Izletu v letu 2023/24

Gradiška tura - Furlanova pot  - 16. september 2023

Ob 7.00 smo se zbrali na Blatih in takoj preverili primerno obutev ter potrebno opremo za naš današnji podvig. Ob 9.00 smo prispeli v Vipavo – Gradišče, kjer smo vso opremo znosili na jaso pod vznožjem Furlanove poti. Sledil je zajtrk nato pa teoretični del. Predstavila sem jim plezalno opremo (čelado, plezalni pas, samovarovalni komplet ter popokovino), njihovo uporabo ter opozorila na nevarnosti pri plezanju. Skupaj smo pripravili opremo z vsakega izmed nas in se razdelili v dve skupini.  Prva skupina se je s tremi vodniki odpravila na zelo zahtevno Furlanovo pot. Druga skupina pa je ta čas preostalo opremo odnesla v avto in se odpravila na krajši pohod do cerkvice sv. Miklavža.

Plezalci so dosledno upoštevali navodila vodnikov in uspešno preplezali Furlanovo pot. Vrnili smo se po zahtevni označeni poti. Sledila je malica in priprava plezalne opreme druge skupine.

Tudi v drugi skupini smo vsi uspešno opravili plezalno pot. Po povratku smo se združeni iz obeh skupin odpravili na malico in zaslužen sladoled. 12 pohodnikov se je prvič spoznalo s plezalno potjo in krstno pot so opravili z odliko. Okrepčani smo se odpravili nazaj v Gorenjo vas, kamor smo prispeli ob 18h. Vreme nam je dobro služilo, kljub temu, da je drugo skupino sonce že malo bolj grelo. Vetrovno ni bilo, kar je za plezanje zelo ugodno, razgled pa se nam je z vrha odpiral po celotni Vipavski dolini.

Zelo sem ponosna na naše planince in vesela, da si mladi še vedno želijo svoj prosti čas preživeti tudi v naravi. Hvala tudi vsem vodnikom, ki so omogočili, da smo plezalni pohod lahko sploh izvedli. Zahvaljujem se še vsem, ki ste posodili svojo plezalno opremo in omogočili našim plezalcem nepozabno izkušnjo.

Zapisala: Neža Erznožnik, planinski vodnik