42. Pohod na Blegoš

NAGOVOR PREDSEDNIKA PD GORENJA VAS

OB 42. SPOMINSKO-REKREATIVNEM POHODU NA BLEGOŠ

Blegoš, 13. maj 2018

Kaj naj rečem? Za začetek. Ja dober dan, pozdravljene drage planinke, pozdravljeni dragi planinci tukaj pod vrhom Blegoša, pod našo polansko goro.Najprej, pozdravljam člane domačega društva PD Gorenja vas, nato pozdravljam člane loškega planinskega društva in pozdravljam člane drugih planinskih društev, pozdravljam vse ostale planinke in planince. In nazadnje pozdravljam nastopajoče, pozdravljam našega dragega gosta in slavnostnega govornika, podpredsednika PZS g. Martina Šolarja. Za konec bi bil rad še nekoliko lokalno obarvan. Ne zamerite mi ostali. Pozdravljam loške korenine in Prijateljice in Prijatelje Jelenc.

Zopet smo prišli sem gor. Na Blegoš. V začetku maja, že dvainštiridesetič zapored.To leto kakšen dan kasneje kot običajno, ob dnevu zmage je bil pred leti določen datum. Okoli devetega maja. Letos je bilo vprašanje, ali šestega, ali trinajstega. Pa smo rekli, naj bo trinajstega. Na dan svetega Pankracija, v času ledenih mož. Smo pomislili, če bo šlo kaj narobe, bomo iskali krivca v številkah in v svetnikih.

No ja, kaj bi pa šlo lahko narobe. Po dvainštiridesetih letih podobnih priprav, podobnih si organizacij, tudi med vrsto let istimi člani društva. Zmeraj je zraven kakšen nov obraz. Zato, skoraj vse vemo, skoraj vse znamo, čeprav te zmeraj lahko kaj preseneti. Pozabi se kila cukra, pozabi se kakšen napis, pozabi se kavna žlička. Nič zato, važno je, da smo uspeli v vseh letih z združenimi močmi, v prijateljstvu, v sožitju z naravo in z vami drage planke in planinci počastiti naš Blegoš. Blegoš je lep. V vseh letnih časih, v vseh dneh leta. A najlepši je danes, s slovensko zastavo na svojem vrhu.

Če pustimo besede o vremenu na strani, moram še enkrat na glas povedati. Malo je prireditev v lokalnem okolju, v okviru planinskih društev, v okviru srečanja vseh vrst, da bi pisali tako velike številke pred tradicionalnimi prireditvami. Dvainštiridesetič. Smo zadovoljni, smo veseli in smo pripravljeni loviti nove številke. Pa ne le številke. Pripravljeni smo loviti nove prijatelje, pripeljati sem gor nove obraze, mlade in stare in pripravljeni smo z vami deliti družbo.

V vsakem vremenu. Bilo je tudi že slabše. Bilo je tudi boljše.Kot v človeškem življenju. Kakšen dan pokaš od dobre volje, pride dan, ko si zgolj za zapeček. Pa vseeno, danes je čudovito vreme. Hvala nebo, hvala Servacij. V vseh dvainštiridesetih letih smo zmogli premostiti vse tiste ideje, ali se splača, ali je vredno, ali imamo kaj od tega. Včasih je potrebno kaj narediti za ljudi, za družbo, zase. Če znaš pomagati drugim, je zadovoljstvo v sebi še večje. Zato je nastala vsebina, ostali so spomini in porajajo se ideje in volja za naprej. Ali ni bogat občutek misli, da se bomo v naslednjem letu srečali že triinštiridesetič?

Še nekaj, Ko smo v lanskem letu podeljevali ob koncu kulturnega programa priznanja za številne udeležbe na tem pohodu, na spominsko rekreativnem pohodu na Blegoš, ste bili nekateri tukaj že štiridesetič, 35 – tridesetič, tridesetič. To je največ. Mi lahko pripravljamo, organiziramo, pokamo od ideje, če ni vas sem gor, dragi udeleženci, planinke in planinci ni prireditve. Ni veselja. Zato, samo z roko v roki se dosegajo lepe stvari. Samo z lepo besedo stvari stojijo na pravem mestu. Samo z nasmehom si lahko polepšaš dan. Tukaj, v gor, na Blegošu ni prostora za slabo voljo, za krivljenje ustnic in spotikanje ob vsakodnevnih stvareh. Gor smo prišli iskati nasmeh. Če se še niste nalezli od drugih, vam ob dveh šankih zagotovo uspe. Podprite našo planinsko dejavnost, s tem da podprete vaše želodce in poplaknete suho grlo. Po tako lepem vzponu na Blegoš se seveda prileže. Klobasa iz ruzaka bo zagotovo počakala jutrišnje dopoldanske malice. Še enkrat, hvala vsem, da ste prišli znova k nam goste. V blegoško kraljestvo.

Izkaznice in značke dobijo pohodniki na vpisnem mestu pri koči in jih plačajo. Koča na Blegošu in Zavetišče na Jelencih bosta odprta in oskrbovana. Informacije o pohodu bodo objavljene na www.pdgorenjavas.com.

Ob 11. uri bo pri Koči na Blegošu slavnostna sklepna prireditev, kjer bosta pohodnike nagovorila predsednik društva g. Rafael Krvina in podpredsednik PZS, mag. Martin Šolar.

PROGRAM:

- Glasbena skupina PLANINCA: 4 pesmi

- TRIO sester Peternelj (Klara: citre, Laura: violina, Manca: kljunasta flavta): 2 skladbi + nastop kasneje Klare Peternelj v zabavnem programu z zasedbo Fantouci

- Planinski krožek SVIZCI OŠ Gorenja vas: 3 recitacije

GOVORNIKA:

Pozdravni nagovor: predsednik PD Gorenja vas, Rafael Krvina

Slavnostni govornik: podpredsednik PZS, mag. Martin Šolar

Pri izvedbi prireditve bodo sodelovali prostovoljci Planinskega društva Gorenja vas. . Pomagali jim bodo še člani:

- Društva medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov iz Ljubljane, ki bodo izvajali meritve krvnega tlaka ter

- Jamarskega društva Gorenja vas in Plezalnega društva Cempin iz Poljan.

PLANINCI, DOŽIVITE LEPOTE LOŠKEGA POGORJA!

PLANINSKO DRUŠTVO GORENJA VAS

v sodelovanju s

PLANINSKIM DRUŠTVOM ŠKOFJA LOKA

vabi na tradicionalni

42. SPOMINSKO-REKREATIVNI POHOD NA BLEGOŠ (1562 m)

v nedeljo, 13. maja 2018

Smeri pohoda:

1. Javorje - Črni Kal - Blegoš

2. Leskovica - Jelenci - Blegoš. Zavetišče na Jelencih bo ta dan odprto!

3. Hotavlje – Čabrače – Prva Ravan –Blegoš

4. Hotavlje – Suša – Jelovica – Prva Ravan – Blegoš

5. Zali Log - Potok - Črni Kal - Blegoš

6. Cerkno - Robidnica - Slugova dolina - Blegoš

Čas hoje od izhodišča do vrha Blegoša je približno 3 ure. Pohod bo v vsakem vremenu. Udeleženci naj imajo vremenskim razmeram primerno obleko in obutev. Vse poti so dobro označene in zavarovane. Cesta od Črnega Kala do koče bo zaprta.

Vpisno mesto bo pri Koči na Blegošu, vpisovanje in potrjevanje izkaznic bo od 8. do 16. ure.

Prevoz z avtobusi je mogoč po Poljanski dolini do vasi Javorje in do Leskovice, po Selški dolini pa do vasi Zali Log. Z manjšimi avtobusi, kombiji in osebnimi vozili je prevoz mogoč do vasi Potok, do Črnega Kala.

Udeležencem pohoda pripada: