila, da vstopamo v območje naravnega spomenika Slavnik. Od tu naprej se je že videl vrh Slavnika, katerega smo dosegli v nekaj minutah lahkotne hoje. Z vrha se je odprl razgled na Jadransko morje, Julijske Alpe in Karavanke, vse do Kamniških in Savinjskih Alp. V bližini smo lahko občudovali Golake, Vremščico in malo bolj oddaljeni Snežnik. Vztrajni hladni vetrič nas je pregnal z vrha v toplo Tumovo kočo. Tam smo najprej pojedli svojo malico, nato pa smo si privoščili še dobrote iz njihove kuhinje. Zadovoljni in polnih trebuščkov smo se po isti poti vrnili v dolino.

 

Zapisali: Alenka in Katja


Planinski pohod za učence od 1. do 5. razreda – SV. JAKOB

Datum: 22. marec 2024

V petek po pouku, ko sta lepo vreme in narava kar klicala, da se jima pridružimo, smo se poljanski planinci z avtobusom odpeljali do Potoč pri Preddvoru. Od tam smo nadaljevali s hojo po markirani poti skozi gozd, ki je je bila kar precej strma, koreninasta in je večkrat prečila položnejšo gozdno cesto. Po nekaj več kot eni uri hoje smo prišli do koče, ki stoji tik ob cerkvi Sv. Jakoba. Tam smo pomalicali, požigosali knjižice in uživali v razgledih na Preddvor z jezerom Črnava, gorenjsko ravnino in Julijske Alpe v ozadju. Za nami so se dvigali Javorov vrh, Potoška gora, Cjanovca in Hudičev boršt, tik ob njimi pa veličasten Storžič. Nazaj smo se vračali po isti poti. Dan je vedno daljši, zato pri sestopu naglavnih svetilk sploh nismo potrebovali.


Zapisala: Alenka Ortar


Planinski pohod do koče na Sv. Jakobu


Datum: 16. marec 2024

Izhodišče: Potoče

Po dolgem deževnem obdobju je za nas, mlade planince, končno posijalo sonce. Izkoristili smo sončno dopoldne za prijeten planinski pohod. S Potoč smo se povzpeli do koče na Sv. Jakobu. Razgibana pot se je vila skozi gozd in nekajkrat prečila gozdno cesto. Vso pot nas je spremljalo sonce, žvrgolenje ptic in čudovite spomladanske cvetlice. Na vrhu smo se okrepčali z zasluženo malico in si privoščili kakšno dobroto, ki jo je ponujalo prijazno osebje koče.

Z Jakoba smo imeli zelo lep razgled. Na vzhodni strani se je v bližini dvigalo gozdnato pobočje Potoške gore in Javorjevega vrha, na jugu se je širila  gorenjska ravnina. Na severni strani smo videli Storžič od vznožja do vrha, desno od njega pa travnato Zaplato s Hudičevim borštom, ki smo jo opazovali z avtobusa na poti do izhodišča pohoda. V dolino smo se vrnili po isti poti.

Zapisala: Katja Zorko

Planinski pohod na Sivko


DATUM: 25. november 2023

Organizacijo pohoda je zaznamovalo vreme, ki je prejšnji dan postreglo s padavinami in potem z zelo nizkimi temperaturami, kot tudi številne zdravstvene težave – virusi, ki so botrovali odpovedim. Naposled smo se namesto na Tolsti vrh in Križko goro, ki bi bila zaradi poledice prenevarna podali na Sivko nad Lučinami kar iz Poljan v malo manjšem številu. Pohod je bil prekrasen, sončno vreme je izpostavljenih legah pokvaril le močan in mrzel S veter, ki pa ni segel v vse kotičke poti, tako da smo lahko večkrat ogreli svoje ude in v miru pomalicali dobrote iz nahrbtnika.

Zapisal: Uroš Čadež

Planinski pohod na BEVKOV VRH - Javorje

DATUM: 25. november 2023

S parkirišča smo se podali mimo okrepčevalnice, kjer se je cesta strmo vzpela. Presenetilo nas je ledeno cestišče, tako da je bil že prvi vzpon pravi zalogaj. Strmina je popustila in izgubila asfaltno prevleko. Smerokaz nas usmeri na gozdno vlako v smeri Bevkovega vrha. Pod nogami je šelestelo zamrznjeno listje in na pohodnih čevljih se je nabirala slana. Veter je neusmiljeno pihal, zato so bili naši postanki krajši. Kljub mrazu, pa je razgled na okoliško hribovje ostal čudovit. V daljavi smo opazovali zasnežene Kamniško – Savinjske Alpe, pa tudi Blegoš si je čez noč nadel rahlo belo kapo.

Na vrh smo se povzpeli po poti čez greben. Od tam smo se spustili proti kapelici, kjer so mladi planinci pridobili nov žig. Ker je veter neusmiljeno pihal, smo poiskali zavetrje, kjer smo pomalicali in se ogreli s čajem iz termovk. V dolino smo se spustili po poti na Otalež. Med potjo smo bili deležni pasje druščine, ki se nas je spremila del poti.

Veseli, polni novih vtisov in rahlo premraženi smo se s sonca vrnili v ledeno deželo Sovodenj, od kjer nas je kombi odpeljal nazaj v najbolj sončno Slovensko vas – Javorje.

Zapisala: Katja Zorko

Planinski pohod na BEVKOV VRH - Poljane

DATUM: 18. november 2023

S Sovodnja smo se najprej povzpeli po cesti, kasneje pa po kolovozni poti, ki nas je pripeljala do Laniš. Tam smo zavili na desno grebensko pot in 'grizli kolena' po strmem travniku, vse do gozda. V gozdu je pot postala bolj prijazna pa tudi bolj razgibana, saj smo morali preplezati tudi kakšno oviro. Ko smo dosegli vrh, smo si malce odpočili, nato pa smo se preko širokega travnika podali še do kapelice in klopce, kjer je bil tudi naš cilj.

Jasno, sončno vreme nas je nagradilo s prostranimi razgledi na Bohinjske gore, Porezen, Blegoš, Kamniško-Savinjske Alpe, Idrijsko-Cerkljansko hribovje in mnoge druge vzpetine. Srce pa nam je najbolj zaigralo ob pogledu na našega očaka, na Triglav. 

Vračali smo se po drugi, položnejši poti okrog Bevkovega vrha. Dan je bil prečudovit in kar nekaj nas je bilo za to, da bi pohod podaljšali in skočili še na kakšen hribček. Pa smo hitro ugotovili, da ne bo šlo, ker so bili naši nahrbtniki že prazni. Pa drugič J.

Zapisala: Alenka Otar

Planinski pohod na Osolnik - Javorje

 

CILJ: OSOLNIK, 858 m

DATUM: 11. november 2023

Pot smo pričeli v vasi Sora, za cerkvijo Sv. Štefana v občini Medvode. Povzpeli smo se po gozdni stezi do Homa (715m), kjer smo si privoščili prvi daljši postanek. Ob čudovitem razgledu na Kamniško-Savinjske Alpe smo si privoščili prvo malico in  planinsko knjižico obogatili z novo štampiljko doseženega vrha.

Odpravili smo se naprej po razgibani, čudovito jesensko obarvani poti, z več vzponi in spusti. Pod cerkvijo na Osolniku smo zagrizli še v zadnjo strmino, nato pa si je vsak poiskal svoj prostor pod soncem in si privoščil zasluženo malico. Uživali smo v jesenski idili v čudovitem razgledu na okoliško hribovje.

Spustili smo se po drugi poti, čez Sten v Puštal.

 

Zapisala: Katja Zorko


Planinski pohod na Osolnik - Poljane


V soboto, 14. 10. 2023, smo se planinci od 1. do 5. razreda OŠ Poljane podali na Osolnik. S potjo smo pričeli pri cerkvi v vasi Sora pri Medvodah. Po gozdni stezi smo se najprej povzpeli na Hom (715 m), kjer smo imeli daljši postanek in prvo malico. Po okrepčilu smo se podali naprej, proti Osolniku. Pot je še vedno večino časa potekala skozi gozd, le da je bila tokrat bolj razgibana, s krajšimi vzponi in spusti. Tik pod vrhom se je postavila pokonci in zagrizli smo še v zadnji klanec. Travnat vrh, na katerem stoji cerkvica, je bil naš cilj. Pojedli smo še preostanek malice, razdelili planinske knjižice in jih požigosali. Uživali smo v razgledih na Polhograjsko hribovje in gorenjsko pokrajino. Spust je potekal po drugi poti, čez Sten v Puštal. Vmes smo nabrali polne vreče kostanja, s katerim nas je bogato obdarila jesen.

Zapisala: Alenka Otar