Najave planinskih izletov

Tatre - Julij

20.7 - 28.7. 2015

POVEZAVA --> turistična agencija Balkanika

POVEZAVA --> Tatre - julij

Otok Mljet - September

21.9 - 27.9. 2015

POVEZAVA --> turistična agencija Balkanika

POVEZAVA --> otok Mljet - september

1. DAN: ponedeljek, 20.07.2015

Odhod ob 06.00 iz običajne lokacije. Vožnja po avtocesti mimo Dunaja in Bratislave do Žiline, mesta kjer je bila napisana prva slovaška knjiga. Postanek za panoramski sprehod in ogled nekaterih mestnih znamenitosti: Marijinega trga z kipom Brezmadežne Marije, mestne hiše, trga Andreja Hlinka, katedrale Sv. Paula ter jezuitskega samostana z 32 metrov visokim zvonikom. Po osvežitvi vožnja do priljubljenega zimskega središča Poljske - Zakopanov. Nastanitev, večerja in nočitev.

2. DAN: torek, 21.07.2015 (5 ur hoje)

Po zajtrku vožnja do Kužnic, od koder se s sedežnico odpeljemo do Kasprovega vrha (1920m), od tam pa se po grebenu povzpnemo najprej na vrh Beskiy (2012m), nato še na Swinice (2301m). Vrnitev na izhodišče po isti poti. Vožnja do hotela, večerja in nočitev.

3. DAN: sreda, 22.07.2015

Zajtrk. Dopoldan bomo namenili ogledu Krakowa, enega izmed najstarejših evropskih mest, centra poljske umetnosti in kulture. Mesto se ponaša s številnimi znamenitostmi, nekatere izmed teh pa si bomo med sprehodom ogledali: glavni trg Rynek z renesančno tržnico Sukiennice in Marijino gotsko cerkvijo, Florijansko ulico z značilnimi baročnimi hišami, obzidje, utrdbo Barbikan, katedralo, v kateri so kronali poljske kralje, graščino Wawel - mogočno rezidenco poljskih kraljev,… Popoldan vožnja do znamenitega rudnika soli Wieliczka, iz 13. st., enega izmed najbolj nenavadnih spomenikov kulture pod zaščito Unesca. Rudnik, danes muzej, je sestavljen iz devetih galerij, ki skupaj pokrivajo 300 km rovov in se spuščajo do globine 327 metrov. Notranjost krasijo fascinantne dvorane polne čudovitih motivov in različnih podob povezanih s poljsko preteklostjo in razvojem rudarstva skozi čas. Po ogledu vrnitev v Zakopane. Večerja in nočitev.

4. DAN: četrtek, 23.07.2015 (5-7 ur hoje)

Zgodnji zajtrk. Vožnja do Lysa Polane, kjer zapustimo avtobus in se peš ali (ob doplačilu) s kočijami najprej podamo do jezera Morskie Oko, od tam pa po krajšem postanku nadaljujemo še do dve uri hoje oddaljenih ʺpeterih Polskih jezerʺ. Po osvežitvi pri koči vrnitev na izhodišče. Vožnja do hotela. Večerja in nočitev.

5. DAN: petek, 24.07.2015 (1 ura hoje)

Po zajtrku vožnja v Pieninski narodni park, gorsko pobočje na južni strani Poljske, z najvišjim vrhom Wisokie Skalki. Slovi po reki Dunajec in kanjonu Pieninskih gora, ki je pod zaščito Unesca. Postanek pri leseni cerkvi sv. Mihaela s čudovitimi poslikavami iz 15.st., ki je prav tako pod zaščito Unesca, nato (po želji) še ogled zanimivega gradu Niedzica ali Dunajec iz 14. st. in poslopja s kočijami, ki so jih na gradu nekoč uporabljali. Grad velja za enega izmed najlepših na Poljskem. Vrnitev v hotel. Večerja in nočitev.

6. DAN: sobota, 25.07.2015 (5-7 ur hoje)

Po zgodnjem zajtrku vožnja do Siwa Polane, od koder se peš ali (ob doplačilu) s kočijami podamo do Chocholovske polane, izhodišča za 2 urni vzpon na vrh Konczysty (2003m). Po osvojitvi vrha vrnitev na izhodišče. Vožnja do hotela, večerja in nočitev.

7. DAN: nedelja, 26.07.2015 (3 ure hoje v obe smeri)

Zajtrk. Vožnja na Slovaško, do smučarskega centra Jasna, od koder se najprej povzpnemo (možnost vožnje z gondolo) na vrh Chopok (2024m) ter naprej, na približno uro hoje oddaljen vrh Dumbiera (2043m). Vrnitev na izhodišče. Vožnja do Liptovský Mikuláša, rojstnega mesta slovaškega »Robin Hooda«, Jurija Janošika. Nekaj prostega časa za sprehod in osvežitev. Vožnja do hotela. Nastanitev, večerja in nočitev.

8. DAN: ponedeljek, 27.07.2015 (7 ure hoje)

Zgodnji zajtrk. Vzpon na najvišji vrh Poljske - Rysy (2499). Vrnitev v hotel. Večerja in nočitev.

9. DAN: torek, 28. 07.2015

Zajtrk. Vožnja do slovaške prestolnice - Bratislave, sodobnega mesta, ki se danes razprostira na obeh bregovih Donave. Panoramski ogled nekaterih znamenitosti, kot so: Mihaelov stolp, s skulpturo sv. Mihaela; Bratislavski grad (doplačilo), pravijo mu tudi »obrnjena miza« - simbol in ponos mesta, Katedrala sv. Martina, v kateri so bili kronani številni kralji, parlament,… Srce mesta pa je zagotovo staro mestno jedro, ki ga krasijo različne umetniške skulpture in simpatični kipi, ki dodobra popestrijo sprehod. Po osvežitvi vožnja proti domu. Predviden prihod v večernih urah.

CENA:

520€ (pri min. 35 udeležencih)

Cena vključuje:

- avtobusni prevoz,

- 8 x polpenzion v hotelu***,

- stroške priprave, organizacije in vodenja izleta.

Doplačila:

- vstopnine,

- vožnje z žičnicami.

Mljet, ki mu zaradi bujne vegetacije, stoletnih gozdov borovcev in pinij pravijo tudi »zeleni otok«, je eden od najbolj sončnih in za mnoge najlepši otok Jadranskega morja. Severozahodni del Mljeta je zaradi izjemnih naravnih lepot in bogate kulturno zgodovinske dediščine leta 1960 razglašen za nacionalni park in je najstarejše morsko zaščiteno območje na Mediteranu. Otok bogate in burne zgodovine, nekoč zavetišče pomorščakov in pogosta tarča gusarjev je danes ena izmed najbolj priljubljenih hrvaških turističnih destinacij. Zaradi kristalno čistega morja, razčlenjene obale, ki skriva številne otočke, pečine in slikovite jame - najbolj znana je Odisejeva, »slanih« jezer, bogate flore in favne ter številnih antičnih znamenitosti je idealen počitniški kraj tako za tiste, ki iščejo mirne počitnice, kot tudi za ljubitelje neokrnjene narave, kolesarje, pohodnike, potapljače, raziskovalce…

1. DAN: ponedeljek

Odhod predvidoma ob 05.00 uri. Vožnja z udobnim turističnim avtobusom do Splita in naprej, po Jadranski magistrali do Neuma. Osvežitev. Popoldan prihod v Praprotno, kjer sledi vkrcanje na trajekt in 50 minutna plovba do pristanišča Sobra na Mljetu. Vožnja do Pomene in nastanitev. Osvežitev, večerja in nočitev.

2. DAN: torek (2 uri hoje)

Zajtrk. Sprehod do Janika, od koder ob jezeru nadaljujemo do pristanišča. Vožnja z ladjico na slikoviti otoček Sv. Marije z istoimensko cerkvijo in benediktinskim samostanom iz 12. st., ki je izjemnega kulturno-zgodovinskega pomena in je nekakšen simbol otoka in nacionalnega parka Mljet. Po ogledu vrnitev hotel. Prosto za kopanje, večerja in nočitev.

3. DAN: sreda (5 ur hoje)

Zajtrk. Vožnja do Sobre, starega ribiškega pristanišča, od koder se bomo po Mljetski planinski transfenzali povzpeli na najvišji vrh otoka - Veliki grad (514mnv). Spust v Babino polje, eno izmed najstarejših in hkrati največje naselje na otoku. Vrnitev v hotel. Prosto za kopanje. Večerja in nočitev.

4. DAN: četrtek (3 ure hoje)

Po zajtrku se bomo po Mljetski planinski transfenzali najprej sprehodili do Debelega rata in rta Lenge na južni strani otoka, od tam pa nas bo pot peljala do Goveđarov, vasice iz 18.st. in edinega mesta v nacionalnem parku ki ni ob morju, ter naprej, do Babinega polja, kjer nas bo čakal avtobus. Po osvežitvi vrnitev v hotel. Prosto za kopanje. Večerja in nočitev.

5. DAN: petek (3 ure hoje)

Zajtrk. Vožnja do Solin, prikupnega mesteca, katerega zgodovina je tesno povezana z benediktinskim redom, ki je stoletja deloval iz opatije na otoku sv. Marije v Velikem jezeru. Vzpon na Veliki Planjak, od koder je prekrasen pogled na Mljetski kanal in Pelješac. Vrnitev preko Crne Klade v Soline. Osvežitev, vožnja do hotela. Prosto za kopanje. Večerja in nočitev.

6. DAN: sobota (2 uri hoje)

Zajtrk. Vožnja do Babinega polja, izhodišča za sprehod do približno dve uri hoje oddaljene Odisejeve jame-špilje, ene od največjih atrakcij otoka. Gre za geomorfološki fenomen - kraško votlino, ki zaradi odlomljenega stropa deluje kot jama, z naravnim tunelom pa je povezana z odprtim morjem. Jamo povezujejo z legendo, po kateri naj bi prav v njej po brodolomu sedem let bival epski junak Odisej, ki ga je začarala prelepa nimfa Kalipso. Vrnitev v hotel. Večerja in nočitev.

7. DAN: nedelja

Zajtrk. Vožnja do Sobre, kjer se vkrcamo na trajekt. Po prihodu v Praprotno vožnja s krajšimi postanki proti Sloveniji. Prihod v poznih večernih urah.

CENA: 295 EUR (pri udeležbi min 35 potnikov)

Cena vključuje:

-avtobusni prevoz,

-6x polpenzion v hotelu***,

-Trajektno vožnjo na relaciji Praprotno - Sobra in nazaj,

-pristojbino za bivanje v NP Mljet,

-stroške priprave, organizacije in vodenja izleta.

Doplačila na licu mesta:

-turistična taksa in turistično zavarovanje 8 HRK/oseba/dan.