39. pohod na Blegoš

Nagovor častnega člana PD Škofja Loka g. Jožeta Stanonika

Pohod na Blegoš 2015

Devetintridesetič se srečamo danes tu, ob Koči na Blegošu, da obudimo spomin na delček naše preteklosti. Včerajšnji dan, 9. maj, je praznovala vsa Evropa, kot Dan osvoboditve ali Dan zmage, 15. maja 1945 pa je bila tudi v Sloveniji končana druga svetovna vojna. Blegoš in škofjeloško hribovje je k zmagi dodalo pomemben delež, na kar nas spominjajo spominska obeležja ob poteh, ki smo jih danes prehodili sem gor na današnje srečanje. Na to smo lahko upravičeno ponosni.Le dobra dva tedna nazaj so nas na strokovnem srečanju v Gorenji vasi spomnili na 100 let od podpisa tajnega londonskega sporazuma, ki je na naših tleh začrtal rapalsko mejo. Posledica te odločitve je bila gradnja Rupnikove linije, ki prav na območju občine Gorenja vas – Poljane, z objekti Hlavče njive, Hrastov grič in Goli vrh dosega vrhunec te 200 km dolge obrambne linije. Tu za nami, če se ozremo proti vrhu Blegoša, je najmanj 5 bunkerjev te, danes znamenite zgodovinske zapuščine. Ni služila obrambi slovenskemu narodu pred zavojevalci, ki so pod Hitlerjevim izrekom »Naredite mi to deželo nemško«, segali prek naših meja. Danes, ob 39. spominskem pohodu na Blegoš, lahko rečem, da je bogata preteklost in lepota poljanskih hribov sem gor privabila na tisoče pohodnikov, ki imamo te kraje radi tudi zaradi prijaznih in delovnih domačinov.

Ko me je vodstvo gorenjevaškega planinskega društva nagovorilo naj danes spregovorim vam, zbranim na 39. srečanju, sem bil počaščen in zaskrbljen hkrati. Počaščen zato, ker smo vsa leta, ko nastopamo PD Gorenja vas in PD Škofja Loka kot soorganizatorji blegoških srečanj, dobro sodelovali. Ker mi vaše gorenjevaško PD to čast poklanja ob mojem zaključku 30 letnega vodenja škofjeloškega PD, pa tudi zato, ker sem bil vsakoletni udeleženec pohodov na Blegoš. In kako se jih spominjam.

Idejo za spominski pohod na Blegoš, ki je bil tedaj že zelo priljubljena izletniška točka, je v 1976 dal pokojni Slavko Hribar, ustanovitelj PD Sovodenj, po vzoru pohoda na Stol. K njeni uresničitvi so bila povabljena PD Gorenja vas, PD Žiri in po nekaj letih še PD Škofja Loka. Delili smo si naloge in stroške. Največji delež nalog je vedno prevzemalo moštvo PD Gorenja vas. Tkali so mozaik programa, ki je vključeval mlade iz osnovnih šol, skupine iz kulturnih društev, pomembne in zanimive krajane. Znali so prikazati kulturni in domoljubni utrip s Tavčarjevih gričev, ki je privabljal vse generacije. Sobotni pohodi mladih so ob spremenjenih razmerah v šolah počasi ugasnili. Škoda. Po začetku gradnje koče na Ermanovcu, se je iz skupine organizatorjev izločilo PD Sovodenj, pa tudi PD Žiri ni več kazalo pripravljenosti. V delovne skupine vodnikov, zapisovalcev pohodov, redarjev prometa in drugih organizatorjev, je bilo treba privabiti nove sodelavce. Vedno sem se čudil tolikšni pripravljenosti vseh, da so svoje naloge opravljali ob vsakem vremenu, ko jih je bičal dež, sneg, megla, včasih tudi sonce. To so gorenjevaški planinci zmogli. Približanje vpisnih mest koči je bila dobra odločitev.

Ob postopnem spreminjanju družbenih razmer in večjem poudarjanju osebne odgovornosti za svoje zdravje, smo spominskemu pomenu pohoda dodali še rekreativnega. To je po mojem prepričanju ohranilo zanimanje in naklonjenost pohodu, ki je sedaj eden najstarejših in najbolj masovnih v Sloveniji sploh. S tem mu je zagotovljena tudi prihodnost, če bomo le organizatorji temu kos. V to pa ne dvomim.Ni samo spominsko – rekreativni pohod tisto kar vabi na Blegoš. Na poti iz Leskovice bomo na Jelencih lahko obiskali prijetno, domače zavetišče PD Gorenja vas, na poti proti vrhu Blegoša pa še kočo loškega PD. Oboji se trudimo, da bi bili obiskovalci z nami zadovoljni, da bi nas še velikokrat obiskali. Tej želji sledimo tako, da sta zavetišče in koča odprta tudi ob koncih tedna v zimskem času, ko mnogi drugi planinski objekti in PD spijo zimsko spanje. V deseto leto smo s 1. majem vstopili z vpisovanjem obiskovalcev Blegoša v posebno knjigo Blegoških korenin.

Deveto sezono smo zadnji dan aprila zaključili z 11983 vpisanimi. Takega uspeha se nismo nadejali niti snovalci ideje. S pogostimi, skoraj vsakodnevnimi obiski, so nas presenetili vaščani okoliških vasi, ki po trdem delu najdejo čas in voljo povzpeti se na svoj in naš Blegoš.

Spoštovani pohodniki in organizatorji tradicionalnega spominsko – rekreativnega pohoda na Blegoš. V dosedanjih 39. srečanjih ste dokazali kaj zmorete, dobremu razpoloženju ste ob srečanju dodajali zgodovinsko vsebino in program s poudarkom na ustvarjalnem kulturnem dogajanju v vaseh blegoškega okolja. Ustvarili ste bogato popotnico 40. in nadaljnjim srečanjem.

Za ves vaš trud, najlepša hvala.

Jože Stanonik