37. pohod na Blegoš

V nedeljo, 12. maja 2013, je potekal 37. spominsko-rekreativni pohod na Blegoš. Posvečen je bil dnevu Evrope, v tistih dneh se spominjamo tudi konca 2. svetovne vojne in vseh njenih preštevilnih žrtev.

Pohod pripravlja Planinsko društvo Gorenja vas v sodelovanju s Planinskim društvom Škofja Loka.

Na sklepni prireditvi, ki je bila zaradi slabega vremena v Koči na Blegošu, je pohodnike najprej pozdravil predsednik društva Darko Miklavčič, osrednji nagovor pa je imel zdravnik dr. Andrej Šubic iz Poljan.

V nadaljevanju kulturnega programa je bilo poudarjeno praznovanje 120 letnice ustanovitve Planinske zveze Slovenije kot naslednice Slovenskega planinskega društva ter 120 letnice rojstva legendarnega planinca, gorskega reševalca in alpinista Joža Čopa.

Nastopili so tudi mladi planinci iz Osnovne šole Poljane in glasbena skupina Hotaveljski kvintet.

Kot običajno, je predsednik podelil priznanja planincem, ki so se spominsko-rekreativnih pohodov udeležili 20, 25 oz. 30 krat.

Pri izvedbi prireditve so sodelovali številni prostovoljci Planinskega društva Gorenja vas. Sodelovali in pomagali so jim pri tem še člani Prostovoljnega gasilskega društva Gorenja vas, članice Društva medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Ljubljana, člani Jamarskega društva Gorenja vas in člani Plezalnega društva Cempin Poljane.

V okviru prireditve je Koča na Blegošu prejela certifikat “Okolju prijazna planinska koča”, ki ga podeljuje Planinska zveza Slovenije.