Izleti, aktivnosti 2021

Dan športa - pohod na Sv. Urban - 23. september 2021

Foto: Neža Erznožnik
Družinski pohod na Peč - Tromejo (1508m) - 19. september 2021

Foto: Neža Erznožnik


Naše izhodišče je bilo parkirišče nad Ratečami. Po makedamski poti smo se najprej ogreli, si ogledali senožeti in prve razglede na vrhove nad Planico. Dobro ogreti smo se po serpentinasti poti povzpeli na vrh Tromeje. Otroci so na poti uživali in na drevesih opazovali, koliko ovinkov jih še loči do vrha. Brez posebnih težav, zadovoljni in veseli smo varno prispeli na vrh. Tam se nam je odprl čudovit pogled na okoliške vrhove: Jalovec, Mangart, Mojstrovke ter vse do Prisojnika in Razorja, na Ziljske Alpe, Krške Alpe, Visoke in Nizke ture ter del zahodnih Karavank. Okrepčali smo se z malico iz nahrbtnika in uživali v čudovitem dnevu.

Otroke je čakala nova pravljica o Lisički Klari in njenih dogodivščinah na Tromeji ter iskanje malih zastavic držav, ki mejijo na tromeji: Italijo, Slovenijo in Avstrijo.

Po počitku in uživanju ob razgledu smo se odpravili nazaj v dolino. Sestopali smo po zložnejši poti, ki nas je vodila po mulatjeri in mimo Bivaka brez meja. V veselem vzdušju smo varno sestopili nazaj na našo izhodiščno točko in že načrtovali nove družinske izlete, katerih se že vsi veselijo.

Ker smo bili pridni pohodniki nam je ostalo še dovolj časa, da si ogledamo tudi čudovite in znamenite Zelence. Res nas niso razočarali. Slovenija skriva prečudovite kotičke.

Zapisala: Neža ErznožnikDrvarska akcija na Jelencih - 02. Oktober 2021

Foto: Darko Miklavčič

Planinski izlet na Tosc - 05. September 2021

Foto: Melita Kokalj

Planinski izlet na Strelovc - 08. Avgust 2021

Foto: Rafael Krvina

Zapisala: Neža Erznožnik

Na Strelovec, 1763 m visok vrh med Robanovim kotom in Logarsko dolino, smo se odpravili v nedeljo, 8. 8. 2021. Skupina šestnajstih pohodnic in pohodnikov smo s kombijem prispeli na izhodiščno točko – kmetija Knez v Robanovem kotu. Naš pohod se je začel s čudovitimi razgledi na sosednje vrhove: Križevnik, Poljske device, Molička peč vse do Ojstrice in Krofičke. Pot nas je vodila do planine Knez in naprej do samega vrha Strelovca. Po zasluženi malici, smo pot nadaljevali v smeri Krofičke in nato navzdol do najdebelejšega macesna v Sloveniji in dalje do Klemenčje jame. Po kratkem počitku smo se podali še na zadnji kos naše poti, ki nas je vodila skozi skalni tunel in nas pripeljala v osrčje Logarske doline. Vreme nam je omogočilo, da smo suhi varno prispeli do našega cilja (hotel Plesnik), kjer nas je že čakal prevoz. V Lučah smo se ustavili in opazovali dogajanje ob Lučkih dnevih ter poskrbeli, da naši trebuhi niso ostali prazni. Celoten dan je bil prežet z dobro voljo in zadovoljstvom vseh planincev, ob koncu pa smo že planirali naše nove podvige.


Predaja bona hotaveljskim gasilcem - 05. Avgust 2021

Foto: Darja Krek

Planinski izlet na Kobiljo glavo - 12. junij 2021

Foto: Rafael Krvina

Planinski izlet v Jeruzalem - 30. maj 2021

Foto: Rafael Krvina

Pohod na Črni Vrh - 25. april 2021

Foto: Rafael Krvina

Tokrat smo se zbrali v Leskovici na parkirišču za planince pri šolski stavbi, prišlo nas je 17. Po pozdravu smo se s štirimi avtomobili prepeljali še nekaj višje, v Robidniško brdo. Srečali smo se z markacijami ICPP (Idrijsko cerkljanska planinska pot) in jim sledili čez zaselek Robidnico. Nato strmo v gozd po široki gozdni poti, po ožji gozdni poti, do rajde, do avtomobilske poti na Črni vrh in odcepa za Slugovo dolino.

Tu ni bilo možno nič izbirati, po asfaltu do Črnega vrha. Ujeli smo lep pogled proti Poreznu, Rodici, Črni Prsti ... bilo je za prste obliznit. Malica pri Alpski perli nam je dala novih moči in stopili na LPP (Loško planinsko pot), mimo vrha Črnega vrha po grebenu vse do Slugovega griča. Tu smo ubrali delno markirano pot do zavetišča GS na Jelencih. Polno obiskovalcev pri zavetišču je pomenilo, da smo ljudje od omejitvenih ukrepov že kar naveličani. Eno urni postanek smo izkoristili za prijeten klepet, spili požirek pijače in se po eni uri zmerne hoje zadovoljni vrnili v Leskovico. Še skok po avtomobile na Robidnico in tretji izlet v letu 2021 je bil za nami. Zadovoljni smo ugotavljali, da je tudi v bližini našega doma polno stezic, ki jih še nismo prehodili ali pa že pozabili.

Zapisal: pripravnik za planinskega vodnika Rafael Krvina

Pohod na Javorč - 28. februar 2021

Foto: Rafael Krvina

Na parkirišču pri šoli se nas je zbralo 15 pohodnikov. Bilo je lepo nedeljsko jutro in tudi ves čas pohoda je nam vreme služilo. Tudi pot preko Dobravšč in kasneje na strmi poti proti Javorču je bila pot suha. V drugačnih razmerah je pot lahko mokra in spolzka. V ritmični hoji navkreber smo po uri in pol stopili na plano pod Javorčem, kjer smo se spogledovali s kulisami našega alpskega sveta. Malo vetra nas ni motilo. Na vrhu pri lovski koči smo se malo pretegnili in naredili skupinski posnetek, koča je bila še zaprta, in jo kmalu mahnili nazaj proti Gorenji vasi. Ustavili smo se še pri Bajtarji, Žirovski vrh Sv. Antona (Štremfelj Edo in Urška), kjer smo se okrepčali. Spust preko Jermance je nudil vse slikovitosti te poti. Od razgledov, do lepih stez in urejenih domačij. Ko smo se spuščali iz Lajš proti zbornemu mestu je ura v župnijski cerkvi bila poldne. Hodili smo natanko 4 ure. Časa za kosilo in popoldanskega počitka je bilo še dovolj. Lep zimski pohod brez snega.

Zapisal: pripravnik za planinskega vodnika Rafael Krvina

Pohod na Pasjo ravan - 27. marec 2021

Foto: Darja Krek


V soboto, 27. 3., so se štirje pohodniki odpravili z mano iz Škofje Loke v Gorenjo vas.

Zjutraj smo se ob 7.00 dobili na avtobusni postaji v Gorenji vasi in se odpeljali v Škofjo Loko. Tam smo se napotili skozi Puštal, se vzpeli na sv. Andreja in naprej na sv. Ožbolta, kjer smo našli zavetje pred vetrom in pomalicali. Odpravili smo se naprej prost Pasji ravni, med potjo opazovali mogočne grape in vseskozi klepetali. Na Pasji ravni smo se ponovno okrepčali, se spustili proti Bukovemu vrhu in še preden smo prišli do cerkvice skrenili proti Vinharjem, naprej proti Bačnam in na Dolenjo Dobravo, kjer smo si po sedmih urah intenzivne hoje privoščili osvežitev.

Zapisala: planinska vodnica Darja Krek