Izleti, aktivnosti 2022

Predaja bona gorenjevaškim gasilcem - 08. Junij 2022


Planinci PD Gorenja vas smo obiskali PGD Gorenja vas in jim slavnostno predali donacijo v vrednosti 1000 EUR, za gradnjo gasilskega doma ter v znak dobrega sodelovanja.

Zadnji vikend v Aprilu smo namreč skupaj organizirali gasilski vikend v koči na Jelencih in ta bon je izkupiček celotnega vikenda! Planinci in vsi obiskovalci gasilskega vikenda na Jelencih, iskrena HVALA!

Otliško okno in Sinji vrh - 15. maj 2022


Družinski pohod na Otliško okno in Sinji vrh je bil zaradi slabega vremena iz prvotnega datuma (24. 4. 2022) prestavljen na 15. 5. 2022. Takrat nam je bilo vreme naklonjeno in nam postregel s toplim sončnim dnem. Pohoda se je udeležilo 26 udeležencev, vodnica in pomočnica, od tega kar 14 otrok. Najmlajša je imela komaj 2 leti. Nekaj se jih je pripeljalo z osebnim avtomobilom, ostali pa smo koristili prevoz s kombijem.

Pohod smo pričeli v vasi Otlica, kjer smo po zložni potki, posejani s čudovitimi razgledi na Lokavec in Ajdovščino, prav kmalu prispeli do Otliškega okna. Tam smo se malce ustavili in občudovali naravno lepoto Otliškega okna in prebrali legendo o njegovem nastanku. Nekaj se nas je spustilo prav do okna, kjer smo občudovali razgled na Vipavsko dolino. Po postanku in manjšem okrepčilu smo se odpravili še na ogled znamenitega kamnitega polža, katerega je zgradil Damjan Popelar. Po njem smo se spustili do njegove sredine v središču vrtače in si zaželeli posebno željo, saj naj bi bil ta kraj prežet s pozitivno energijo. Po obveznem fotografiranju ob stožcu pri kamnitem kamnu, smo pot nadaljevali proti Sinjem vrhu. Kar hitro smo zagledali vrh, ki je predstavljal zaključek našega pohoda a do njega nas je ločila še dobra ura hoje. Nekaj smo jo opravili še po gozdnih poteh, ki pa nas je kmalu pripeljala do asfaltirane ceste in do Penziona na Sinjem vrhu.

Tam smo si privoščili počitek v senci ter malico iz nahrbtnikov. Z najmlajšimi smo se odpravili še na vrh za penzionom, kjer smo prebrali nadaljevanje pravljice o lisički Klari, katero so otroci že nestrpno pričakovali. Tokrat smo imeli nalogo, da po tleh poiščemo male polžke, ki jih bomo shranili in nam bodo lahko uresničili željo tudi doma. Občudovali smo razgled, ki je segel vse do morja in padalce, ki so neustrašno jadrali nad Vipavsko dolino. Kljub ovinkasti cesti in zato malce slabšemu počutju med vožnjo, je bil pohod čudovit in se ga je bilo vredno udeležiti.

Planinski vodnik, vodja izleta: Neža Erznožnik

Carousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel image

Po manj znanih poteh Kočevskega roga - 22. maj 2022


Nekaj manj znane planinske poti po Sloveniji. To je bil smisel nedeljskega izleta (22. maj). Manj obljudeno kočevsko je za planince prav tako zanimivo. Zgodovinsko obarvano, gozdnato in živalsko pestro. Vse to nam je dal Pugled, vrh na obrobju Kočevskega roga. Krenili smo iz Starega Loga, vasi na cesti med Dvorom in Kočevjem. Včasih je bila vas veliko naselje.

Čez pašnike, v gozd. Zanesljive markacije so nam dajale občutek prave poti. Pogled na debela drevesa nas je opominjal, da smo sredi velikega gozda. Občasna cesta nas je vsemu navkljub povezovala z dolino. Celo jasa sredi Kočevskega roga - zapuščen zaselek izpred osemdesetih let. In neme priče: sadno drevje, orehi in glog. Nekoč so tukaj živeli ljudje.

Partizanski spomenik. Tudi to je Kočevski rog.

Je rekla naša prijateljica Andreja ob odhodu: »Štirideset let sem že vodnica planinskih izletov. Tega pa še nisem doživela. Da bi vodnik prinesel s sabo salamo in jo razdelil med planince, in da bi nam bik v čredi goveda, skoraj preprečil pot čez pašnik.« (op. pisca: z nami je bil domačin, planinski vodnik Igor Cibic, ki nas je gostobesedno popeljal v zgodovino Kočevarjev, nekdanjih nemški prebivalcev na tem območju).

Z vsemi doživetji in slišanim iz ust našega gostitelja Igorja, smo prijeten izlet zaključili s kosilom (večina izmed nas) v gostilni Štupar na Dvoru.

Bil je zeleni gozd, bilo nas je dvajset. Domači planinci in še štirje, ki so hoteli z nami. Ni bilo medveda, bil je bik. Na vrhu salama, v dolini pečenka. In dobre volje prispeli domov.

Zapisal: Rafael Krvina

Carousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel image

Redni občni zbor Planinskega društva Gorenja vas - 12. marec 2022

23. zimski pohod na Blegoš - 02. januar 2022


Drugega dne v letu se gorenjevaški planinci podamo, včasih so rekli za odpravljanje novoletnega mačka, na Blegoš iz Hotavelj. Tudi v letošnjem letu se nismo izneverili tradiciji. 19 pohodnikov je v strnjeni skupini v treh urah osvojilo Blegoš. V prelepem in skoraj pretoplem vremenu, čeprav nam južni veter na vrhu Blegoša ni nudil tiste topline, kot na samem vzponu.

Postanek v koči na Blegošu in malica v Zavetišču GS na Jelencih nam je povrnilo moči in dalo energije za spust nazaj v Volako in na izhodišče.

Tako smo v PD Gorenja vas obkljukjali prvi planinski izlet v letu 2022. Na voljo jih bo še precej. Pridružite se nam. Koledar izletov bomo objavili v naslednjih dneh.

Tekst: Rafael Krvina

Foto: Božena Pisk