Pohodi v šolskem letu 2021/22

Planinski pohod na Krim - 1107m


S planinskim krožkom smo se podali na prvi pohod v novi zasedbi Svizcev 2021/22. Kar nekaj novih članov je tako prvič prisostvovalo našemu podvigu. Po pouku smo se z avtobusom odpravili na krajši izlet do Iškega Vintgarja. Žal nismo imeli časa, da bi si ga ogledali in si bomo zanj vzeli čas kakšen drug dan. Pohodniki so kar sami narekovali primeren tempo in kljub večji skupini smo dobro zagrizli v breg in pridno nabirali višinske metre. Pot je bila zanimiva, prepredena s skalami, debli, opazovalnicami … in seveda glasnim pogovorom mladih nadobudnežev, ki jih tudi sopihanje v breg ni predstavljal ovire pri tem. V kar lepem tempu smo v slabih dveh urah že dosegli naš zastavljeni cilj – Krim. Kljub temu, da nam je bilo vreme med potjo naklonjeno, nas je na samem vrhu pričakal hladen veter, tako da smo se skrili v zavetje koče in od tam opazovali razgled po Ljubljanski kotlini in njegovem barju.

Ko smo se dodobra okrepčali smo se vrnili po poti, ki nas je peljala v Gornji Ig. Tam nas je že čakal prevoz, ki nas je varno pripeljal v domače kraje.

Pohod je bil zanimiv, živahen in poln dobre volje, kot se za take pohodnike spodobi.

Zapisala:Neža Erznožnik, Darja Krek
Svizci na Pršivcu - 1761m

V začetku septembra smo težko pričakovali dvodnevno turo, ki pa smo jo zaradi epidemioloških razmer morali skrajšati in del mišljene poti opraviti v enem dnevu.


Tako smo se v soboto zjutraj ob 6.00 zbrali na Blatih, kjer nas je čakal kombi, ki nas je odpeljal do planine Blato nad Bohinjem. Tam smo po dolgi vožnji najprej pojedli zajtrk nato pa naš pohod pričeli s hojo po makadamski cesti, ki se je zložno vzpenjala, tako da smo se dobro ogreli. Po dobri uri hoje smo krenili na stezo, ki pa se je pričela strmeje vzpenjati skozi gozd. Na poti smo v gozdu naleteli tudi na gamsa, više, ko smo zapustili gozd, pa nas je pričakal čudovit pogled na Bohinjsko jezero. Po strmem vzponu, kjer smo morali skoraj malo poplezati smo kmalu prispeli na vrh Pršivca. Tam smo si zasluženo privoščili daljšo pavzo z malico. Okrepčani smo se podali na pot na prej, čakal nas je spust do planine Viševnik, nato smo šli do planine Dedno polje ter sledili markacijam do planine Laz. Tam smo si na planini, ki so jo krave že zapustile, v objemu gora, privoščili oddih, prigrizek in si vzeli čas za igranje skrivalnic. Od tam smo v dobri uri prišli do planine pri Jezeru, kjer smo si pri koči privoščili topel obrok, nato pa nas je čakal samo še spust do planine Blato, kjer nas je prijetno utrujene že čakal kombi. Domov smo prispeli malo pred osmo zvečer.