Pretekli izleti in aktivnosti

Izleti in aktivnosti v l. 2013

Pohod na Brda ob polni luni 21.12.2013

Fotografije: Darko Miklavčič

Navkljub pestremu kulturnemu dogajanju in čemernemu vremenu, se je letošnjega 11. pohoda na Brda ob polni luni udeležilo lepo število pohodnikov.

Petindvajset (25) se nas je odpravilo ob zaključku leta iz Gorenje vasi po že lepo uhojeni poti cilju naproti. Ob vpisni knjigi je "Božiček" poskrbel za okrepčilo iz nahrbtnika, tako da je pot do cilja še prehitro minila. V brunarici pa so nas pričakale domače dobrote iz Erženove domačije, topel čaj in sveže pečena ocvirkovca.

V veseli družbi smo se strinjali da takšni organizirani pohodi prispevajo k dobremu vzdušju in povezanosti med ljudmi, kar je bil tudi eden izmed temeljnih razlogov za ustanovitev Slovenskega planinskega društva, daljnega leta 1893 in katerega 120 letnico ustanovitve smo obeležili v letošnjem letu.

Zaželeli smo si še miru in sreče ob prihajajočih praznikih in ob povratku v dolino vesela družba še kar ni hotela narazen, kar pa je glede na prihajajoče praznike skoraj obvezno.

Pohod po Vertovčevih poteh 17.11.2013

Fotografije: Franci Fortuna, Zorka Jereb


Zjutraj ob 7:00 smo se odpeljali proti primorski na izlet po Vertovčevih poteh, kjer nas je pričakalo sončno vreme. Ob srečanju starih znancev, klepetu in dobri ponudbi domačinov na stojnicah smo se ob 15:00 h dobili pri avtobusu ter se odpeljali nazaj proti domu. Vseh 55 pohodnikov je brez poškodb odšlo domov z lepimi vtisi ter obljubo, da se drugo leto zopet podamo na pohod.

Popotovanje po Levstikovi poti 9.11.2013

Fotografije: Zorka Jereb

Navkljub napovedi slabega vremena, se nas je 27 vztrajnih pohodnikov odločilo, da se odpeljemo na 27. Pohod po Levstikovi poti od Litije do Čateža. Ob odhodu je deževalo, v Litiji pa nas je pričakalo oblačno vreme brez dežja in tako je ostalo tudi do našegaodhoda oz. zaključka popotovanja. Ob založenih stojnicah in srečanju znancev je bil pohod zaključen ob 15:00 h pri avtobusu, kamor smo vsi srečno prispeli ter se nato odpeljali proti deževnemu domu.

Pohvalili bi organizatorje, saj so se potrudili tudi z točnim obveščanjem društev z aktualno vremensko napovedjo.

Izlet v neznano - Donačka gora 20.10. 2013

Fotografije: Darko Miklavčič


Ob 7.oo smo se udeleženci odpeljali izpred AP v Gorenji vasi, v neznano. Cilj našega izleta je prvi uganil Matjaž Kumer, ki je letos bila Donačka gora. Le ta je svoje ime dobila po cerkvi sv. Donata, naziv gora pa nosi zaradi oblike hriba, ki iz JZ in SV strani spominja na strmo ošiljeno goro, ki ji zaradi tega mnogi pravijo Štajerski Matterhorn.

Pri Rudijevem domu nas je pričakal Danijel, vodnik,markacist,varuh narave in skupaj z domačimi vodniki, smo se po daljši poti, ki tik pod vrhom tudi zavarovani z jeklenico podali na pot. Vsi smo dosegli vrh in tu nam je vodič predstavil nekaj zanimivosti in legend o hribu, ki smo ga osvojili. Vračali smo se po krajši poti do doma, kje nas je pričakalo kosilo.

Po kosilu smo se ustavili še v muzeju na prostem v Rogatcu, kjer nam je gospa Silva predstavila arhitekturo in način življenja po starem. Od tu smo se preko Trojan, z obveznim postankom za krofe in pivo, odpravili proti domu.

Delovna akcija na Jelencih - priprava zavetišča na zimsko sezono - 6. 10. 2013

Fotografije: Darko Miklavčič

Ker nam je na zadnjo nedeljo v septembru ponagajalo vreme, smo delovno akcijo prestavili na prvo oktobrsko nedeljo. Tokrat je vreme zdržalo in tako nas je vseh 13, ki smo se zjutraj ob 8.uri zbrali pred zavetiščem, lotilo dela. Moški del ekipe je razžagal, nacepil in skladal drva, ter pripravil zalogo za prihodnjo zimo.

Že preko poletja pa je gospodar zavetišča, prebelil notranjost ter prebarval zunanji, leseni del stavbe.

Zinka, Mojca in Anica pa so se lotile pomivanja in generalnega čiščenja notranjosti. Za konec pa so nam, vsem, skuhale okusno gobovo juho, ki je po napornem delu teknila vsem.

Do konca meseca bo potrebno v zavetišče prinesti še zaloge za zimsko sezono, vendar že sedaj vsem obiskovalcem sporočamo, da je Zavetišče gorske straže na Jelencih pripravljeno na zimo in bo preko sezone toplo in prijazno-domače vsem obiskovalcem.

Vabljeni, da nas obiščete vsi "Prijatelji Jelenc" in vsi, ki radi zahajate na Blegoš tudi v zimskem času.

Srečanje dežurnih v sezoni 2012/13 v zavetišču na Jelencih - 23. 06. 2013

Fotografije: Franci Fortuna


V času med 1. novembrom 2012 in 1. majem 2013 ste s svojim prostovoljnim delom prispevali, da je bilo zavetišče na Jelencih toplo in prijazno vsem obiskovalcem preko cele dolge zime.

Ženski del ekipe pa je v nedeljo poskrbel, da bograč ni bil le skuhan ampak tudi postrežen, posoda pa pomita in zavetišče pospravljeno.

Hvala vsem!

Darko Miklavčič

Tečaj za bodoče markaciste - Valvazorjev dom (18-19. 05. in 1-2. 06. 2013)

Fotografije: Darko Miklavčič

26.05.2013 - zaključek 2. sezone "Prijateljev Jelenc"

Fotografije: Franci Fortuna


12.05.2013 - 37. pohod na Blegoš

Fotografije: Darko Miklavčič

02.03.2013 - PO JURČIČEVI POTI 2013

Izleti in aktivnosti v l. 2012

27.5.2012 - ČISTILNA AKCIJA, ZAKLJUČEK AKCIJE "PRIJATELJI JELENC" IN OBELEŽITEV 80-LETNICE ROJSTVA POBUDNIKA USTANOVITVE NAŠEGA DRUŠTVA

Fotografije: Darko Miklavčič

29.4.2012, IZLET NA BABJI ZOB (1128 m)

Besedilo: Vesna Šinkovec

Fotografije: Fani in Franc Debenec

Na izlet smo se odpravili v nedeljo, 29.4.2012 v sončnem vremenu, ki nas je spremljalo cel dan. Po uri in 20 minut vožnje s kombijem mimo Škofje Loke, Kranja, Radovljice in Bleda smo prispeli do izhodišča – vas Kupljenik, ki se nahaja pod Babjim zobom na nadmorski višini 639,7 m. Od tam smo se začeli vzpenjati po kolovozu, nato pa nas je pot vodila po gozdu. Pot se je strmo vzpenjala vse do lepe jase, kjer smo naredili krajši postanek. Krenili smo naprej po gozdni poti, ki je speljana po robu Jelovice. Tu smo našli tudi lepo razgledno točko, ki nam nudi prečudovit pogled na Zgornjo Gorenjsko z vsemi njenimi lepotami. Vmes se je pot tudi rahlo spustila navzdol in kmalu smo se znašli na razgledni pečini z opozorilno tablo po previdnem pristopu na rob grebena, ki je prepaden. Na grebenu smo se vpisali v vpisno knjigo, si dali žig v knjižice ter si odpočili oči - čudovit razgled na vrhu Babjega zoba po dolini in okolici je od Ratitovca preko Soriške planine in celotne verige Spodnjih Bohinjskih gora. Pred nami je bila tudi Pokljuka s svojim Galetovcem in gostimi pokljuškimi gozdovi, višje pa so se iz ozadja videle Julijske Alpe s Triglavom. Kar je bilo na vrhu kar vetrovno, smo se odločili, da si za počitek z zasluženo malico izberemo jaso, ki smo jo že srečali, tako da smo jo po isti poti mahnili nazaj. Vmes smo tudi našli škrbino, ki se jo opazi iz doline na koncu masivne planote Jelovice in ob tem prebrali še zanimive anekdote o nastanku Babjega zoba. Po končanem izletu smo se odpravili še na ogled Soteske Blejski Vintgar, kjer smo po urejeni poti hodili po mostovih in galerijah ter ob deroči reki uživali slikovito, 1600 m dolgo sotesko, ki se zaključi s slapom.

25.2.2012, OBČNI ZBOR PD GORENJA VAS

26.2.2012, Pohod »MED VRHPOLJSKIMI VINOGRADI«

Besedilo in fotografije: Tine Bogataj

Planinsko društvo Gorenja vas je pripravilo v nedeljo, 26. 2. 2012, prvi izlet v letošnji sezoni.

Odpravili smo se na tradicionalni pohod »Med vrhpoljskimi vinogradi«, ki ga pripravlja tamkajšnje vinarsko-turistično društvo.

Pot nas je vodila med vinogradi okrog vasi Vrhpolje in Duplje, mimo dvorca Zemono do Starega gradu nad Vipavo. Od tam smo po prijetni hoji skozi kraški gozd in kratkem spustu vstopili v kanjon hudournika Bele in se mimo cerkvice sv. Ahaca vrnili v Vrhpolje, kjer je bilo sklepno družabno srečanje pohodnikov.

Rahla jutranja burja je pripravila med pohodniki pravo vipavsko vzdušje, sončno in toplo popoldne pa je le še zaokrožilo zelo prijeten pozno zimski izlet.

Izleti in aktivnosti v l. 2011:

Na lepo jesensko nedeljo se je 40 udeležencev podalo na izlet na Poldanovec. Kljub lepi sončni napovedi nas je presenetilo hladno in vetrovno vreme Trnovskega gozda. Do vrha se je megla in delna oblačnost razkadila, tako da smo lahko uživali v izjemno razglednem vrhu. Po opravljeni turi smo si ogledali še znamenitost širšega območja Lokev, to je Goveji kal, ki je eden zadnji kalov za napajanje živine na sicer propustnih kraških tleh. Ogreli in okrepčali smo se v Domu na Lazni, kjer smo okušali lokalne jedi - friko, polento, joto. Na koncu smo si ogledali še naravoslovni muzej v lokvah, ki prikazuje življenje in delo v gozdnatem Trnovskem gozdu.

Izlet v neznano - POLDANOVEC 1299m

Besedilo: Alenka Pivk

Fotografije: Marjan Madjar, Marija Guzelj

Datum: nedelja, 16. 10. 2011

Vodila: Alenka Pivk

TRSTELJ – CERJE

Po vrhovih Črnih hribov

Besedilo in fotografije: T. Bogataj

6. oktobra 2011 se nas je 24 udeležencev Upokojenske sekcije Planinskega društva Gorenja vas odpravilo na Primorsko: prehodili smo greben Črnih hribov od Trstelja do Cerja.

Pričeli smo pri Železnih vratih, prelazu med Krasom in južnim delom Vipavske doline. Po slabi uri hoje smo se najprej ustavili pri Planinskem domu pod Trsteljem in nato z njegovega vrha (643 m) ogledovali Tržaški zaliv z zaledjem in hribovje na severu. Od tu smo nadaljevali s hojo po udobni grebenski poti (malo gor, več dol) proti zahodu. Na enem od vrhov, na Fajtem hribu, ki je poznan po strašnih bojih v 1. sv. vojni, smo obudili spomin na trpljenje vojakov, tudi številnih naših prednikov. Do našega cilja, Cerja (343 m), je bila le še lahka hoja med borovci in dišečimi travami.

Mogočen Pomnik braniteljem slovenske zemlje na Cerju nam je prijazno predstavil uslužbenec Občine Miren-Kostanjevica in povedal o njegovi gradnji in bodoči vsebini.

O tu smo se z avtobusom odpeljali še na Mirenski grad, kjer nam je tamkajšnji župnik govoril o zgodovini in sedanjosti tega cerkvenega središča nad Mirnom.

V znani gostilni v Biljah smo se še odžejali in se dobro razpoloženi odpeljali proti domu in s tem izpolnili načrt pohodov Upokojenske sekcije v tem letu.

DELOVNA AKCIJA NA JELENCIH - 25.9.2011

Foto: Darko Miklavčič

MRZLI VRH NAD PLANINO PRETOVČ (1359 m)

Besedilo in fotografije: T. Bogataj

Cilj septembrskega pohoda (15.9.2011) Upokojenske sekcije Planinskega društva Gorenja vas je bil Mrzli vrh nad planino Pretovč pri Tolminu. Udeležba: 19 pohodnikov.

Začetek pohoda je bil na planini Polog, do koder smo se pripeljali z malim avtobusom. Po krajšem vzponu smo si ogledali znamenito cerkvico sv. Duha na Javorci, najlepši spomenik 1. sv. vojne na ozemlju R Slovenije.

Pot smo nadaljevali prek planin Črča, Laška seč in Medrje in po kratkem spustu prišli do pastirske koče na planini Pretovč, kjer so nas pastirji pogostili s svežo skuto in sirotko. Nadaljevali smo po poti proti Mrzlemu vrhu. Vmes smo se ustavili na ravnici pred avstrijskima kavernama, kjer je urejen manjši spominski park in podoživljali trpljenje vojakov med boji na soški fronti. Le še nekaj minut lahke hoje in že smo bili na vrhu gore. Z nje smo uživali v razkošnih razgledih na krnsko pogorje, spodnje bohinjske gore ter dolino Soče s hribi nad njo na nasprotni strani.

Vračali smo se preko planine Pretovč do vasice Krn, kjer nas je čakal avtobus. Med potjo v dolino smo se ustavili v Vrsnem in pred njegovo rojstno hišo počastili s pesmijo goriškega slavčka, Simona Gregorčiča.

BOGATIN

Besedilo in fotografije: Matjaž Mrak

V nedeljo 11.9.2011 se nas je 6 članov PD Gorenja vas odpravilo na Komno, kjer smo osvojili dva vrhova na meji z Tolminsko. In sicer Bogatin (1977) in Mahavšček (2008).

Iz Savice smo preko številnih serpentin prišli do Doma na Komni. Preko Bogatinskega sedla smo se povzpeli na oba vrhova. Nazaj do Doma smo se vrnili preko planine Govnač, kjer se ponovno pase živina. Sledil je še spost v dolino. Vreme je bilo, razen nekaj megle, ki je zastirala pogled v dolino Soče, skoraj idealno.

PO POHORJU

Dvajset udeležencev upokojenske sekcije Planinskega društva Gorenja vas smo se konec julija podali na Pohorje. V dveh dneh smo prehodili pot od Ruške koče na Arehu, preko Klopnega vrha do Koče na Pesku (Rogla) in nadaljevali z ogledom enkratnih Lovrenških jezer, se odpočili ob Ribniški koči ter preko Črnega vrha (1543 m), najvišjega vrha Pohorja, sklenili pohod v Mislinji. Prijazno vreme nam je omogočalo prijetno hojo skozi dišeče gozdove in doživljanje tihote osrčja Pohorja s številnimi barji, močvirji in drugo pestro naravno dediščino. Ogledali smo si tudi 24 m visok slap Veliki Šumik, edinstven v Sloveniji in uživali v atraktivni poti do njega.

Besedilo: T. Bogataj

Fotografije: M. Madjar

VELIKA BAVHA (1980 m)

Vodnik: Drago Trček

Objavljeno: 12.7.2011

Avtor besedila: Tine Bogataj

Fotografije: Darko Miklavčič, Marjan Madjar

Drugo julijsko nedeljo (10. 7. 2011) smo se člani PD Gorenja vas odpravili na pohod v Italijo, v kaninsko pogorje. Gora ni množično obiskana, nudi pa razkošne in širne poglede na Z Julijske Alpe (Montaž, Viš) in širše kaninsko območje. Njena kraška okolica je polna brezen in jam, zato jo pogosteje obiskujejo in raziskujejo domači in tuji jamarji.

Udeležencev pohoda je bilo 31.

Izlet upokojenske sekcije na Tolsto Košuto

Objavljeno: 17.6.2011

Avtor besedila in fotografij: Tine Bogataj

Skupina devetnajstih pohodnikov planinske sekcije Društva upokojencev za Poljansko dolino smo se v četrtek, 16. junija 2011, povzpeli na Tolsto Košuto, skrajni vzhodni vrh grebena Košute v Karavankah.

Voznik Martin nas je z avtobusom pripeljal na parkirišče pod Planino Spodnja Dolga njiva na višini 1300 m. Od tam smo v prijetnem vzdušju preko pašnikov, skozi rušje in med visokogorski cvetjem osvojili vrh (2057 m).

Dobro razpoloženi smo se vrnili v dolino, vmes pa si v Jelendolu (Putrhofu) ogledali nekdanje domovanje družine Born.

Izlet upokojenske sekcije na Veliko Kozje

25 članov upokojenske sekcije se je 26. maja povzpelo na 993m visoko Veliko Kozje nad Zidanim mostom. Pohod smo začeli v Gračnici in se čez vrh spustili v Radeče.

35. Tradicionalni pohod na Blegoš (8.5.2011)

V nedeljo, 8. maja, je PD Gorenja vas v sodelovanju s PD Škofja Loka organiziral že 35. tradicionalni pohod na Blegoš. Zaradi lepega vremena se je pohoda udeležilo več kot 2000 udeležencev. PD Gorenja vas je organiziral tudi kulturno prireditev ob tej svečani priložnosti, kjer so nastopali: Vokalna skupina Cantabile, harmonikašica Anja Koračin, Žan Pelipenko in Klemen Dolenc iz PŠ Javorje sta zaigrala odlomek iz Cvetja v Jeseni, zapeli pa so nam tudi planinci iz OŠ Poljane. Program je vodil in pripravil Valentin Bogataj. Na slavnostni podelitvi smo podelili tudi priznanja za 20., 25., 30. in 35. udeležbo na pohodu na Blegošu. Vseh organiziranih pogodov (35) sta se udeležila 2 pohodnika. Slavnostni govornik je bil letos Tone Tomše, podpredsednik PZS.

Pri organizaciji pohoda so sodelovali tudi številni člani PD Gorenja vas.

Fotografije je prispeval Marjan Madjar.

Sv. Trojica nad Pivko (1106m)

Izleta upokojenske sekcije v četrtek, 21. 4. 2011 se je udeležilo 28 članov. V lepem vremenu smo iz Slovenske vasi v dveh urah in pol prišli na vrh Sv. Trojice in po malici sestopili po drugi poti. Nazaj grede smo si ogledali še muzej vojaške zgodovine, kjer je na ogled postavljena tudi podmornica. Izlet je pripravil Tine Bogataj, vodnik Franci Fortuna.

KLEK 1182m (Hrvaška)

Vodnica: Alenka Pivk

V nedeljo, 10.4.2011, se je avtobus z 47 udeleženci podal na zanimiv osamelec pri Ogulinu. Vrh jih je večina osvojila po dobrih treh urah hoje. Po idiličnem dnevu smo izlet zaključili s pojedino v stari gostilni v Beli Krajini. Oglejte si naše vtise!

Fotografije so prispevali: Franci Fortuna, Marjan Madjar, Meri Čadež, Danica Bogataj