Izleti, aktivnosti 2023

Polhograjska gora - Sv. Lovrenc - 03. september 2023

Odpravili smo se na Družinski pohod na Polhograjsko Goro – Sv. Lovrenc, kjer se je tudi naša zgodbica, o lisički Klari, ki smo jo tri leta spremljali na družinskih pohodih, zaključila.

Z osebnimi avtomobili smo se odpravili do Praproč nad Polhovim Gradcom. Tam se je naša pešpot začela. Sprva nas je vodila po makadamski cesti do večjega razcepa. Ker smo že izkušeni planinci smo za vzpon izbrali strmejšo pot, kjer si je bilo na nekaterih mestih potrebno pomagati z rokami. Naši mladi planinci so dokazali, da so si že pridobili nekaj izkušenj in so pot z lahkoto opravili. Ker pa je bilo precej soparno, smo se med samo potjo tudi večkrat ustavili in se nadihali. Kar hitro smo prispeli do cerkvice z obzidjem. Tam smo si poiskali primerna mesta, se posedli in pomalicali. Ko smo bili siti, je sledila pravljica o lisički Klari, ki je tokrat končno našla pastirčka Lovrota. Otroci so si izdelali še zapestnice z njihovimi imeni in čas je bil, da se odpravimo nazaj v dolino. Spustili smo se na drugo stran in po širši in položnejši poti sestopili nazaj do izhodišča.

 

Zapisala - Neža Erznožnik, planinski vodnik

Srečanje PD Gorenja vas na kmetiji Pr" Andrerjon - 19. avgust 2023

Na lepo sobotno popoldne je predsednik povabil najbolj zagnane iz akcije "Prijatelji Jelenc" na kosilo in druženje na kmetijo Pr Andrejon. 

Srečanje dežurnih na Jelencih - 27. julij 2023

Na Jelence je predsednik Rafael K. povabil vse, ki so med zadnjo zimsko sezono skrbeli, da je bilo zavetišče toplo in prijetno za vse obiskovalce. Med druženjem so se obujali spomini in kovali načrti za naprej. Za hrano je tokrat skrbel "Degeren", ki se je v vlogi žar mojstra odlično znašel. Dekleta pa so poskrbela, da je bilo na mizi še kaj sladkega.

Bila je prijetna in lepa nedelja :-)

Zaključek 12. sezone "Prijateljev Jelenc" - 04. junij 2023

46. Spominsko Rekreativni Pohod na Blegoš - 07. maj 2023

Po Ozebkovih poteh - 26. marec 2023


V nedeljo, 27. marca smo se zbrali na Črnem Kalu pod Blegošem. Z eno mislijo. Spominsko se bomo podali na pot od Črnega Kala, na Prvo Ravan, proti Jelencem. Iz Jelenc navzgor proti koči na Blegošu in se vrnili po cesti na Črni Kal. Pot bomo prehodili v spomin na leto dni preminulega prijatelja Blegoša, Franca Ozebka.

Zbralo se nas je v velikem številu, 47 nas je bilo. Planinci, prijatelji Jelenc, njegovi najbljižji in nekoliko oddaljeni svojci.

Spominski pohod je potekal umirjeno, v pietetnem ozračju prisotnih. Na mestu, kjer je Francelj odšel od nas smo »odkrili« spominsko ploščo, spregovorili nekaj besed in se vrnili na Črni Kal. »Spomni se, da ne veš, ne ure, ne dneva«.


Zapisal: Rafael Krvina

Foto: Darko Miklavčič

Redni občni zbor PD Gorenja vas - 08. marec 2023

Obnovitev licenc planiskih vodnikov 18. februar 2023


V letošnjem letu smo planinski vodniki pri PD Gorenja vas obnavljali licence oziroma po novem modelu športnih delavcev 1 in športnih delavcev 2 – planinstvo, alpinizem, opravljali smo duousposabljanje.

V soboto, 18.2. smo se peterica planinskih vodnikov ob pol osmih zjutraj znašli pri Erjavčevi koči. Bilo nas je kar 5. Najstarejša Franci in Drago ter mladina: Matej, Božena in Rafael. Tečaj je vodil prekaljeni inštruktor pri PZS in podpredsednik PZS Martin Šolar. Po uri predavanj smo šli tudi na teren. V vetrovnem in dokaj hladnem vremenu sta inštruktorja dobila primerno mesto, hotel sem reči manj vetrovno, pri Tičarjevem domu za prikaz in učenje osnov zimskega vodenja lahkih tur. Obdelali smo plazovni komplet: sonda, žolna in lopata. Z derezami in cepinom smo se podali na sneg, poizkusili smo kako pravilno ravnati v primeru padca. Pogledali smo prerez snega in se v osnovi seznanili kakšen sneg predstavlja nevarnost za plaz.

Še kosilo in zaključek. Bilo je poučno in je imelo smisel. Načelnica Zorka je duousposabljanje naredila že v lanskem letu. Prav tako na Vršiču.

Naslednji teden, 25. – 26. februar, pa je za drugo stopnjo športni delavec – planistvo in alpinizem, dvodnevo usposabljanje opravila še Neža Erznožnik. Tečaj je imel učne okvirje stopnje D, po starem modelu.

Tako imamo v društvu PD Gorenja vas za nadalljnje štiri leta potrjene vse licence planinskih vodnikov, kar predstavlja osnovo za izvajanje  planinskih izletov, tako v zimskih in letnih časih.


Zapisal Rafael Krvina

Foto_Matej ZAjc


24. Zimski pohod na Blegoš - 02. januar 2023

Dva utrinka z zimskega pohoda, brez snega, na Blegoš v letu 2023.