41. Pohod na Blegoš

NAGOVOR PREDSEDNIKA PD GORENJA VAS

OB 41. SPOMINSKO-REKREATIVNEM POHODU NA BLEGOŠ

Oj Triglav, moj dom je pred stodvajsetimi leti rekel Jakob Aljaž, župnik z Dovjega. Gledal gor v nebo, zrl v skale in uglasbil pesem, ki jo je napisal radgonski župnik Matija Zemljič. Danes je naša himna, himna planink in planincev. Hvala ti, naš dragi slovenec, naš Jakob Aljaž.

Na današnji dan, na 41. Spominsko-rekrativnem pohodu pa vas nagovarjam, planinke in planinci, s podobnimi besedami.. Oj Blegoš, naš dom.

Blegoš s svojimi 1562m ni hrib, Blegoš je gora. Na Blegoš je treba iti v gojzarih, z nahrbtnikom, vzeti si dovolj časa. Blegoš, polanci pravijo Blegaš, ima edinstveno podobo. S svojo plešo na polansko stran daje vtis dostopnosti, daje vtis elegance, daje vtis modrosti. Kot moška glava v poznih letih.

Lepo pozdravljeni, na danšanjem 41. pohodu. Pozdravljeni tisti od blizu. Še večji pozdrav gre tistim od daleč. Pozdravljam naše, gorenjevaške planince, pozdravljam loške planince, pozdravljam nastopajoče in pozdravljam prijatelje. Že 41. tukaj na Blegašu. Pohod, ki ima eno najdaljših tradicij v Sloveniji, pohod, ki je za malenkost mlajši kot jaz, pohod, ki ima znotraj sebe ljubezen do polanskih gričev, še posebno ljubezen do Blegoša.

Naši prijatelji planinci so v preteklosti rekli. »Posvetimo dan Blegošu, povabimo ljudi sem gor, povabimo sem gor prijatelje tudi z ostalih krajev Slovenije. Naj spoznajo naš polanski biser«. Če ne bi bil biser, če ne bi bilo toliko pripravljenosti v preteklosti, navsezadnje tudi danes, tega pohoda ne bi bilo več. Ker pa je v sebi združeval planinstvo, prijateljstvo in nesebičnost se je ta pohod, ob dnevu zmage, kot smo včasih rekli, ohranil. Ohranil do danes. Nekateri mlajši, v katero generacijo sodim tudi sam, smo prepoznali smisel in veliko večje napore v preteklosti naših starejših tovarišev, da nam danes ni težko pritakniti roke, pritakniti misel, pritakniti prijazen nasmeh, da gre karavana dalje. Ni nam težko stopiti skupaj, nekaj narediti. Navsezadnje tudi Za narodov blagor, kot se je izrazil Ivan Cankar. Slovenija, Poljanska dolina, katerikoli kotiček naše dežele mora imeti takšne ljudi. Storiti kaj zastonj, storiti za družbo, za narod. Družba ne bo nikoli tako bogata, da bi imeli vse plačano. Nikoli. Zato je potrebno prijeti sekiro še danes, prijeti motiko še danes, povabiti prijatelja k akciji. In planinstvo, še zmeraj kaže takšne znake sodelovanja v družbi. In gasilci, ljubitelji kulture, športa in mnogo drugih Veliko je med nami takšnih, ki nam ni za izgovor, da nimamo časa. Časa je veliko, le kako ga izkoristimo.

Zato še enkrat, se oziram na vas drage planinke in planci in vam izrekam vse spoštovanje, ker ljubite naravo, ljubite ta edinstveni hribovsko – gorski svet in spoštujete odnose med sabo. Prav v planinah lahko odnos, prijateljstvo in ljubezen postanejo še močnejši. Zato, dragi današnji udeleženci pohoda na Blegoš, POČUTIM SE ODLIČNO.

Mogoče me je malo zaneslo, pa vendar, ideja današnjega pohoda, ki je bila rojena pred enainštiridesetimi leti je še vedno aktualna. Mogoče še bolj. Danes, ko postajamo vse bolj indivudualisti, ko samo hitimo, tudi v gore. Čim hitreje gor, čimhitrej dol. Za nami se valijo skale, trgamo rušo, delamo bljižnjice, lomimo veje. Samo za nek trenutni dosežek, ki ga hočemo čez dva dni znova preseči. To ni planinstvo, to je egoizem. In prav takšni pohodi, kot je današnji, nas lahko nekoliko ustavijo. Ne prehitro gor, ne prehitro dol. Ustavimo se, pogovorimo se, poiščimo prijatelje, in kar je najbolj pomembno, prisluhnimo samemu sebi. Uživajte ta trenutek Blegoša. Pred kočo, v koči, pod kočo. Predvsem doživljajte trenutek Blegoša v svojih srcih. Četudi v nekoliko bolj meglenem. Nič zato. Jutri bo nov dan, a spomin na danšanjega naj ostane. Hvala vsem. Našim članom za akcijo, vsem ostalim za obisk in lepe besede. Se vidimo drugo leto. Pretekli bomo maraton. Dvainštiridesetič. Še enkrat hvala vsem.

Rafael Krvina, predsednik PD Gorenja vas

Izkaznice in značke dobijo pohodniki na vpisnem mestu pri koči in jih plačajo. Koča na Blegošu in Zavetišče na Jelencih bosta odprta in oskrbovana. I

Ob 11. uri bo pri Koči na Blegošu slavnostna sklepna prireditev, kjer bosta pohodnike nagovorila predsednik društva g. Rafael Krvina in predsednik komiteja dražgoških prireditev g. Drago Štefe.

Nastopali bodo: operni pevec Tone Habjan ob spremljavi harmonikaša Jerneja Jemca in planinski skupini obeh osnovnih šol. Podelila se bodo priznanja za udeležbo na pohodu.

Pri izvedbi prireditve bodo sodelovali prostovoljci Planinskega društva Gorenja vas. . Pomagali jim bodo še člani:

- Društva medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov iz Ljubljane, ki bodo izvajali meritve krvnega tlaka ter

- Jamarskega društva Gorenja vas in Plezalnega društva Cempin iz Poljan.

PLANINCI, DOŽIVITE LEPOTE LOŠKEGA POGORJA!

PLANINSKO DRUŠTVO GORENJA VAS

v sodelovanju s

PLANINSKIM DRUŠTVOM ŠKOFJA LOKA

vabi na tradicionalni

41. SPOMINSKO-REKREATIVNI POHOD NA BLEGOŠ (1562 m)

v nedeljo, 7. maja 2017

Smeri pohoda:

1. Javorje - Črni Kal - Blegoš

2. Hotavlje - Leskovica - Jelenci - Blegoš. Zavetišče na Jelencih bo ta dan odprto!

3. Hotavlje – Čabrače – Prva Ravan –Blegoš

4. Hotavlje – Suša – Jelovica – Prva Ravan – Blegoš

5. Zali Log - Potok - Črni Kal - Blegoš

6. Cerkno - Robidnica - Slugova dolina - Blegoš

Čas hoje od izhodišča do vrha Blegoša je približno 3 ure. Pohod bo v vsakem vremenu. Udeleženci naj imajo vremenskim razmeram primerno obleko in obutev. Vse poti so dobro označene in zavarovane. Cesta od Črnega Kala do koče bo zaprta.

Vpisno mesto bo pri Koči na Blegošu, vpisovanje in potrjevanje izkaznic bo od 8. do 16. ure.

Prevoz z avtobusi je mogoč po Poljanski dolini do vasi Javorje in do Leskovice, po Selški dolini pa do vasi Zali Log. Z manjšimi avtobusi, kombiji in osebnimi vozili je prevoz mogoč do vasi Potok, do Črnega Kala.

Udeležencem pohoda pripada: