Izleti, aktivnosti 2014

Delovna akcija na Jelencih - priprava zavetišča na zimsko sezono 2014/15

Fotografije: Mojca Novak

Planinski izlet "V neznano" - Rudnica 12.10.2014

Fotografije: Darko Miklavčič

V nedeljo 12. oktobra smo se podali na »Izlet v neznano«. Pri zavajanju udeležencev je z veseljem sodeloval tudi voznik avtobusa, saj smo do Kranja prevozili skoraj vsa krožna križišča. Navkljub dobremu aperitivu in pecivu udeleženci niso uspeli uganiti destinacijo izleta. Ob prihodu na AC so izvedeli, da se tokrat podajamo na 946m visok hrib nad Bohinjskim jezerom – Rudnico. Po kratki predstavitvi poteka izleta smo že prispeli do Stare Fužine, kjer smo pričeli s hojo. Najprej smo se podali na Peč, od koder je eden najlepših razgledov na bohinjsko jezero, ki pa se je to jutro skrivalo v megli. Po približno dveh urah hoje smo vsi dosegli vrh od koder se odpira pogled na obe bohinjski dolini in okoliške hribe. Ker nas je v dolini že čakalo kosilo, smo se neradi, na vrhu nas je namreč razvajalo prijetno toplo sonce, podali v dolino.

Pred povratkom domov smo si ogledali še znamenite Studorske kozolce in Oplenovo hišo v vasi Studor, kjer nam je kustosinja predstavila kako so v tej hiši včasih živeli.

Prijetno utrujeni a zadovoljni z lepim izletom smo se ob 17:30 v Gorenji vasi razšli.

Darko Miklavčič

Planinski izlet na Smrekovec 9. 8. 2014

Fotografije: Franci Fortuna

Planinski izlet po vrhovih okrog Krvavca 26. 7. 2014

Fotografije: Darko Miklavčič

Planinski izlet na vrh Ljubelščice - Triangel 20. 7. 2014

Fotografije: Darko Miklavčič

L jubilejni pohod na Blegoš 6.7.2014

Fotografije: Darko Miklavčič

Planinski izlet na Javoršček (1557 m) 22.6.2014

Fotografije: Zorka Jereb


Na prvi poletni planinski izlet smo se tokrat podali v Bovško kotlino, na manj znani in obiskani Javoršček.

Naša pot se je pričela v vasi Kal-Koritnica. Preko sveže pokošenega travnika smo se najprej spustili do smaragdne reke Soče. Nato pa čez brv in po ozki stezi kar strmo v breg. Senco nam je dajal bukov gozd in kmalu smo jo pri hodili do opuščene gozdarske koče, ki jo zob časa neusmiljeno načenja. Ker je raziskovanje po notranjosti tudi zaradi podrte strehe kar nevarno, smo se podali naprej preko planine Golobar do prelaza Utra. Ogledali smo si obeležje padlim partizanom in spomenik, ki so ga postavili v spomin svojim kameradom soborci iz bitk v 1. svetovni vojni.

Od prelaza, pa nas je pot vodila sedaj po neoznačeni, a dobro uhojeni stezi vse do s travo poraščenega vrha.

V dolino smo se vračali o isti poti. Vreme je bilo prelepo, prehodili smo zaokroženih 1200 metrov višinske razlike, zato nam je okusna obara, ki nam jo je postregel prijazni gostilničar še kako teknila in nam povrnila moči. V sproščenem in prijetnem druženju smo sklenili naš izlet tudi ob vožnji domov.

Zorka Jereb

15.06.2014 - Srečanje dežurnih v sezoni 2013/14 v zavetišču na Jelencih

Fotografije: Franci Fortuna, Darko Miklavčič


25.05.2014 - zaključek 3. sezone "Prijateljev Jelenc"

Fotografije: Franci Fortuna, Darko Miklavčič

Nagrade za prva tri mesta je prispevala Gostilna Blegoš Javorje in kmetija pr"Matic iz Hotavelj.

Za ostale udeležence pa smo pripravili srečelov.

Dobitke zanj pa so prispevali:

- podjetje Rimaz d.o.o.iz Poljan

- gumi srevis in avtopralnica Ferlan iz Gorenje vasi

- frizerski salon Bernarda iz Gorenja vasi

Uvrstitve oziroma rezultate sodelujočih v letošnji sezoni pa si lahko ogledate če kliknete --> 3. sezona - uvrstitve

Planinski izlet na Kršičevec (1091 m) 27.4.2014

Fotografije: Darko Miklavčič

Tokrat smo se odpravili na izlet v Pivško kotlino pod jugozahodna pobočja Javornikov, na manj znan hrib Kršičevec. Iz naselja Juršče, se je po zložnem kolovozu pričela naša pot. Po lepo uhojeni in označeni stezi smo hodili najprej preko travnikov, kasneje pa tudi skozi gozd. Sam vrh je poraščen s travo kot samotni otok. Po razgledu in zasluženi malici je sledil še vpis v knjigo in obvezno fotografiranje. Nazaj smo pohiteli po drugi strani hriba mimo Mrzle jame, saj se je vreme pričelo kisati. Zadnji del poti nas je močil rahel dež tako da so dežniki in pelerine, ki smo jih imeli s sabo tudi prišli za prav. Po slabih 4-ih urah zmerne hoje smo se vsi srečno vrnili na izhodišče, kjer nas je pričakala vroča gobova juha in prijazna postrežba. Pohod ni bil težak in sta ga uspešno opravila tudi dva osnovnošolca.

Zorka Jereb

Tečaj za varno delo z motorno žago 15.3.2014

Fotografije: Darko Miklavčič

V mesecu marcu Komisija za planinska pota pri PZS organizira na gozdarski šoli v Postojni tečaje za varno delo z motorno žago. V soboto 15. marca smo se celodnevnega tečaja udeležili tudi markacisti našega društva. Tečajniki smo se v učilnicah najprej seznanili s pravilno uporabo, delovanjem in vzdrževanjem motorne žage ter potrebno varovalno opremo. Kasneje, v praktičnem delu pa so nam inštruktorji v praksi predstavili nekaj osnovnih tehnik podiranja debelejših in tanjših dreves.

Darko Miklavčič

Pohod po Jurčičevi poti 1.3.2014

Fotografije: Darko Miklavčič

Tudi letos smo se udeležili že 21. pohoda po Jurčičevi poti. Ob bolj slabi napovedi smo nekateri tudi z dvema dežnikoma v nahrbtniku odšli na pot optimistični, da ga sploh ne bomo potrebovali. Ob prihodu v Višnjo goro so nas pozdravili godbeniki. Vsak si je našel svojo družbo in tako smo hodili ob dobro zaleženih stojnicah vseh 12 km do Muljave. Vse pohvale pa si zasluži PD Polž, saj so bile poti in steze po žledolomu lepo očiščene. Vseh triindvajset udeležencev pohoda se je ob pol dveh zbralo pri avtobusu od koder smo se vsi s suhimi dežniki odpeljali proti domu.

Zorka Jereb