Izleti, aktivnosti 2024

Planinski izlet na Sekulak


Izhodišče za Sekulak, ki se nahaja na južnem obrobju Trnovskega gozda, je bilo na športnem prireditvenem prostoru nad Vitovljami.. Po markirani poti in stezi smo prispeli na prvo razgledno točko, cerkev sv. Marije pri Vitovljah. Vzeli smo si kar nekaj časa za razgled po Vipavski dolini. Nadaljevali smo do razpotja, nato levo v strmino na hrib po lepo uhojeni stezi na cesto, mimo lovske koče LD Lijak. Streljaj od tod je bila naslednja razgledna točka - Kopitnik (929m), kjer je tudi vzletišče jadralnih padalcev. Uživali smo ob lepih razgledih in v lepem vremenu.

Sledil je kratek vzpon na cesto, a koj za tem rahlo navzdol in nadaljevali zložno ob prijetnem vonju narcis prispeli na naš končni cilj, razgledni Sekulak. Še zadnji razgledi po Vipavski dolini, Dolomitih in Tržaškem zalivu. Vrnili smo se do razpotja in krenili navzdol po stezi mimo mnogih kamnin po Napoleonovi poti do kapelice sv. Lucije, kjer smo si nekateri za dober vid umili oči. Ostal nam je le še zadnji spust do izhodišča. Šli smo mimo edinega naravnega jezera v Vipavski dolini - Vitovsko jezero. Vsi pohodniki, nas je bilo 24, smo doživeli lep dan nad Vipavsko dolino. Ker ni bilo nobenega okrepčila na poti smo se za konec ustavili še v Vipavi.

Zapisal:Rafko Krvina

Zaključek, srečanje Prijateljev Jelenc - 2. junij 2024

47. Spominsko rekreativni Pohod na Blegoš - 12. maj 2024


06, april 2024 - Pot sedmih slapov 


Izlet Pot sedmih slapov je bil soorganiziran skupaj s PD Cerkno, njihov vodja pohoda je bil Ivan Rupnik.

Ob 6.30h smo se iz Gorenje vasi odpeljali proti Cerknem in pot do Buzeta nadaljevali preko Idrije.

Na parkirišču pri pivovarni smo bili zelo hitro pripravljeni in s strumnim korakom odhiteli novim dogodivščinam naproti. Teh na slikoviti poti ne manjka.  Ogledali smo si mnogo tolmunov in  7 slapov, prvi štirje so na reki Dragi (Zagon, Bačva, Vela peć, Mala peć), ki je desni pritok reke Mirne, zadnji trije pa na reki Mirni (Kotli, Zelenščak, Grjok). Vmes občudujemo Napoleonov most, kot je poimenovan po legendi, da je zgrajen v času vladavine Napoleona, čeprav drugi zgodovinski viri trdijo, da je most takrat res obstajal, vendar naj bi bil lesen. V podrobnosti se ne spuščamo, strinjamo se, da že zelo dolgo trdno stoji. Pri petem slapu v vasici Kotli smo  naredili daljši počitek za okrepčilo in osvežilo, saj smo bili v tako lepem vremenu že kar malo utrujeni (ne pozabite, da pri nas cena izleta vključuje tudi naročilnico za lepo vreme). Ob lepi pesmi »Okna na stežaj« smo hvaležni postrežbi domačinke.

Ugotovili smo, da si bomo imena slapov težko zapomnili, marsikomu pa se je porodila zamisel, da bi pot ponovil v družbi domačih ali prijateljev. Kar nekaj novih znanstev in  prijateljstev je nastalo tudi na tokratnem izletu. Ugotovili smo, da bomo soorganizacijo izleta dveh društev naslednje leto ponovili.

Prijetno utrujeni in zadovoljni smo se okrog 21. ure srečno vrnili v Gorenjo vas.

Zapisala:  Božena Pisk

05. februar 2024 - Po Drugmbernci


V februarski zadnji nedelji nas je pot peljala v Goriška Brda. Iz Gorenje vasi smo štartali ob 6:30h. V Goriška Brda smo prispeli v dveh urah. Tako da smo na češnjevo pot, nam z neznanim imenom Drugmbernca, krenili ob 8:30h. Ob prihodu je bilo vreme sončno, a se je nakazovalo poslabšanje. Po dolini navzgor, med vinogradi, v dolino, kjer je nas čakala blatna pot. Pa tudi prve kaplje dežja. V vas Imenje smo hodili po dežju, kjer smo malo povedrili. Radarska slika nas je opogumljala, zato smo krenili navzgor na Gonjače. Ob razglednem stolpu smo pomalicali in večina izmed nas se je povzpela na stolp. Vreme se je iz minute v minuto izboljševalo. Krenili smo nazaj proti Šmartnem, kjer smo se ustavili pri Zorkini sestri Sonji. Malo smo se okrepčali in ogledali znamenito vasico v Goriških Brdih. Skok v dolino, vzpon na Biljano, h cerkvi, kjer se je Gušto po kolenih iz Ene žlahtne štorije kalil za kaplana. Te nedelje ga ni bilo v Biljani, bil je pa krst. Po cesti mimo Bjane, največjega pridelovalca penin v Brdih, do dobrovskega gradu. Doživeli smo vsa vremena tega dne. Da je na začetku deževalo, smo na koncu že pozabili. Ustavili smo se še v Šmartnem v Oljčnem baru, kjer smo pojužinali. Lastnica nas je v dobrodošlici povedla v svet okušanja olivnega olja. Še vožnja brez ustavljanja proti domu. In bili smo zadovoljni in prijetno utrujeni, še enkrat več.

Zapisal: Rafael Krvina

02. januar 2024 - 25. Zimski pohod na Blegoš

 

Pa je prišlo še eno leto več, 2024. Drugega januarja se gorenjevaški planinci podamo na Blegoš. Predznak pohoda je zimski. Saj drugače ne more biti, ker smo v trdi januarski zimi. Na letošnjem pohodu smo vseeno okusili nekaj zime na blegoški pleši. Nekaj centimetrov snega in zmrzlih skal ni bilo za podcenjevati. 16 pohodnikov v strnjeni skupini čez Čabrače, mimo Jezgurca, po strmi senožeti na Prvo ravan. Nič hujšega, prav lahko pa tudi ne. Tempo je bil pravšnji, volje dovolj, da nas krepak jugozahodni veter ni preveć motil. Okrepčilo v koči na Blegošu in v zavetišču na Jelencih. In še dva odmerjena dodatka proti izhodišču. Pri Olgi v Volaki in Zinki v Čabračah.

Domov smo prišli še pravi čas, za ublažitev vseh naporov pred prvim delovnim dnemv letu 2024. Naslednje leto pa spet. Na 26. pohodu.

 

Zapisal: Rafael Krvina

Franci Fortuna - Prejemnik spominske plakete PZS

V soboto 2. decembra smo se planinci PD Gorenja vas, štirje, zapeljali v Ljubno ob Savinji. Na podelitev najvišjih priznanj PZ Slovenija. Z nami je šel prejemnik priznanja Franci Fortuna. Na slavnostni prireditvi je Franci Fortuna prejel spominsko plaketo PZS. Ob njegovi 70 letnici.

Franciju čestitamo še enkrat.

 

Utemeljitev njegovega dela za prejem spominske plakete PZS:

Franci Fortuna je aktiven v PD Gorenja vas od samega začetka. V vsem tem obdobju je bil dejaven na vseh področjih planinske organizacije. Bil je predsednik. Trikrat. V letih 1977 – 1978, 1989 – 1991 in 2005 – 2009. Bil je eden glavnih društvenih organizatorjev pohoda na Blegoš, ki traja že vse od leta 1976. Že od leta 1982 je planinski vodnik in je postal leta 2018 častni planinski vodnik PZS. Bil je gospodar zavetišča GS na Jelencih, prav tako dežuren v vseh letih zavetišča od leta 1985. Še posebno pomembno funkcijo je opravil pri urejanju lastništva zavetišča GS na Jelencih v zadnjem mandatu. Po upokojitvi je vodil številne izlete upokojenske sekcije in kasneje pri društvu upokojencev za poljansko dolino. Z vsem naštetim je vpet v planinsko društvo Gorenja vas skoraj 50 let. To so le naštevanja njegovih funkcij v društvu. Potrebno pa je dodati nekaj več. Potrebno je dodati človeško plat njegove osebnosti. Franci je kot človek, kot osebnost znal ob vsem društvenem dogajanju ohranjati vsakokrat razsodnost, mirnost in tehtnost pri odločitvah. Na umirjen način je znal povedati dejstvo, povedati kritiko in prikimati pravemu razmišljanju. Znal se je približati ljudem, znal nasmejati in tudi postaviti meje človeškemu pretiravanju. Tudi v planinskih vrstah.

V letošnjem letu, na Erjavčevi koči pod Vršičem, je kljub slabšemu zdravstvenemu stanju znova podaljšal vodniško licenco. Čeprav v zadnjem mandatu ni član upravnega odbora ali član ožjih skupin pri odločanju društvenih zadev, se radi obračamo k njemu na pogovor in iz pogovora razberemo njegovo pritrjevanje k pravim odločitvam.

Planinstvo je bilo del življenja Francija Fortuna. V petdestih letih je prehodil številne slovenske vršace, vodil izlete po Balkanu in društvu PD Gorenja vas dajal potrebno energijo in zavzeto delo. Brez zahvale ob prehodu v skorajšnje 70 leto življenja Franciju bi bila društena napaka. Zato je predlog, da Franci Fortuna iz Gorenje vasi prejme spominsko plaketo PZS na mestu! Pridružite se našemu predlogu!

Hvala!