Pohodi v šolskem letu 2022/23

Zaključni pohod planinskega krožka Poljane - Vogar


Vremenska napoved je bila dokaj obetavna – sončno in delno oblačno z možnostjo manjših ploh. In smo šli. Na zgodnje sobotno jutro smo se v Javorjah zbrali prvi planinci in se z avtobusom odpeljali v Poljane, kjer so nas že čakali preostali, nato pa se skupaj odpeljali v Bohinj. Zbrala se je zavidljiva številka planincev. Kar 58 jih je bilo.

Ob prihodu v Bohinj je sonce neusmiljeno pripekalo, čeprav je bilo v daljavi mogoče opaziti nekaj temnih oblakov. Planinci so pomalicali in se pripravili na pohod. Skozi vas smo se povzpeli po asfaltni cesti mimo pašnikov in se kmalu odcepili levo na kolovozno pot, ki se je strmo vzpenjala do prve razgledne točke. Od tam smo občudovali jadralne padalce, kako so se v tandemu spuščali v dolino.

Razgled na Bohinjsko jezero in okoliške gore je bil čudovit. Odpočili so si, nato pa iztisnili še zadnje moči do Kosijevega doma na Vogarju, kjer pa nas je žal ujel dež. Prijazno osebje nas je s kosilom postreglo v koči.

V dolino smo se s previdnim korakom vrnili po isti poti. Na poti v Staro Fužino nas je spremljal dež. V planšarskem muzeju nas je že čakala prijazna vodička, ki je planincem približala zgodovino življenja ljudi na planšarijah. Po vodenem ogledu nas je avtobus odpeljal do kampa v Ukancu, kjer smo se vkrcali na panoramsko ladjo »Triglavska roža«. Prijazna vodička je povedala zanimivosti o nastanku Bohinja in Bohinjskega jezera. Za konec smo se posladkali še s sladoledom.

Kljub temu, da nam jo je rahlo zagodlo vreme, smo se dobre volje, nasmejanih lic in prijetno utrujeni vrnili proti Poljanam.

 

Katja Zorko, Alenka Jelovčan in Uroš Čadež


Planinski pohod na Javorč za OŠ JAVORJE (901m)

CILJ:  JAVORČ  - 901 m
DATUM: Sobota, 22. 4. 2023

S planinci iz PŠ Javorje smo se podali na Javorč. S potjo smo pričeli pri šoli v Gorenji vasi in se skozi Dobravšco sprehodili do gozdne poti, ki se je pričela neusmiljeno vzpenjati. Ob opazovanju narave, ki se je prebujala v pomladnem jutru in sledenju markacijam smo pozabili na klance. Postanki ob klepetu in okrepčilu so nam vlili novih moči, da smo pot lahko nadaljevali do cilja. Tam so planinci pojedli zasluženo malico iz svojih nahrbtnikov, marsikdo pa si je privoščil tudi kakšen posladek iz koče.

Vrnili smo se po drugi poti čez Jermanco, ob kateri smo videli veliko zanimivih stvari (Rupnikova linija) in živali.

Zapisala: Katja Zorko

Planinski pohod na Javorč (901m)


CILJ: JAVORČ (901 m)

DATUM: 18. marec 2023

IZHODIŠČE in SESTOP: Gorenja vas


OPIS POTI: Z avtobusom smo se peljali do Gorenje vasi, od tam pa pot nadaljevali peš proti Dobravšcam. Pri zadnji hiši na Dobravšcah je cesta najprej prešla v kolovoz, kasneje pa v strmo stezo, ki je kar ni hotelo biti konca. Ko smo malo pod vrhom prišli iz gozda na travnik, smo bili za ves trud nagrajeni s prekrasnimi razgledi na Triglav, Kamniško-Savinjske Alpe, Blegoš, Porezen, Pasjo ravan, Bukov vrh in druge okoliške hribe. Le še nekaj korakov je bilo potrebnih do vrha, kjer smo pomalicali in si odpočili. Nekateri smo si privoščili tudi odlične dobrote, ki jih pripravljajo v koči. Sestop v Gorenjo vas je potekal po drugi poti, čez Jermanco.

Za nami je še en čudovit pohod in že se veselimo naslednjega. 

Zapisala: Alenka Jelovčan


Planinski pohod na Mrzli vrh (908m). 


V petek 17.2.2023 smo izvedli zimski pohod na Mrzli vrh. Iz starega dela Žirov smo izvedli krožno pot mimo koče in do Ledinice. Pot je bila zahtevna saj je bila količina snega na določenih mestih velika, toplo vreme pa je sneg stopilo in zato se je večino poti udiralo. Kljub pomladnemu vremenu v dolini pa se  je proti večeru prikradla še megla in veter ter postregla s pravimi zimskimi razmerami. Kljub vsemu nas je pot v dolino ogrela, lučke so v temi pričarale prijetno atmosfero in tako smo dobro razpoloženi zaključili izlet.

 

 

Planinski vodnik, vodja izleta: Uroš Čadež

Planinski pohod na Hleviško planino (908m).


CILJ: HLEVIŠKA PLANINA 908m

DATUM: 21. 1. 2023

NADMORSKA VIŠINA: 908m

 

Na hladno, januarsko, sobotno jutro, smo se s planinci iz Javorij odpravili na 2.pohod.

S kombijem smo se po ovinkasti cesti peljali do Idrije. Peš smo jo mahnili po strmih ulicah do poti, ki je vodila do odcepa za sankališče Taler . Smerokazi so nas usmerili na »lovsko pot«. Še teden dni nazaj smo s poljanskimi planinci tukaj občudovali telohe, tokrat pa smo zagrizli v zagaženo pot in uživali v pravi zimski idili. 

Pot nas je pripeljala do koče na Hleviški planini. V topli koči, kjer so nas sprejeli z nasmehom, smo se ogreli in si privoščili zasluženo malico, marsikdo pa se je pocrkljal tudi z odličnim jabolčnim štrudljem ali ocvirkovico. V dolino smo se vrnili po isti poti.

 

Zapisala: Katja Zorko


Planinski pohod na Hleviško planino (908m).


CILJ: HLEVIŠKA PLANINA

DATUM: 14. januar 2023

NADMORSKA VIŠINA: 908 m

OPIS POTI: Po ovinkasti cesti smo se odpeljali v Idrijo, znano predvsem po rudniku živega srebra in čipkah. Pot nas je najprej vodila po ozkih ulicah Idrije, kaj hitro pa smo morali zagristi v strm klanec, ki ni popustil vse do makadamske ceste in odcepa pri sankališču Taler. Tam so nas že pozdravili in ogreli prvi sončni žarki. Smerokazi so nas usmerili na 'lovsko pot', ki nas je pripeljala do vrha Hleviške planine. Sledilo je uživanje na toplem soncu in zaslužena malica. Nazaj grede smo se ustavili še v koči in požigosali planinske knjižice. Povratek v dolino je bil lažji in hitrejši, z lepimi razgledi na takrat že s soncem obsijano Idrijo.

 

Zapisala: Alenka Jelovčan

Planinski pohod na Grmado (676m).


V soboto 26.11.2022 smo se planinci od 6. do 9. r z avtobusom odpravili do Škofje Loke od tam pa peš čez mesto in Puštal. Na koncu vasi se je pot obrnila v klanec, ki mu kar ni bilo konca. 😊 Zadnjih 100 metrov pa smo debesedno grizli kolena. Kljub vetru in mrazu smo se skrili v zavetrje cerkve in pomalicali. Najtežji del je bil za nami. Že po kratkem spustu je sledil krajši vzpon na Gontarsko planoto, ki nas je ogrel in ni več popustil do konca. Iz planote nas je čakal še en krajši spust do turistične kmetije Gonte. Od tam pa smo že videli naš končni cilj – Grmado. Markirana pot je napovedovala še zadnjih 20 min klanca, najhitrejši pa smo na vrh prispeli v dobrih 10 minutah. Celo pot smo opazovali meglo v dolinah in kotlinah nas pa so vsake toliko časa pozdravili tudi sončni žarki. Ves čas smo opazovali prekrasen razgled v vse smeri, na poti pa nas je pričakalo tudi nekaj snega, tako da smo lahko okusili vonj po pravi zimi.

Zapisal: Uroš Čadež

Planinski pohod na Slajko (789m) za učence 1. in 2. razreda


S Hotavelj smo se najprej povzpeli strmo po asfaltni cesti, kjer smo kmalu zavili ostro levo na kolovoz, ki se je na senožeti spremenil v stezo. Ob razgledni klopi smo jo na razpotju obrali desno. Steza  je vodila strmo skozi gozd.  Prečili smo asfaltno cesto in sledili markacijam, ki so nas pripeljali do pašnika pod vrhom Slajke. Zopet smo prispeli do asfaltne ceste, od koder se je odprl čudovit razgled na okoliške hribe. Nadaljevali smo po stezi ob pašniku, ter se povzpeli do vrha Slajke, od koder smo se spustilo do koče. Tam smo se okrepčali z zasluženo malico in se tudi malo posladkali.

Vrnili smo se v smeri čez Belo, kjer smo si ob poti ogledali lovsko prežo in krmišče. Ker se je že delal mrak, so otroci komaj čakali, da preizkusijo svoje svetilke. Z lučkami smo se po kolovozni poti skozi gozd spustili nazaj na Hotavlje, kjer nas je že čakal kombi.


Zapisala, Katja Zorko

1. planinski pohod za učence 3., 4. in 5. razreda OŠ Poljane – BLEGOŠ

Sobota, 15. oktober 2022

Kljub temu, da je v dolini padlo nekaj kapelj dežja, se jih poljanski planinci nismo ustrašili in se polni energije ter dobre volje odpravili na prvi pohod v tem šolskem letu. Tokratni cilj je bil naš poljanski očak - Blegoš. S potjo smo pričeli v Lazah pri Leskovici, od koder proti Blegošu vodi dobro markirana kolovozna pot, v tem času obogatena s pisanimi barvami jeseni. Med hojo smo večkrat namenoma zavili s poti – hodili po gozdu, poslušali šumenje listja in pokanje vejic pod nogami ter se neskončno razveselili vsake gobe. V slabih dveh urah smo prispeli do koče pod Blegošem, kjer smo pomalicali in si odpočili.

Zadnji vzpon do vrha Blegoša smo popestrili z ogledom bunkerja, katerega vhod je na eni strani, ven pa smo prišli skozi okno na drugi strani pobočja.

Na vrhu smo naredili skupinsko sliko, nato pa je sledil spust po grebenski poti na Črni Kal.

Z dobrimi občutki, ker smo dosegli cilj, premagali vse napore, ob tem pa smo se še malo zabavali, smo se odpravili proti domu.

Zapisala: Alenka Jelovčan

Pohod na Sv. Miklavž - 8. oktober 2022


Na sončno sobotno jutro smo se s planinci 2. skupine odpravili na prvi pohod na Sv. Miklavža. Zbrali smo se na Grebljici, nato pa se na pot podali mimo adrenalinskega parka proti prvi razgledni točki, od koder se je pred nami odprl čudovit razgled na Škofjeloško hribovje, v ozadju pa so se bohotile Kamniško Savinjske Alpe. Nadaljevali smo pod Starim vrhom. Občudovali smo drevesa v najlepših jesenskih barvah in nabirali gozdne plodove. Vrečke namenjene malici so dobile popolnoma nov pomen. V njih se je nabralo polno jurčkov, marel in kostanja. Po dolgem prečenju in iskanju gamsa, smo prispeli do jase nad vasjo Rovt nad Selško dolino. Tam smo si malce odpočili in okrepčali. Pot smo nadaljevali čez Jesenski hrib, od tam pa po lovski poti do Golice. Pri kapelici smo nabrali zadnje moči in se pripravili na strm vzpon do cilja. Veseli in rdeče obarvanih lic smo prispeli do cerkvice Sv. Miklavža. Vsak je našel svoj prostor pod soncem, si privoščil malico, poštempljal planinsko knjižico in si odpočil. Sledil je še strm spust do kapelice, kjer so učence že čakali starši.


Zapisala: Katja Zorko