Pohodi v šolskem letu 2022/23

Planinski pohod na Slajko (789m) za učence 1. in 2. razreda


S Hotavelj smo se najprej povzpeli strmo po asfaltni cesti, kjer smo kmalu zavili ostro levo na kolovoz, ki se je na senožeti spremenil v stezo. Ob razgledni klopi smo jo na razpotju obrali desno. Steza je vodila strmo skozi gozd. Prečili smo asfaltno cesto in sledili markacijam, ki so nas pripeljali do pašnika pod vrhom Slajke. Zopet smo prispeli do asfaltne ceste, od koder se je odprl čudovit razgled na okoliške hribe. Nadaljevali smo po stezi ob pašniku, ter se povzpeli do vrha Slajke, od koder smo se spustilo do koče. Tam smo se okrepčali z zasluženo malico in se tudi malo posladkali.

Vrnili smo se v smeri čez Belo, kjer smo si ob poti ogledali lovsko prežo in krmišče. Ker se je že delal mrak, so otroci komaj čakali, da preizkusijo svoje svetilke. Z lučkami smo se po kolovozni poti skozi gozd spustili nazaj na Hotavlje, kjer nas je že čakal kombi.


Zapisala, Katja Zorko

1. planinski pohod za učence 3., 4. in 5. razreda OŠ Poljane – BLEGOŠ

Sobota, 15. oktober 2022

Kljub temu, da je v dolini padlo nekaj kapelj dežja, se jih poljanski planinci nismo ustrašili in se polni energije ter dobre volje odpravili na prvi pohod v tem šolskem letu. Tokratni cilj je bil naš poljanski očak - Blegoš. S potjo smo pričeli v Lazah pri Leskovici, od koder proti Blegošu vodi dobro markirana kolovozna pot, v tem času obogatena s pisanimi barvami jeseni. Med hojo smo večkrat namenoma zavili s poti – hodili po gozdu, poslušali šumenje listja in pokanje vejic pod nogami ter se neskončno razveselili vsake gobe. V slabih dveh urah smo prispeli do koče pod Blegošem, kjer smo pomalicali in si odpočili.

Zadnji vzpon do vrha Blegoša smo popestrili z ogledom bunkerja, katerega vhod je na eni strani, ven pa smo prišli skozi okno na drugi strani pobočja.

Na vrhu smo naredili skupinsko sliko, nato pa je sledil spust po grebenski poti na Črni Kal.

Z dobrimi občutki, ker smo dosegli cilj, premagali vse napore, ob tem pa smo se še malo zabavali, smo se odpravili proti domu.

Zapisala: Alenka Jelovčan

Pohod na Sv. Miklavž - 8. oktober 2022


Na sončno sobotno jutro smo se s planinci 2. skupine odpravili na prvi pohod na Sv. Miklavža. Zbrali smo se na Grebljici, nato pa se na pot podali mimo adrenalinskega parka proti prvi razgledni točki, od koder se je pred nami odprl čudovit razgled na Škofjeloško hribovje, v ozadju pa so se bohotile Kamniško Savinjske Alpe. Nadaljevali smo pod Starim vrhom. Občudovali smo drevesa v najlepših jesenskih barvah in nabirali gozdne plodove. Vrečke namenjene malici so dobile popolnoma nov pomen. V njih se je nabralo polno jurčkov, marel in kostanja. Po dolgem prečenju in iskanju gamsa, smo prispeli do jase nad vasjo Rovt nad Selško dolino. Tam smo si malce odpočili in okrepčali. Pot smo nadaljevali čez Jesenski hrib, od tam pa po lovski poti do Golice. Pri kapelici smo nabrali zadnje moči in se pripravili na strm vzpon do cilja. Veseli in rdeče obarvanih lic smo prispeli do cerkvice Sv. Miklavža. Vsak je našel svoj prostor pod soncem, si privoščil malico, poštempljal planinsko knjižico in si odpočil. Sledil je še strm spust do kapelice, kjer so učence že čakali starši.


Zapisala: Katja Zorko