Pohodi v šolskem letu 2018/19

Zaključni izlet vseh treh skupin na Snežnik

V soboto 1.6.2019 smo končno dočakali nekaj lepega vremena in tako nemoteno izpeljali zaključni planinski izlet za vse skupine. Medtem, ko so je večina prvič obrnila v postelji, smo mi že vsi nestrpni čakali avtobus, da nas popelje na dolgo pot do Sviščakov. Iz Sviščakov smo se po lepi široki poti sprehodili skozi gozd nekoliko višje, kjer smo najmočnejši vzeli še drvo ali dve in jih uspešno prinesli na vrh Snežnika Lep razgled od Julijcev do morja ter topla koča na vrhu sta nam vlila dovolj energije, da smo se varno vrnili do avtobusa. Prijetno utrujeni smo se z avtobusom odpeljali v Pivko, v Park vojaške zgodovine, kjer smo se najprej podprli v kantini, nato pa ogledali muzej pod vodstvom prijetnih vodnikov. Ogled notranjosti podmornice je zagotovo stvar, ki je na otroke naredila močan vtis. Polni novih doživetij in zanimivih vtisov smo se vrnili proti domu.

Snežnik - 2019

Planinski izlet na Golico

Golica - 2019

V soboto 30.3.2019 smo se s skupino 6. - 9. r odpeljali na Planino pod Golico, od tam pa po zimski poti peš do koče. Po poti smo se na nekaj koncih lahko še malo pokepali, pri koči pa nas je sonce grelo, ko smo se mu v kratkih rokavih z veseljem nastavljali. Pot do vrha je bila po grebenu še nevarna zaradi napihanega snega, zato smo ubrali pot pod grebenom. Narcise smo prehiteli, na vrhu pa je bil idiličen razgled, v katerem zaradi vetra nismo uživali dolgo časa. Povratek smo opravili po letni poti nazaj do Planine pod Golico.

Avtorica slik je Nastja Dolenc

Zapisal: Uroš Čadež

Popoldanski pohod v TAMAR

Tamar - 2019

Takoj po pouku smo se odpeljali iz zelenih Poljan proti Planici. Tam nas je pričakala lepa zimska idila. Zasnežena pot pa se je vila do planinskega doma Tamar. Tam smo se okrepčali in se malo pozabavali. Počasi se je pričelo mračiti. Prižgali smo naše lučke in ob povratku uživali v bobanju ter lopatkanju nazaj do avtobusa. Prijetno utrujeni in nasmejani smo uživali v nočni vožnji in se srečno vrnili v Poljane. Nekaj utrinkov pa si lahko pogledate v galeriji.

Mentorja Katja in Uroš

Lubnik za drugo skupino - 01.12.2018

Zapisala:Alenka Jelovčan

Pot smo pričeli pri Sv. Tomažu nad Praprotnim. Povzpeli smo se po markirani poti do kmetije »Zalubnikar« in nato sledili označbam, ki so nas usmerile naprej proti našemu cilju. Kljub oblačnemu jutru, smo bili med potjo in na vrhu Lubnika poplačani s čudovitimi razgledi na Škofjo Loko, Škofjeloško in Cerkljansko hribovje, Polhograjsko hribovje, Kamniško-Savinjske Alpe in Karavanke. Nazaj smo se vračali po isti poti, nato pa se odcepili proti Loki, na pot čez Lužo. Na »Kobili« nas je že čakal kombi in nas prijetno utrujene odpeljal v Poljane.

Lubnik 2 - 2018

Porezen - 20.10.2018

Porezen - 2018

S hojo smo pričeli v Davči. Sledili smo markacijam in kmalu prešli na gozdno pot, ki vodi proti Poreznu. Najprej nas je dokaj položna pot vodila po gozdu, kjer smo morali prečiti kar nekaj studenčkov, nato pa smo se pričeli vzpenjati. Iz gozda smo prišli na pašnike pod Konjskim brdom, na planino Medrce, kjer stoji opuščena bajta in korito z vodo. Od tam smo po cesti nadaljevali vse do doma na Poreznu, kjer so nas oskrbniki prijazno sprejeli. Po dveh urah hoje smo bili že prav pošteno lačni. Okrepčali smo se, požigosali knjižice in se odpravili še na vrh Porezna. Jasno, sončno in toplo vreme nam je omogočalo čudovite razglede na okoliške, pa tudi bolj oddaljene vrhove. Pred nami se je bohotil tudi naš očak, Triglav. Sestopili smo po grebenski poti do ceste, nato pa spet mimo opuščene bajte proti Davči. Sprehodili smo se še po soteski Davških slapov in tako prijetno utrujeni zaključili naš pohod.

Zapisala:Alenka Jelovčan

Lubnik za prvo skupino - 15.12.2018

Na hladno sobotno jutro smo se z mladimi planinci z Javorij in Poljan odpravili na Lubnik. S hojo smo pričeli na Selškem, natančneje s Sv. Tomaža. Pod nogami je prijetno škripalo in zagazili smo v nekaj centimetrov na novo zapadlega snega. Nasmeh na obrazih je povedal vse. Končno je prišla zima, v vsej svoji lepoti, saj nas je nekaj metrov višje pozdravilo še sonce. Med pohodom smo se nekajkrat ustavili in otroci so se okrepčali s toplim čajem, ki so jim ga pripravili domači. Na grebenu nad Breznico, se nam je odprl čudovit razgled na Karavanke in Kamniško savinjske Alpe, za nami pa na Škofjeloško in Polhograjsko hribovje.

Nadaljevali smo po markirani poti, kjer smo občudovali naravo, saj je sonce, ki se je skrivalo za vejami osvetlilo čudovit gozd obdan z ivjem. Koča na Lubniku je bila obsijana s soncem in temperature na vrhu so bile prijetnejše. Kljub temu smo se odpravili v kočo, kjer smo zasedli prijeten kotiček ob kaminu. Okrepčali smo se z zasluženo malico, sladokusci pa so si privoščili še kak štrudelj ali flancat.

Sestopili smo na stezo, ki vodi čez greben, vendar smo odvili na lažjo pot, ki vodi na Gabrovo, od tam pa na Kobilo, kjer nas že čakal prevoz. Nasmejani in prijetno utrujeni smo se vrnili v Poljane.

Zapisala:Katja Zorko

Planica – Križna gora, 13.10.2018

Lubnik - 2018

Z učenci prve skupine planinskega krožka smo se odpravili na naš prvi pohod. Izhodišče pohoda je bil Crngrob. Od tam smo se podali po markirani poti, ki je izredno priljubljena za lokalne pohodnike in kolesarje. Iz megle smo prišli v pravo sončno, gozdno idilo. Opazovali smo jesensko obarvan gozd, gozdne plodove ob poti, in nismo si mogli kaj, da se naši žepi ne bi polnili z debelimi kostanji. Pot sicer ni bila naporna, bilo pa je zelo toplo in nabralo se je kar nekaj kilometrov, tako da smo se večkrat ustavili in se okrepčali s pijačo in kako energijsko tablico. Najvišja točka pohoda je bila cerkev na Planici, od koder pa smo se nato samo še spuščali do čudovite razgledne toče pri Lavtarskem vrhu. Od tam se nam je odprl pogled na hribovje v daljavi, med katerim smo poiskali najbolj znane vrhove, kot so naš Blegoš, Stari in Mladi vrh, Ratitovec ter Porezen.

Po nekaj minutah hoje smo prispeli na cilj k gostilni Pri Boštjanu na Križni gori, kjer so nas zelo lepo sprejeli in nam ponudili slastna pečena jabolka. Privoščili smo si zasluženo malico in še kaj za povrhu.

V dolino smo se po gozdni poti odpravili na Moškrin. Veseli, rahlo utrujeni in polni lepih vtisov smo se vrnili v Poljane.

Zapisala:Katja Zorko

Križna gora - 2018