Izletu v letu 2023/24

Planinski tabor na Jelencih - 05. januar 2024


Z učenci planinskega krožka smo se iz Hotavelj odpravili čez Volako in Ograde do Zavetišča gorske straže na Jelencih. Tam smo zakurili, pojedli in imeli učno uro o planinskih pohodih. Sledile so družabne igre, skrb za drva, sušenje oblačil in spanje na skupnih ležiščih.

Po zajtrku in pospravljanju svojih osebnih stvari, skupnih ležišč, smo se odpravili do Koče pod Blegošem. Tam smo se pogreli s čajem, nato pa smo imeli delavnice s člani gorske reševalne službe. Predstavili so nam svoje delo, delovno orodje, iskanje ponesrečenca z žolno, ter iskanje ponesrečena s psičko - usposobljena za gorsko reševanje. Po kosilu v koči smo se odpravili mimo jelencev in naprej do Leskovice, kjer so nas pričakali starši. Kljub dežju, smo bili dobre volje in veseli da ima planinsko društvo Gorenja vas, kočo, ki jo lahko uporabimo za zimske tabore.

Zapisala: Neža Erznožnik

Boč - 25. november 2023


Prevoz nas je pripeljal na izhodišče v Poljčanah, nato smo se povzpeli na Boč. Pot je vodila po krajšem odseku zahtevne zavarovane poti in mimo odcepa zelo zahtevne zavarovane poti, po kateri sva se z Maksom tudi povzpela. Ostali so pot nadaljevali po lahki označeni poti. (Na vrhu zahtevne zavarovane poti (zelo kratek odsek) sta se poti spet združili in skupaj smo nadaljevali po lahki poti mimo oddajnika na Boču, vojaške postojanke na vrh, kjer smo se povzpeli na stolp. Od tam se nam je ponudil čudovit razgled na nam manj znane kraje. Spust nas je vodil po krožni poti mimo koče, kjer smo se pogreli, saj nas je veter na vrhu kar lepo ohladil. Po malici smo nadaljevali spust do izhodiščne točke in od tam s prevozom nazaj v Gorenjo vas. Zanimivo je obiskati kakšen oddaljen hrib, ki nam ponuja nova doživetja in nove razglede ter seveda dopolnjuje poznavanje naših slovenskih hribov in gora.

Zapisala: Neža Erznožnik


Gradiška tura - Furlanova pot  - 16. september 2023

Ob 7.00 smo se zbrali na Blatih in takoj preverili primerno obutev ter potrebno opremo za naš današnji podvig. Ob 9.00 smo prispeli v Vipavo – Gradišče, kjer smo vso opremo znosili na jaso pod vznožjem Furlanove poti. Sledil je zajtrk nato pa teoretični del. Predstavila sem jim plezalno opremo (čelado, plezalni pas, samovarovalni komplet ter popokovino), njihovo uporabo ter opozorila na nevarnosti pri plezanju. Skupaj smo pripravili opremo z vsakega izmed nas in se razdelili v dve skupini.  Prva skupina se je s tremi vodniki odpravila na zelo zahtevno Furlanovo pot. Druga skupina pa je ta čas preostalo opremo odnesla v avto in se odpravila na krajši pohod do cerkvice sv. Miklavža.

Plezalci so dosledno upoštevali navodila vodnikov in uspešno preplezali Furlanovo pot. Vrnili smo se po zahtevni označeni poti. Sledila je malica in priprava plezalne opreme druge skupine.

Tudi v drugi skupini smo vsi uspešno opravili plezalno pot. Po povratku smo se združeni iz obeh skupin odpravili na malico in zaslužen sladoled. 12 pohodnikov se je prvič spoznalo s plezalno potjo in krstno pot so opravili z odliko. Okrepčani smo se odpravili nazaj v Gorenjo vas, kamor smo prispeli ob 18h. Vreme nam je dobro služilo, kljub temu, da je drugo skupino sonce že malo bolj grelo. Vetrovno ni bilo, kar je za plezanje zelo ugodno, razgled pa se nam je z vrha odpiral po celotni Vipavski dolini.

Zelo sem ponosna na naše planince in vesela, da si mladi še vedno želijo svoj prosti čas preživeti tudi v naravi. Hvala tudi vsem vodnikom, ki so omogočili, da smo plezalni pohod lahko sploh izvedli. Zahvaljujem se še vsem, ki ste posodili svojo plezalno opremo in omogočili našim plezalcem nepozabno izkušnjo.


Zapisala: Neža Erznožnik